Саул Текольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Саул Текольський
Народився 2 серпня 1947(1947-08-02) (76 років)
Йоганнесбург, Трансвааль, Південно-Африканський Союз[1]
Країна  США
Діяльність фізик
Alma mater University of the Witwatersrand
California Institute of Technology
Selborne College
Галузь астрофізика
Заклад Корнелльський університет
Науковий керівник Кіп Торн
Аспіранти, докторанти Harald Pfeifferd
Членство Національна академія наук США
Американська академія мистецтв і наук
Нагороди

CMNS: Саул Текольський у Вікісховищі

Саул Арно Текольський (нар. 2 серпня 1947) — астрофізик-теоретик, професор фізики та астрономії Каліфорнійського технологічного інституту та Корнельського університету. Його основні наукові інтереси включають загальну теорію відносності, релятивістську астрофізику та обчислювальну астрофізику.

Біографія[ред. | ред. код]

Після закінчення Селборнського коледжу[en] (Іст-Лондон, Південно-Африканська Республіка) у 1964 році Текольський здобув ступінь бакалавра наук з відзнакою з фізики та прикладної математики у Вітватерсрандському університеті в Південно-Африканській Республіці в 1970 році. Він навчався в аспірантурі під керівництвом Кіпа Торна в Каліфорнійському технологічному інституті, де отримав ступінь доктора філософії. в 1973 році. Один рік працював науковим співробітником Річарда Толмена в Каліфорнійському технологічному інституті, а в 1974 році приєднався до Корнельського університету як професор-асистента з фізики та астрономії. У 1977 році перейшов на позицію асоційованого професора, а в 1983 році — професора. У 1999 році він став професором фізики й астрофізики Ганса Бете. У 2017 році його також призначили професором теоретичної астрофізики Робінсона в Каліфорнійському технологічному інституті.

Текольський є одним із піонерів чисельної теорії відносності: наукою, яка розв'язує рівняння загальної теорії відносності за допомогою суперкомп'ютерів. Він є співавтором серії книг про наукові обчислення Numerical Recipes[2]. Його дослідницька група працює над релятивістськими чисельними розрахунками, щоб передбачити гравітаційно-хвильові сигнали в експериментах LIGO та LISA[3].

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Freebase Data DumpsGoogle.
  2. Numerical Recipes
  3. LIGO
  4. Dirac Medal of the ICTP 2021
  5. 2021 Einstein Prize Recipients: Clifford Will & Saul Teukolsky. www.springer.com (англ.). Процитовано 3 січня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]