Саяногорськ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
місто Саяногорськ
Герб Саяногорська Прапор Саяногорська
Країна Росія Росія
Суб'єкт Російської Федерації Хакасія
Муніципальний район Міський округ місто Саяногорськ
Код ЗКАТУ: 95408000000
Код ЗКТМО: 95708000001
Основні дані
Статус міста Місто
Населення 47 983
Площа 19 км²
Поштові індекси 655602, 655603
Телефонний код +7 39042
Географічні координати: 53°06′ пн. ш. 91°24′ сх. д. / 53.100° пн. ш. 91.400° сх. д. / 53.100; 91.400Координати: 53°06′ пн. ш. 91°24′ сх. д. / 53.100° пн. ш. 91.400° сх. д. / 53.100; 91.400
Схема міста
Схема міста
Схема міста
Влада
Вебсторінка sayan-adm.ru
Голова адміністрації Биков Леонід Михайлович
Мапа
Саяногорськ (Росія)
Саяногорськ
Саяногорськ

Республіка Хакасія)
Саяногорськ
Саяногорськ

Мапа


CMNS: Саяногорськ у Вікісховищі

Саяного́рськ, також На-Соян-Тура (хак. Наа Сойан Тура, до 1975 року — село Означене) — місто в Росії, в Республіці Хакасія, адміністративний центр міського округу місто Саяногорськ. За площею і населенням займає третє місце в регіоні.

Чисельність населення 47 983 особи (2017).

Фізико-географічна характеристика[ред. | ред. код]

Географічне розташування

Місто розташоване на лівому березі Єнісею, за 80 км на південь від Абакана, за 45 км на схід від залізничної станції Камишта на Южсибі.

рельєф

Місто розташоване в степовій зоні, селища Малий Карак, Великий Карак, Майна, Черемушки та Богослівка знаходяться в гірничо-тайговій зоні.

клімат

Помірно континентальний клімат.
Річна кількість опадів: 250—300 мм. Випадають переважно в теплий період часу.
Середня температура липня: +18,6 °C
Середня температура Січня: −17,0 °C
Тривалість вегетаційного періоду: 160 днів.

Історія міста[ред. | ред. код]

Засноване 6 листопада 1975 року в зв'язку з будівництвом Саяно-Шушенської ГЕС і Саянського алюмінієвого заводу, а згодом будівництва Хакаського алюмінієвого заводу на місці існуючого з початку XIX століття села Означеного.

Фортеця єнісейських киргизів Омай-Тура (звідси російське Майно, назва Майнського порога) закривала прохід уздовж Єнісею в Хакасько-Мінусінську улоговину. На її місці російською владою був заснований Саянський острог.

Село Означене, що лежить на лівому березі Єнісею, має давню історію. «Зазначений пункт є межею Російської держави», — так записано в історичних документах. Тут стояли прикордонний стовп і дозорна вишка козаків, а неподалік розташовувалися поселення Хакасія. У 1830 році селяни з села Очури, батько і сини Соломатова, заснували біля Майнського порога село Означене Шушенської волості Мінусінського округу. За іншими даними, Петро Перший наказав побудувати острог біля входу Єнісею в степ, який захищав південні кордони Сибіру і новопідданих Російської імперії (Хакасія) від набігів тувинців та монголів, указом від 1711 року. Вказавши, на карті місце і наказавши, … «побудувати острог і це місце означити!»

Нова сторінка історії Означеного почалася з приходом дослідників і будівельників Саяно-Шушенської ГЕС. У 1965 році неподалік було закладене тимчасове селище будівельників будівельно-монтажного поїзда. У 1968 році розгорнуто великопанельне домобудівництво: швидко стали рости п'ятиповерхові будинки, створюватися об'єкти виробничої інфраструктури, була утворена селищна рада. У 1970-ті рр. промислове і цивільне будівництво ще більш розширюється. У 1973 році почав видавати продукцію комбінат «Саянмармур» на базі Кибик-Кордонського і Саянського родовищ мармуру і граніту.

Будівництво Саяно-Шушенської ГЕС дало потужний поштовх розвитку продуктивних сил цього району і зростанню міських поселень. За короткий термін виникли селища міського типу Черемушки (селище гідробудівників) і Означене (на місці колишнього села), які разом з селищем міського типу Майна в 1975 році стали основою для утворення міста Саяногорська.

Економіка[ред. | ред. код]

Саяногорський алюмінієвий завод

Промисловість[ред. | ред. код]

Основні промислові підприємства міста:

  • Саянський алюмінієвий завод — виробництво первинного алюмінію і сплавів на його основі;
  • Хакаський алюмінієвий завод — виробництво первинного алюмінію і сплавів на його основі;
  • Завод «Русал Саянал» — виробництво алюмінієвої фольги і пакувальних матеріалів на її основі;
  • Компанія «Будсервіс»;
  • Компанія «Саянбуд»;
  • Компанія «Промбуд»;
  • Завод «Саянмолоко»;
  • ВАТ «Відділення тимчасової експлуатації» — підприємство промислового залізничного транспорту;
  • Філія ВАТ «ФСК ЄЕС» Хакаський «ПМЕС Сибіру».

Енергетика[ред. | ред. код]

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Хребет Борус, Саянський алюмінієвий завод, Саяно-Шушенська ГЕС, береговий водоскид СШГЕС, гірськолижний комплекс «Гладуняк», Саяно-Шушенське водосховище.

Примітки[ред. | ред. код]