Семен Альтов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семен Альтов
Ім'я при народженні рос. Семён Теодорович Альтшуллер
Псевдо Семён Альтов
Народився 17 січня 1945(1945-01-17)[1] (79 років)
Свердловськ, РРФСР, СРСР
Країна  Росія
Діяльність письменник, сатирик, сценарист, режисер, гуморист
Галузь література[2]
Знання мов російська[2]
Роки активності 1971 — тепер. час
Жанр оповідання, Монолог і п'єса
Нагороди
IMDb ID 0023021
Сайт altov.ru

Семен Альтов (справжнє ім'я Семен Теодорович Альтшулер, рос. Семён Теодорович Альтшуллер; 17 січня 1945(19450117), Свердловськ, нині Єкатеринбург, РРФСР) — радянський і російський письменник-сатирик.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Свердловську (нині Єкатеринбург), що на Уралі, куди під час німецько-радянської війни евакуювали його батьків. Після війни Любов Наумівна та Теодор Семенович повернулися до Ленінграда. Батько читав курс електротехніки в інституті кораблебудування, а мати працювала на архітектурній ниві. Сатирик згадує, що набір «Юний хімік» (подарунок на 8-річчя) багато в чому вплинув на вибір майбутньої професії.

Закінчив хімічний технікум, а 1968 року — Ленінградський технологічний інститут імені Ленради за спеціальністю хімік-лакофарбувальник. Працював за спеціальністю в Державному інституті мінеральних пігментів і на заводі ім. Шаумяна.

Творчість[ред. | ред. код]

Твори Альтова виконувало чимало відомих гумористів, серед яких Геннадій Хазанов, Клара Новикова, Юхим Шифрін. Він був автором останнього спектаклю Аркадія Райкіна «Мир дому твоєму» (Мир дому твоему), поставленого в московському театрі «Сатирикон». Автор книг «Шанс», «Собачьи радости», «Набрать высоту», «224 избранные страницы». Брав участь у створенні комедійного серіалу «Недотепи».

1994 року став лауреатом міжнародного фестивалю сатири та гумору «Золотий Остап», отримавши позолочену статуетку після Сергія Довлатова та Михайла Жванецького.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Литераторы Санкт-Петербурга. ХХ век / под ред. О. В. Богданова
  2. а б Czech National Authority Database