Північно-Центральноазійська пустеля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Північно-Центральноазійська пустеля
національний парк Алтин-Емель
Екозона Палеарктика
Біом Пустелі і склерофітні чагарники
Типи клімату помірний
Статус збереження вразливий
Назва WWF Central Asian northern desert
Номер WWF PA1310
Країни Казахстан, Узбекистан, Киргизстан

Північно-Центральноазійська пустеля — екорегіон у складі біому пустелі і склерофітні чагарники, на території Казахстану та Узбекистану. Певні терени охороняються заповідниками, але багато площ деградують через перетворення на сільськогосподарські угіддя, надмірного випасу худоби та браконьєрство.

Опис[ред. | ред. код]

Північно-Центральноазійська пустеля займає південь Казахстану та більшу частину Узбекистану. Цей екорегіон має типовий холодний пустельний клімат; Середні температури січня коливаються від -10° C до -15° C, тоді як середні температури липня коливаються від 24° C до 26° C. В середньому кількість опадів коливається від 100 мм — 150 мм/рік. Топографія цього екорегіону різноманітна:солончаки, такири, скелясті та піщані пустелі.

Флора[ред. | ред. код]

Серед флори переважають чагарники та напівчагарники з різноманітними видами, пристосованими до різних типів ґрунтів. У глиняних пустелях зустрічаються Anabasis salsa, Salsola orientalis та Artemisia видів A. terrae albae, A. turanica та A. gurganica. У кам'янистих пустелях — Salsola arbusculae formis та Nanophyton erinaceum, на солончаках — напівчагарники Ceratoides papposa, Artemisia terrae albae ', var. massagetovii, A. santolina, A. songarica та чагарники Calligonum aphyllum, Ephedra lomatolepis, а також трави Agropyron fragile.

Фауна[ред. | ред. код]

Природоохоронні території[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Північно-Центральноазійська пустеля