Червономорська прибережна пустеля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Червономорська прибережна пустеля
Пустеля поблизу Марса-Алам, Єгипет
Біом пустелі і склерофітні чагарники
Статус збереження відносно стабільний
Площа, км² 59,300
Розташування екорегіону (червоним)

Червономорська прибережна пустеляекорегіон пустель і склерофітних чагарників.

Географія[ред. | ред. код]

Червономорська прибережна пустеля простягається на північ і південь вздовж Червоного моря і Суецької затоки, що обмежують її на сході. Має у своєму складі як вузьку прибережну смугу, так і пагорби Червоного моря, пасмо прибережних гір, що прямують паралельно узбережжю. Єгипетська частина обмежена на заході Східною пустелею, частиною гіперпосушливого екорегіону пустелі Сахара. Суданська частина обмежена південносахарським степом на заході і савана акацій Сахелю на півдні.[1]

Клімат[ред. | ред. код]

Найбільше опадів випадає взимку. Уздовж узбережжя випадає лише 3 мм опадів. На східних схилах гір випадає більше опадів, які перехоплюють періодичні вологоносні вітри, які створюють опади з туманом і іноді сильні дощі.

Флора[ред. | ред. код]

Рослинність включає мангрові болота та солончаки вздовж берега, розріджені чагарники вздовж узбережжя та рідколісся у ваді. Більш пишні ліси та чагарники зустрічаються в районах з більшою кількістю опадів і гірським туманом, а також уздовж гірських струмків. Джебель-Ельба[en], гора, що розташована біля узбережжя у прикордонному регіоні між Єгиптом і Суданом, підтримує найрізноманітніший рослинний світ в екорегіоні.

Фауна[ред. | ред. код]

У горах мешкає Capra nubiana та Ammotragus lervia, що знаходяться під загрозою зникнення. Інші ссавці: Gazella dorcas, Vulpes pallida, Procavia capensis.[1]

Заповідники[ред. | ред. код]

Ваді-ель-Гамаль[en] в Єгипті та національний парк Габал-Ельба в спірному прикордонному регіоні Єгипту та Судану, який зараз є під орудою Єгиптом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Burgess, Neil; D'Amico Hales, Jennifer; Underwood, Emma та ін. (2004). Terrestrial Ecoregions of Africa and Madagascar: A Conservation Assessment. World Wildlife Fund. ISBN 9781559633642 — через Island Press.