Скрут Ростислав Стефанович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скрут Ростислав Стефанович
Скрут Ростислав Стефанович
 Старший солдат
Загальна інформація
Народження 14 серпня 1978(1978-08-14)
с. Зимна Вода, Львівська область
Смерть 5 січня 2015(2015-01-05) (36 років)
Україна м. Бахмут
(під час здійснення ротації в зоні АТО)
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Роки служби 2014—2015
Приналежність Україна Україна
Формування
Війни / битви Війна на сході України
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Ро́стислав Сте́фанович Скру́т (14 серпня 1978, с. Зимна Вода, Пустомитівського району, Львівської області — 5 січня 2015, м. Бахмут Донецька область) — старший солдат резерву Збройних сил України. Учасник війни на сході України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 14 серпня 1978 року, с. Зимна Вода, Пустомитівського району, Львівської області. Закінчив Зімновідську ЗОШ № 1.

Кулеметник взводу аеророзвідки батальйону оперативного призначення (резервного батальйону) в/ч № 3066 Північного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України. Від серпня 2014 року, добровольцем, брав активну участь у виконанні службово-бойових завдань у зоні проведення АТО на сході України.

5 січня 2015 року о 18:30 під час маршу колони для проведення чергової ротації підрозділів Національної гвардії України автобус, у якому він знаходився, на трасі між населеними пунктами Слов'янськ та Бахмут потрапив у ДТП. 8 січня 2015 року внаслідок отриманих травм старший солдат резерву Скрут Р. С. помер, того ж дня домовина з тілом загиблого була перевезена до Львова.

Панахида та прощання із загиблими у зоні АТО бійцями Національної Гвардії України Ростиславом Скрутом та Романом Сокачем відбулася 8 січня 2015 року у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові. Того ж дня домовини перевезли до родинного обійсть загиблих героїв у Зимній Воді, а у вечері в церкві святого Івана Богослова відбувся парастас. Похорон відбувся 9 січня 2015 року на місцевому цвинтарі у Зимній Воді і поховали поляка Романа Сокача та українця Ростислава Скрута, котрі при житті були друзями, поряд.[1]

7 квітня 2016 року, для участі в святкування 360-х роковин обітниць в львівській катедрі польського короля Яна Казимира, до Львова прибув представник президента Польщі Анджея Дуди — Державний Секретар — Шеф Кабінету Президента РП Адам Квятковський. Відразу з летовища він разом з членами делегації та Генеральним Консулом РП у Львові Веславом Мазуром поїхав на цвинтар в Зимній Воді, щоби вшанувати пам'ять загиблих в АТО поляка українського походження Романа Сокача і українця Ростислава Скрута. Місцеві жителі розповіли, що Роман Сокач служив міністрантом. Адам Кв'ятковський відвідав польський військовий меморіал на Личаківському цвинтарі, а увечері мав спільну вечерю з учасниками АТО і родиною загиблого українського воїна Ростислава Скрута.[2]

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Завтра у Гарнізонному храмі відбудеться прощання з Романом Сокачем та Ростиславом Скрутом. Архів оригіналу за 27 серпня 2016. Процитовано 26 серпня 2016.
  2. На святкування 360-ліття львівських обітниць Яна Казимира прибув представник президента Польщі. Архів оригіналу за 27 серпня 2016. Процитовано 26 серпня 2016.
  3. Указ Президента України від 27 червня 2015 року № 365/2015 «Про відзначення державними нагородами України»
  4. 23 червня відбулося засідання сорок третьої чергової сесії Пустомитівської районної ради шостого демократичного скликання[недоступне посилання]
  5. В Міноборони вшанували загиблих Українських захисників. mil.gov.ua. Офіційний сайт Міністерства оборони України. Архів оригіналу за 6 січня 2022.
  6.  Ранковий церемоніал вшанування загиблих українських героїв 5 січня на YouTube

Посилання[ред. | ред. код]