Слінг-бікіні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дерріл Гана у слінг-бікіні.
Манкіні

Слінг-бікіні (англ. sling swimsuit, suspender bikini, suspender thong, slingshot bikini, розм. slingshot) — різновид купального костюму (бікіні), який тримається на тілі за рахунок шийних або плечових кріплень. Ступінь покриття слінг-бікіні може бути різним: від значного (майже як у монокіні), до мінімального (як у мікрокіні). Назва утворена від англ. slingshot («рогатка») — за схожість з нею характерної Y-подібної форми купальника. Чоловічий варіант слінг-бікіні називається «манкіні» (від man + bikini).

Історія слінг-бікіні починається на початку 1990-х: разом з впровадженням лайкри як матеріалу для купальників. Найбільшу популярність воно має на пляжах Європи, включаючи Сен-Тропе, Марбелью, Міконос і Ібіцу[1].

Опис[ред. | ред. код]

Нижня частина слінг-бікіні аналогічна такої в інших типів купальників, але кріплення розташовані не по боках тіла, а йдуть догори, частково прикривають груди, проходять над плечима і спускаються униз, де з'єднуються з ласткою (в інших варіантах — з'єднуються разом на задній частині шиї). Існують варіанти, де бретелі не підіймаються прямо до плечей, а спочатку по діагоналі заходять за спину, там перехрещуються і через плечі спускаються на груди, потім знову йдуть назад, де кріпляться до ластки. Сіднична частина може виконуватися як у стрингів або танга[2]. Бокові частини тулуба залишаються непокритими, такий купальник забезпечує покриття ділянки лобка, а також сосків.

Варіант, де смуги-кріплення додатково з'єднуються між собою смужками за шиєю і в ділянці діафрагми, називається «претцель» (pretzel swimsuit)[2], окремі моделі нагадують звичайні монокіні з розрізами[3]. Екстремальні варіанти слінг-бікіні (з відкритими сосками і промежиною) іноді називаються «пікабу» (peekaboo, букв. — гра «ку-ку»)[4].

Манкіні[ред. | ред. код]

Манкіні — чоловічий варіант слінг-бікіні. Отримав популярність завдяки комедійному актору Саші Барону Коену, що носив його в фільмі «Борат». Шум здійнявся під час Каннського кінофестивалю в травні 2006, коли актор в своєму образі Бората позував на пляжі в світному зеленому манкіні разом з чотирма моделями[5]. У фільмі «Гномео та Джульєта» один з садових гномиків також носить манкіні (газети стали називати купальник Borat-Mankini)[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Slingshot Suspender Bikinis: A History [Архівовано 30 липня 2012 у Wayback Machine.], Love to know swimsuits, Glam Publisher Network
  2. а б Jenny Pate, History of the swimsuit [Архівовано 7 вересня 2008 у Wayback Machine.], Article Dashboard
  3. NIXXXE.com — Bodyform-Suspender. Архів оригіналу за 11 квітня 2013. Процитовано 13 листопада 2017.
  4. PeekaBoo SlingShot. the-bikinis.com. Архів оригіналу за 2 квітня 2015. Процитовано 29 березня 2015.
  5. Josh Friedman & Lorenza Munoz, «Fox scales back `Borat' movie's opening; The comedy will first be shown in 800 theaters, down from 2,000, amid a lack of awareness [Архівовано 2012-11-08 у Wayback Machine.]», The Los Angeles Times, page C1, 2006-10-25
  6. Gnomeo & Juliet — Houston Chronicle. Chron.com (2011-02-10). Retrieved on 2011-12-03.