Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Івана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Івана
Сербо-візантійська фреска з монастиря Грачаниця, Косово, бл. 1235
Інші назви Синаксис Предтечі та Хрестителя Господня Івана
Ким святкується християнами
Тип християнське
Дата 7 січня

Собор (Синаксис) Предтечі та Хрестителя Господня Івана (грец. Σύναξη του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου) — східнохристиянське свято, що відзначається 7 січня[a]. Встановлено на честь Івана Хрестителя.

Свято відзначається безпосередньо після Богоявлення та Хрещення Господнього:

У Східній Православній Церкві встановлено звичай наступного дня великих Господніх і Богородичних свят згадувати тих святих, які найближчим чином послужили цій священній події в історії.[1]

Як зазначав український святитель Димитрій Ростовський, «цілком пристойно було вшанувати особливим святкуванням того, хто послужив таїнству Божественного хрещення, поклавши руку свою на главу Владики». Що стосується слова собор у назві свята, воно «означає, що народ збирається до церкви для здійснення богослужіння на честь і похвалу великого Предтечі і Хрестителя Івана, що прославляється нині».[2]

Гімнографія[ред. | ред. код]

Кондак Собору Івана Предтечі. глас 6-й

Церковнослов'янською: Плотска́го Твоего́ прише́ствия убоя́вся Иорда́н,/ стра́хом возвраща́шеся,/ проро́ческое же служе́ние исполня́я Иоа́нн,/ тре́петом спря́ташеся,/ А́нгельстии чи́ни ужаса́хуся,/ зря́ще Тя во струя́х пло́тию креща́ема,/ и вси́ су́щии во тьме озаря́хуся,// воспева́юще Тя, я́вльшагося и просвети́вшаго вся.

Переклад українською: Приходи Твого в тілі злякавшись, Йордан у трепеті назад звертався; духовне ж служіння виконуючи, Іван у страху ухилявся; Ангельські полки дивувалися, побачивши Тебе, в струменях тілом хрещеним, і всі, що перебували в пітьмі, осяялися, оспівуючи Тебе, що з'явився і просвітив все.

Інші свята, присвячені Івану Хрестителю[ред. | ред. код]

На честь Івана Хрестителя встановлено також наступні свята:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Собор Предтечи и Крестителя Господня Иоанна. [Архівовано 2014-02-23 у Wayback Machine.] Православный церковный календарь.(рос.)
  2. Жития святых по изложению свт. Димитрия Ростовского/Январь/7 — Викитека. ru.wikisource.org. Процитовано 20 липня 2023.(рос.)

Зауваження[ред. | ред. код]

  1. Деякими православними церквами святкується 7 (20) січня за юліанським календарем, зокрема Єрусалимською, Російською, Сербською, Грузинською, Польською і Македонською православними церквами.

Посилання[ред. | ред. код]