Богоявлення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богоявлення
Богоявлення
Богоявлення
Православна ікона «Богоявлення»
Офіційна назва Святе Богоявлення Господнє та Хрещення Господа нашого Ісуса Христа
Інші назви Явлення, Епіфанія, Водохреще, Трьох королів
Місце Віфавара
Ким святкується християнами
Засновано Іваном Хрестителем з Ісусом Христом
Тип християнський
Початок 5 січня
Закінчення 6 січня
Традиції правиться Літургія Василія Великого, освячується вода і будинок
Пов'язаний з святом Хрещення Господнього
CMNS: Богоявлення у Вікісховищі

Богоявлення (грец. Θεοφάνια), або Явлення (грец. Επιφάνια, Епіфанія, народна назва Водохреще, західнохристиянська назва Трьох королів) — християнське свято, присвячене хрещенню Ісуса Христа в річці Йордан, де Христос об'являє себе людям як Месію і Спасителя, свято відзначається 6 січня[a]. У християн візантійського обряду збігається зі святом Хрещення Господнього, однак ці свята слід розрізняти, хоча дві події цих двох свят відбувалися на одному місці з тими ж самими особами.

Традиції[ред. | ред. код]

Докладніше: Водохреще

Богоявлення — одне з найдавніших християнських свят (поряд із Великоднем і П'ятидесятницею), присвячене народженню Ісуса Христа і подіям, що супроводжували його[1]. Перші повідомлення про святкування Богоявлення сягають ІІ ст. і згадуються у Климента Александрійського і гностиків[2][3]. У ході історії сенс свята зазнав у різних християнських традиціях велики змін (зокрема, з нього виділилося Різдво Христове), в результаті чого в наш час[коли?] різні церкви відзначають свято по-різному. У католицькій церкві Богоявлення має найвищий статус торжества.

Історія[ред. | ред. код]

Перші згадки про свято припадають на злам II і III ст. і пов'язані з регіоном Єгипту[4]. На початку IV ст. святкування Богоявлення набуло масового характеру на Сході, а трохи пізніше і на Заході. Спочатку свято було присвячене спогаду трьох євангельських подій: Різдва Христа, поклоніння волхвів, а також Хрещення Христа в Йордані на початку Його служіння. Датою святкування майже повсюдно було 6 січня.

Ця дата і зміст свята досі зберігається у Вірменській апостольській церкві. Представники ВАЦ не брали участі в Халкедонському соборі 451 року, де було прийнято роздільне святкування Різдва і Хрещення[5]. У Грецькій православній церкві Богоявлення, або Теофанія, святкується одночасно з Хрещенням Господнім 6 січня. У Коптській православній церкві святкування єдиного свята Богоявлення перенесено на 7 січня.

У IV–V століття в церкві з'явилася традиція окремого святкування Різдва Христового 25 грудня, а Богоявлення 6 січня стали святкувати як спогад приходу трьох волхвів і Хрещення Господнього. А проте Іван Касіян Римлянин описував, що в християнському Єгипті 6 січня у святі Богоявлення продовжували святкувати Різдво і Хрещення[6].

У Середні віки в православ'ї свято іменувалося також Теофанія (грецький еквівалент слова «Богоявлення»), а в католицизмі — Manifestatio (Явлення).

Подальша еволюція сенсу свята йшла в православ'ї та католицизмі різними шляхами. У православ'ї свято Богоявлення все більше пов'язувалося за змістом із Хрещенням, втрачаючи зв'язок з різдвяними подіями. В наш час[коли?] у православ'ї Богоявлення і Хрещення — різні назви одного свята. У зв'язку з цим у православ'ї з'явилося й нове тлумачення слова «Богоявлення» (яке було відсутнє в давнину), як явлення Бога під час Хрещення в повноті Трійці (Бог-Син хрестився, Бог-Отець говорив з небес, Бог-Святий Дух сходив у вигляді голуба).

У католицизмі, навпаки, свято Богоявлення все більше і більше пов'язувалося з євангельськими подіями після Різдва, насамперед поклонінням волхвів. У XX ст. свято Хрещення в латинському обряді повністю відокремилося від свята Богоявлення і святкується в наступну неділю за Богоявленням[7][8].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рождество Христово. Архів оригіналу за 17 січня 2011. Процитовано 5 січня 2011. 
  2. Богоявление. Архів оригіналу за 12 жовтня 2011. Процитовано 5 січня 2011. 
  3. Празднование Теофании в Древней Церкви. Архів оригіналу за 10 березня 2016. Процитовано 5 січня 2011. 
  4. Рождество Христово: догмат веры и календарная дата[недоступне посилання з лютого 2019]
  5. Празднование Рождества и Крещения согласно древним свидетельствам и памятникам полемической письменности середины XI века. Архів оригіналу за 20 січня 2009. Процитовано 5 січня 2011. 
  6. Праздник Богоявления по описанию древних христианских авторов. Архів оригіналу за 3 лютого 2014. Процитовано 5 січня 2011. 
  7. Святое Богоявление. Крещение Господне. Архів оригіналу за 5 серпня 2013. Процитовано 5 січня 2011. 
  8. Санкт-Петербургский Католический Информационно-просветительский Центр «MILITIA DEI». Архів оригіналу за 22 травня 2012. Процитовано 5 січня 2011. 

Посилання[ред. | ред. код]

Зауваження[ред. | ред. код]

  1. Деякими православними церквами святкується 6 (19) січня за юліанським календарем, зокрема Єрусалимською, Російською, Сербською, Грузинською, Польською і Македонською православними церквами.