Сойка однобарвна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сойка однобарвна

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Воронові (Corvidae)
Рід: Чагарникова сойка (Aphelocoma)
Вид: Сойка однобарвна
Aphelocoma unicolor
(Du Bus de Gisignies, 1847)

Посилання
Вікісховище: Aphelocoma unicolor
Віківиди: Aphelocoma unicolor
ITIS: 558706
МСОП: 22705642
NCBI: 150905

Сойка однобарвна[2] (Aphelocoma unicolor) — вид горобцеподібних птахів родини воронових (Corvidae). Поширений у Центральній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на півдні Мексики (південна частина Східною Сьєрра-Мадре, захід Південної Сьєрра-Мадре і гори Сьєрра-Мадре-де-Чіапас), у Гватемалі, Сальвадорі, Гондурасі та на півночі Нікарагуа. Мешкає в хмарних лісах на висотах між 2150 і 3050 м над рівнем моря.

Підвиди[ред. | ред. код]

Визнано 5 підвидів:

Опис[ред. | ред. код]

Птах має 27-32 см в довжину, вагу 113—153 г. Це масивні на вигляд птахи, оснащені великою квадратною та сплюснутою головою, конічним та масивним дзьобом із злегка гачкуватим кінчиком, округлими та пальчастими крилами, міцними ногами та довгим хвостом з квадратним кінчиком.

Оперення рівномірно блакитне, трохи темніше на обличчі (з легкою маскою між сторонами дзьоба та скроневою областю) і тьмяніше на спині. Дзьоб і ноги чорнуваті, а очі темно-коричневі.

Поведінка[ред. | ред. код]

Птахи пересуваються парами або сімейними групами серед дерев, кущів і землі, проводячи більшу частину дня в пошуках їжі. Це всеїдні птахи, які харчуються комахами, личинками та іншими безхребетними, а також фруктами та ягодами і, ймовірно, також дрібними хребетними.

Моногамний птах, який починає гніздуватися вже в другій декаді січня. Обидві партнери будують гніздо серед дерев, переплітаючи рослинні волокна та гілки та вистилаючи внутрішню частину більш м'яким матеріалом. Яйця висиджує самиця. Інкубація триває приблизно 18 днів. За пташенятами спочатку доглядає самиця, а пізніше до неї приєднується самець та інші помічники (зазвичай потомство попередніх виводків, які не розмножилися, а також члени однієї зграї, не пов'язані з парою).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2020). Aphelocoma unicolor: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 13 серпня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]