Соня Кастль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соня Кастль
хорв. Sonja Kastl
Народилася 14 липня 1929(1929-07-14) (94 роки)
Загреб, Савська бановина, Королівство Югославія
Країна  Хорватія
Діяльність акторка, вчитель, хореограф
Знання мов хорватська
IMDb ID 0440978

Соня Кастль (хорв. Sonja Kastl; нар. 14 липня 1929, Загреб, Королівство Югославія) — хорватська акторка театру та кіно, вчитель, хореограф та танцівниця.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась 1929 року в Загребі в родині хорватських євреїв.[1] Батько Джуро був архітектором, а мати Йосипа була оперною співачкою. Йосипа досить швидко закінчила свою кар'єру, оскільки родина батька не схвалювала її рід занять. Сім'я має родинні зв'язки з хорватським політиком Степаном Радичем.

Танцями Соня почала займатися у п'ять років у танцювальній школі Мір'яни Янечек Стропник. Будучи школяркою, танцювала в театрі «Дитяча імперія». У театрі дівчина співала та танцювала в балетах «Червона шапочка», «Три дівчини» та «Королева ляльок». 1944 року почала професійну кар'єру балерини в Загребській опері. З 1947 року виконувала соло ролі. 1949 року знялась у фільмі «Прапор», зігравши перспективну молоду балерину Марію. Вона також зіграла у таких балетах як «Спляча красуня», «Балада про середньовічне кохання», «Ромео і Джульєтта», «Коппелія», «Попелюшка», «Бій амазонок», «Чудесний Мандарин» та «Дияволи з Лудена». З останнім гастролювала по світу разом з хореографами Піо та Піною Млакар. У віці 35 років через ушкоджене коліно завершила кар'єру балерини. Невдовзі стала директором Хорватського національного театру в Загребі.

1991 року отримала премію Владимира Назора за особливі досягнення у житті.[2] 2007 року вийшли її мемуари «Танцювати — значить жити», написані співаком та письменником Давором Шопфом та танцівником і критиком балету Младеном Вучковичем.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Snješka Knežević, Aleksander Laslo (2011). Židovski Zagreb. Zagreb: AGM, Židovska općina Zagreb
  2. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske - KULTURNE DJELATNOSTI  -  Nagrade u kulturi  -  Nagrada Vladimir Nazor  -  Nagrada Vladimir Nazor. www.min-kulture.hr. Архів оригіналу за 22 листопада 2018. Процитовано 29 травня 2018.
  3. Totalportal.hr. Predstavljena monografija o balerini Sonji Kastl. ezadar.rtl.hr (хор.). Архів оригіналу за 29 травня 2018. Процитовано 29 травня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]