Софійська духовна семінарія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Софійська духовна семінарія імені преподобного Іоанна Рильського
(Софійська духовна семінарія)
Дата заснування 1876
Конфесія Православ'я
Церква Болгарська православна церква
Розташування Софія
Юридична адреса 1164, пл. Велчова Завера, 2
Сайт sofia-seminaria.org

Софійська духовна семінарія імені преподобного Іоанна Рильського (болг. Софийска духовна семинария «Свети Иван Рилски») — середній спеціальний навчальний заклад Болгарської православної церкви.

Історія[ред. | ред. код]

Заснована в 1876 як Самоковське богословське училище. У 1903 за участю царя Фердинанда I семінарія переноситься в Софію в район сучасного кварталу Лозенець.

У 1902 було закладено перший камінь в бідівництві окремої будівлі семінарії в Софії. Вона була побудована за проектом Фрідріха Грюнангера і завершена в 1905. 20 січня 1903 розпочалися урочисті семінарії. Навчальний курс складав шість років, після чого випускники отримували сертифікат зрілості, що давало їм право продовжувати навчання в вищих навчальних закладах або ставати священиками.

Під час Балканської та Першої світової війни будівля семінарії використовувався як військовий госпіталь. В період з 1920 по 1923 в ній знаходився агрономічний факультет Софійського університету.

Навесні 1990 комплекс семінарських будівель і прилегла територія були повернуті Софійській духовній семінарії.

В даний час в семінарії навчається 160 студентів у віці від 14 до 19 років по п'ятирічному курсу і 116 студентів з закінченою середньою освітою віком понад 20 років з прискореним дворічним курсом.

Відомі випускники[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Софійська духовна семінарія