Американська ніч (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 10:00, 28 листопада 2011, створена РобоСтася (обговорення | внесок) (→‎Посилання: + {{Ізольована стаття}} за допомогою AWB)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Американська ніч
La Nuit américaine
Жанр Драма, комедія
Режисер Франсуа Трюффо
Продюсер Франсуа Трюффо
Сценарист Жан-Луї Рішар,
Франсуа Трюффо,
Сюзанна Шиффман
У головних
ролях
Жаклін Біссет,
Жан-П'єр Лео,
Валентина Кортезе,
Наталі Бай
Оператор П'єр-Вільям Гленн
Композитор Жорж Дельрю
Кінокомпанія Les Films du Carrosse
Дистриб'ютор Columbia Pictures і Netflix
Тривалість 115 хв.
Мова французька, англійська
Країна Франція Франція
Італія Італія
Рік 1973
IMDb ID 0070460

«Америка́нська ніч» («La Nuit américaine») — художній фільм 1973 року спільного виробництва Франції та Італії, знятий режисером Франсуа Трюффо і став для нього тринадцятим повнометражним фільмом. Для режисера цей фільм став вдалим — він отримав за нього безліч міжнародних нагород, зокрема премію «Оскар» в номінації «кращий іноземний фільм».

Головні ролі у фільмі виконали Жан-П'єр Лео, Жаклін Біссет, Валентина Кортезе та Жан-П'єр Омон. Сам режисер Франсуа Трюффо також зіграв у фільмі одну з головних ролей — режисера, зайнятого зйомками. Прем'єра фільму відбулася 14 березня 1973 року на Каннському кінофестивалі. Стрічка присвячена Ліліан Гіш та її сестрі Дороті.

Сюжет

Режисер Ферран знімає сентиментальний фільм «Зустрічайте Памелу» в студії Вікторини, розташованої в Ніцці. Зйомки фільму тривають 6 тижнів. За цей час учасники зйомок, мають різні характери, очікування і життєві позиції, влаштовують масу конфліктних ситуацій. У фільмі все все — любов, ревнощі, втома, стреси. Але незважаючи ні на що, вони об'єднані єдиною пристрастю — кінематографом, і заради створення цього фільму вони готові піти на будь-які жертви.

В ролях

Відгуки

  • «Не тільки кращий фільм, коли-небудь знятий про фільми, але й чудова розвага… Трюффо розкручує півдюжини сюжетних ниток і слідує за ними настільки легко, що створюється враження, ніби ми пліткуємо з ним про його колег. Знімальний майданчик — це мікрокосм» (Роджер Еберт) [1].
  • «Майже всі фільми Трюффо усвідомлюють скороминущість [реальності], яка, замість того, щоб знецінювати життя та любов, надає їм особливу цінність… Якість того чи іншого досвіду не може бути виміряна його тривалістю або підсумком. Залишимо довговічність секвойям» Вінсент Кенбі, «The New York Times») [2].
  • Жан-Люку Годару фільм не сподобався, причому в зображенні режисера Феррана він угледів нарцисизм Трюффо [3]

Нагороди та номінації

Нагороди

«Оскар»
BAFTA

Номінації

«Оскар»

Примітки

  1. Day for Night (англ.)
  2. Day For Night (англ.)
  3. Diana Holmes, Robert Ingram. François Truffaut. Manchester University Press, 1998. ISBN 0-7190-4554-1. Page 177. (англ.)

Посилання