Бібендум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бібендум (Bibendum)— гумовий чоловічок, відомий символ компанії Michelin, яка займається виробництвом й продажем автомобільних шин.

Бібендум

Народження Бібендума

Народження Бібендума має красиву легенду. У 1894р. під час виставки в Ліоні, відповідальний за оформлення стенду компанії побудував колони з шин різного діаметру. Один з братів Мішлен зауважив, що якщо приладнати до однієї з колон руки, то вийде кумедний чоловічок. Тоді ніхто не міг навіть припустити, що дуже скоро ця ідея отримає продовження і приноситиме компанії солідні дивіденди.

Своїми успішними першими кроками Бібендум забов'язаний художнику-карикатуристу О'Галопу (Маріусу Російону). Він створив малюнок на якому був зображений чоловічок з шин з кубком, наповненим цвяхами і темно-зеленими уламками скла, і написом «Nunc est bibendum!» («Якщо пити, то зараз!», Горацій «Оди»). За ініціативою братів Мішлен фразу переклали як „Шини «випивають» нерівності доріг“. Дотепні парижани швидко обізвали чоловічка «дорожнім пияком».

Чоловік-шина довгий час не мав імені, його називали просто джентльмен Мішлен, оскільки він мав усі атрибути багача: перстень на пальці, сигару у роті. Бібендумом його охрестили зовсім випадково: під час автогонок один із спортсменів, побачивши Андре Мішлена, вигукнув щось подібне до «Бібендум йде»! Проте, прізвисько приклеїлося не до « татка», а до його "дитини". Ставши символом марки «Мішлен», "дорожній пияк" потроху змінює свій вигляд: над ним починають працювати різні художники, кожен з яких по-своєму змінює його.

На службі у мандрівників

Обкладинка "Червоного гіда" 1929 гроку

1906 рік – відкриття туристичної агенції «Мішлен», символом якої стає Бібендум. На початку ХХ сторіччя виходіть у світ книга кишенькового формату під назвою «Гід Мішлен». Мета довідника - надати усю корисну інформацію автомобілістам, що подорожують Францією : місця заправок та СТО, адреси готелів та ресторанів. Бібендум виконує роль радника і помічника автомобіліста: рекламує дорожні карти, нові шини тощо.

Реклама

У 1901 р. Андре Мішлен починає цілеспрямовано розміщувати в пресі рекламу своєї компанії. Так з`являються "Понеділки Мішлен"- щотижневі рекламні листівки, які вкладаються в газету щопонеділка та висвітлюють усі проблеми автолюбителів: рекомендації щодо монтажу надувних покришок, реклама нових моделей шин, поради що до здачі іспитів на водійські права і т.і. На листівках зображений Бібендум в різноманітних образах: янгол у хмарах, акордеоніст, який грає для танцюючій красуні, римський імператор... «Понеділки» виходять протягом 13 років. За цей час Бібендум стає янголом-охоронцем автомобілістів. У листопаді 1922 р. виходять рекламні каталоги з детальним описом принципу " кордової" шини. Наклад брошури складає п'ятсот тисяч екземплярів, не враховуючи французького видання. Бібендум стає відомим у семи країнах: Великобританії, Іспанії, Голандії, Швеції, Португалії і Данії.

1927-30 рр. - Бібендум набуває популярності, його зображення з`являється на приладових панелях авто, путівниках та картах, в центрах автосервісу і гаражах, на посуді, шоколаді і навіть на милі... Попит на рекламну продукцію перевищує пропозицію.

Світ і Бібендум

З 1900 року швидке зростання компанії " Мішлен" супроводжується стрімким поширенням за межі Франції. Її логотип стає відомим у всьому світі: Бібендум їде на мотоциклі в Чілі, стрибає з кріпосного валу в Севільі, мчить уздовж океану в Гавані, подорожує потягом, що мчить в Дамаск. Природна схильність людини сприймати національні смаки і колорит пояснює широку популярність зарубіжних Бібендумів : Маестро в Італії, Сер у Великобританії, Тореро в Іспанії...

Бібендум розвивається разом з компанією та її рекламною діяльністю. Всюдисущий, невід'ємний від іміджу «Мішлен», цей чоловічок має тепер власний складний і непередбачуваний характер: легкий, мінливий, непостійний.

Метаморфози Бібендума

В первинному образі Бібендума не має жодного сліду від епохи в якій він з'явився. Тільки пенсне і сигара нагадують чоловіків дев'ятнадцятого сторіччя. У 1929 році чоловічок "кине палити", допомагаючи тим самим фірмі у боротьбі з туберкульозом, на який хворіли в цей час її робітники. Але як і всякий заповзятий курець, він час від часу повертається до своєї улюбленої сигари. Після Першої Світової Війни Бібендум зазнає значних змін. У серії перших афіш "Nunc est Bibendum"(1901 -1913 г.г.) змінюються контури його голови. У 1910 році Карло Біскареті (Італія) робить його силует тоншим, особливо руки і ноги. Художники лондонської студії " Мішлен" зроблять його вище на зріст, надавши йому мужності. У 1914 році Рене Вансен домалює Бібендуму людський рот і підборіддя. У 1919 році Альбер Філібер олюднить погляд його косооких очей. У 1923 році, з виходом першої пневматичної шини низького тиску "Комфорт", замість 11 "складок" у Бібендума залишається всього чотири, а руки стають коротшими. Тіло його набуває приємні оку пропорції, які з цієї миті, практично не міняються. У 60-80 роки очі Бібендума також зміняться, а круглі окуляри замінять пенсне, що вийшли з моди. У 1950-60 роки "Мішлен" зазнає серйозних труднощів. За цих обставин Бібендум стає майже непомітним. Проте висадка на Місяць астронавтів "Аполло XI" 21 липня 1969 року змінює цей стан речей. Франція порівнює астронавтів з Бібендумом. Персонаж, що здавався безнадійно застарілим, візьме раптом несподіваний реванш, завдяки завоюванню Всесвіту! У 1985 році " Мішлен" починає відроджувати імідж марки. У 2000 році Бібендум обран найкращим логотипом сторіччя.

Michelin Challenge Bibendum

Michelin Challenge Bibendum- це єдиний у світі форум, що об'єднує виробників легкових, вантажних автомобілів, устаткування, постачальників енергії, представників університетів і науково-дослідницьких інститутів, видатних політичних діячів, представників неурядових організацій для вироблення загального бачення перспектив розвитку транспортної галузі - більш екологічної і безпечнішої. Проводиться компанією "Мішлен" з 1989 року.

Michelin Challenge Bibendum

Michelin Challenge Bibendum проходить в різних точках світу і переважно звертається до специфічних локальних питань і завдань того континенту, на якому він проводиться, але при цьому одночасно охоплює загальні проблеми глобального масштабу. Клімат, географія, перенаселеність міст, доступність і споживання енергетичних ресурсів, розвиток безпеки дорожнього руху - приклади різноманітних тем, що обговорюються на презентаціях і під час дискусій, що проходять на форумі.

Бібендум в поп культурі

  • У пригодах Тантіна, в серії «Склад кокса» (1958 р.)капітан Хадок розмірковує про те, що істота, схожа на Бібендума, витягла ворожого пілота з води.
  • У фільмі "Мисливці за привидами" (1984 р.) Раймонд Стенз, злякавшись, втілить в життя свій дитячий кошмар – оживить величезну людину-зефір, що збирається знищити Нью-Йорк. Людину-зефіра художники намалювали під враженням від мішленівського Бібендума.
  • Ніколя де Красі створив комікс «Небесний Бібендум".
  • В мультфільмі "Арістот та його друзі" у ресторан часто навідуються критики з довідника «Гід Мішлен», обличчям якого є Бібендум.
  • Одна з пісень французького гурту "Тріо" має назву «Місьє Бібендум».
  • В романі Уільяма Гібсона «Розпізнавання образів», у Кейс Поллард була фобія до старих корпоративних талісманів, особливо до Бібендуму.
  • Мультфільм "Логорама", головним героєм якого був Бібендум, нагороджен Оскаром за кращу анімацію у 2010 році.
  • У 2009 р. у Естонії побачила світ комедія «Бібендум» режисера Августаса Лієва.
  • Правнук О'Галопа зняв 52-х хвилинний анімаційний документальний фільм, який показували по французькому телебаченню. Цей фільм - шана художнику, що створив Бібендума.
  • З креольської мови реуньйонців « baba michelin » перекладається як інопланетянин.

Посилання