Спогади оптом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Спогади оптом»
2-ий том повного зібрання короткої прози Ф. К. Діка[en], до якого входить оповідання і який використовує його назву на обкладинці. Видання «Citadel Press» 2017 року.
Автор Філіп Дік
Назва мовою оригіналу We Can Remember It for You Wholesale
Країна США США
Мова Англійська
Жанр наукова фантастика
Видавництво Mercury Press
Видано квітень 1966

«Спогади оптом» (англ. «We Can Remember It for You Wholesale», прямий переклад — «Ми можемо згадати це для вас оптом») — це оповідання Філіпа Кіндреда Діка уперше опубліковане в журналі «Fantasy & Science Fiction» видавництва «Mercury Press» у квітні 1966 року[1]. До послуг читача гостра суміш реальності, фіктивних спогадів і реальної пам'яті. Історія стала основою для двох екранізованих адаптацій: «Згадати все» 1990 року з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі протагоніста і однойменний фільм 2012 року з Коліном Фарреллом у тому ж амплуа.

Сюжет[ред. | ред. код]

Даґлас Квейл (Douglas Quail), простий і звичайний чоловік, мріє відвідати Марс. Він не може дозволити собі цю коштовну подорож, тож іде до салону $ПОГАD (в оригіналі — REKAL (звучить «рикол»)) Інкорпорейтед, що пропонує послуги з імплантації спогадів («спогади, що не базуються на фактах», англ. «extra-factual memory»). Спроба вживити Квейлові якісь яскраві спогади про Марс супроводжується вприскуванням у вену клієнта спеціальної хімічної речовини — наркидрину, що має побічний ефект «сироватки правди», а також співбесідою з психологом. Виявляється, що Квейл «можливо є» таємним убивцею на службі держави, чий розум повний небезпечних таємниць. Співробітники салону $ПОГАD (REKAL) швидко виносять непритомного Квейла з офісу і садять у роботаксі. Квейл приходить до тями із солодким післясмаком вражень від своєї подорожі на Марс, проте знаходить у кишені не коробочку з контрабандними представниками тубільних безхребетних, а конверт із половиною платні за невдалу спробу імплантації спогадів. Квейл розуміє, що його ошукали, повертається до офісу і намагається вибити з адміністрації повернення йому решти суми. Повернувшись додому, він починає писати скаргу до Комерційного бюро від імені ошуканого клієнта. «У фірми, яка так надає послуги, не повинно бути жодних клієнтів!» — вирішує Квейл. Та, шукаючи в столі канцелярський папір, він раптом знаходить матеріальне підтвердження тому, що він дійсно був на Марсі і виконав якусь місію: коробочку із пузирчатими хробаками. Він змушений втекти, коли він виявляє, що його куратори мають намір його вбити. Також він виявляє, що йому імплантовано прямо у мозок передавач із живої протоплазми з Плутону — спеціальний пристрій, який передає думки контрольованого нею суб'єкта. Квейл розуміє, що з таким передавачем він не втече — тому спробує домовитися зі своїми кураторами: йому мають імплантувати яскравий спогад про найглибше і найзаповітніше приховане бажання, яке витіснить будь-яку згадку про секретну місію державної ваги на Марс. Оце його найзаповітніше бажання і виявляє психіатр: із дитинства Квейл мріяв врятувати світ від поневолення його прибульцями. Малюк просто хотів бути потрібним і важливим у очах інших людей. «Таким чином, одним своїм існуванням я рятую Землю від підкорення!»- вигукує Квейл, відчуваючи, як наростає хвиля задоволення. — «Значить, я є найважливішою людиною на Землі!» Співробітники салону «$ПОГАD» намагаються розпочати процедуру з імплантування спогадів і натикаються на ту ж проблему, із якою стикалися раніше: яскраві і хвилюючі спогади, що Квейлові намагаються вживити — про те, як він у 9 років урятував світ, — уже існують у пам'яті, і вони реальні. Однак, попри невдачу, спецслужби не можуть убити свого колишнього співробітника: якщо вони спробують це зробити, почнеться вторгнення прибульців.

Фільми-адаптації[ред. | ред. код]

Сюжет оповідання було в загальних рисах використано у зйомках фільму «Згадати все» 1990 року, режисером якого був Пол Верговен з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі. У фільмі головного героя перейменовано у Квейда (Quaid), він насправді здійснює подорож до Марса, рятує кохану і увесь світ — проте фінальна сцена залишає нас у невіданні: чи сталося це насправді, чи це все наслідок виконання процедури імплантації штучних спогадів, адже сталося все саме так, як і замовляв Квейд в офісі салону.

Рімейк фільму, що також має назву «Згадати все» і зрежисованого Леном Вайсманом, вийшов на екрани 3 серпня 2012 року у США і 9 серпня — в Україні. Головну роль у фільмі (також на ім'я Квейд) грає Колін Фаррелл. Тут нема і згадки про Марс — проте у загальних рисах фільм близько тримається сюжету свого попередника.

Публікації оповідання[ред. | ред. код]

«Спогади оптом» уперше опубліковано у квітні 1966 у журналі Fantasy & Science Fiction. Після цього оповідання було перевидано у таких збірках:

Радіопостановка[ред. | ред. код]

Британська радіокомпанія BBC7 7 і 8 червня 2007 року, а також 16 і 23 травня 2008 року здійснювала радіопостановку оповідання за першою редакцією, опублікованою в журналі «The Magazine of Fantasy & Science Fiction‘s» у квітні 1966. Примітно, що текст читав американський актор Вільям Готкінс[en], відомий нам як товстий пілот «Червоний 6» із першої серії «Зоряних воєн». Постановку транслювали у записі, оскільки актор помер 2005 року, не дочекавшись виходу своєї роботи в ефір[2].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Charles N. Brown, William G. Contento (1 грудня 2012). The Locus Index to Science Fiction (1984-1998). Locusmag. Архів оригіналу за 21 червня 2012. Процитовано 25 жовтня 2012.
  2. Online Audio (3 червня 2007). THE TOTAL RECALL VIRAL CAMPAIGN CONTINUES WITH MORE POSTERS FOR THE COMPANY REKALL. sffaudio. Архів оригіналу за 8 жовтня 2012. Процитовано 25 жовтня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]