Stahlhelm M42

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сталевий шолом Modell 42
Сталевий шолом Modell 42

Сталевий шолом зразка 1942 року (нім. Stahlhelm Modell 42) — піхотна каска, затверджена в якості стандартного загальновійськового шолома збройних сил Третього Рейху влітку 1942 року.

Історія[ред. | ред. код]

У зв'язку з необхідністю збільшення обсягів випуску продукції військового призначення в умовах Другої світової війни, 6 липня 1942 року ОКХ дозволив створення нового загальновійськового шолома. Новий шолом розроблявся з економічних міркувань[1].

Шолом виготовлявся за методом гарячого штампування зі сталі без легувальних добавок (з метою економії молібдену і марганцю, які були стратегічною сировиною і використовувалися у виробництві іншої продукції військового призначення), дорогий і тривалий процес завальцовки країв був замінений відбортованням[1] (що дозволило скоротити час виробництва та знизити вартість одиниці продукції).

Масове виробництво шоломів цього зразка було припинено в кінці 1944 — початку 1945 року, після того, як більшість підприємств-виробників опинилися під контролем країн Антигітлерівської коаліції або в прифронтовій смузі, а ті, що залишились — були переорієнтовані на випуск іншої продукції[1].

У повоєнний час велика кількість трофейних шоломів використовувалася Збройними силами Югославії, а певна частина — також у Польщі. До створення бундесвера М42 використовувався також прикордонною вартою Західної Німеччини.

Країни-експлуатанти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в EINLEITUNG. Die Wehrmacht-Elite. Berlin, Boston: De Gruyter. 31 січня 1996. с. 1—14. ISBN 9783486817683.

Література[ред. | ред. код]

  • Floyd R. Tubbs, Robert W. Clawson. Stahlhelm: Evolution of the German steel helmet, revised and expanded edition. London, The Kent State University Press. 2000.