Старовижівський краєзнавчий музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старовижівський краєзнавчий музей
РозташуванняУкраїна Україна,
Стара Вижівка
Адреса44401, Україна, Ковельський р-н, Волинська обл., селище міського типу Стара Вижівка, вулиця Незалежності, будинок, 23

Старовижівський краєзнавчий музей — краєзнавчий музей у місті Стара Вижівка Волинської області.

Історія

[ред. | ред. код]

Створено 9 січня 1992 року. Виділене приміщення — найстаріший будинок (колись там розміщувалась перша пошта) в селищі (1944—1945 рр.). Музей розпочинався з обладнання двох кімнат — відділу природи та краєзнавчого. Краєзнавчий відділ з початку утворення музею неодноразово перебудовувався[1]. Приміщення дерев'яне всередині потиньковане глиною. У 1992 році ззовні обкладене цеглою[2].

Експонати

[ред. | ред. код]

Загальний фонд — понад 4500 експонатів, з яких третина в експозиційних залах. Серед музейних фондів колекції: кераміки — сиваків (с. Рокита); колекція предметів 2-ї половини XVI ст., знайдених на містечку (торгова пломба, цвяхи, меч, ключі, кахлі та ін.), колекція хрестів, нумізматична колекція, метрична книга 1780—1816 рр.; колекції предметів поч. XX ст.: рушників початку з поліськими орнаментами (із датами та іменами авторів); жіночого одягу західного Полісся; вишитих рушників[1].

Експозиційні розділи та виставки

[ред. | ред. код]

Найпопулярнішими є виставки робіт (проводяться кілька разів на рік) декоративно-прикладного мистецтва, творів живопису, художньої вишивки місцевих майстрів. Пропонуються майстер-класи з виготовлення різдвяної атрибутики з соломи; писанкарство; обрядові та розвивальні ляльки-мотанки; плетення з паперової лози; майстер-класи майстрів народного мистецтва регіону[1].

Серед постійних експозицій:

природничий відділ: фотознімок найстарішого дуба (понад півтисячі років), чорної берези, опудала птахів, лисиці, кози;

етнографічний: віялка поч. XX ст., ткацький верстат, вишиті сорочки, плетені із соломи і верби бочки, прядка, кераміка та інші предмети домашнього вжитку;

кімната «З історії пожежної справи»: експонати українського та польського походження, серед яких помпа для гасіння пожежі поч. ХХ ст., пожежні каски, одяг, фотознімки;

приміщення «Визволителі Вітчизни»: матеріали періоду Другої світової війни — каски, снаряди, солдатські фляги, фотознімки, документи та ін.;

розділ «З історії Старовижівщини»: матеріали розкопок — кремінні сокири, холодна зброя, хрести, обручки, фрагменти кераміки.

Виставка про події сьогодення «Історія, що пишеться сьогодні» — кімната ремесел: вироби з дерева — ночівки, вила, граблі, прач, рубель, що використовувались в домашньому господарстві[1].

Активність

[ред. | ред. код]

Музей бере участь у роботі всеукраїнських наукових історико-краєзнавчих конференцій, організовує науково-практичні конференції за участю вчителів історії, учнів та місцевих краєзнавців. Також проводяться тематичні та оглядові екскурсії. На базі музею проводяться свята, пов'язані з ювілейними датами організацій, особистостей, зустрічі, майстер-класи[1].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в г д Старовижівський краєзнавчий музей. Процитовано 29 травня 2023.
  2. краєзнавчий музей. Процитовано 29 травня 2023.