Стейковий пиріг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стейковий пиріг
Походження  Велика Британія
Необхідні компоненти Стейк
Стейк та пиріг з елем ручної роботи. Дуже традиційний англійський смак пирога

Стейковий пиріг — традиційний м'ясний пиріг, який подають у Великій Британії. Готується з тушкованого стейка і підливи з яловичини, укладених в кондитерську оболонку. Іноді в начинку додають овочеву суміш. Страву часто подають з «стейк-чипсами» (товсто нарізаною картоплею, смаженою, іноді в яловичині).

Стейкові пироги також можна придбати в магазинах, які подають зі звичайною картоплею фрі, які в Шотландії називають вечерею зі стейками. Вечеря, як стейк, зазвичай супроводжується сіллю та оцтом; проте в Единбурзі популярна комбінація спиртового оцту та коричневого соусу, відома просто як «соус» або «соус чиппі». Точні пропорції кожного інгредієнта унікальні для кожного продукту на винос. Деякі магазини Fish and Chips, зокрема в Шотландії, розігрівають попередньо приготовані заморожені пироги, опускаючи їх у фритюрницю.

У Великій Британії м'ясні пироги (а також гамбургери та чипси) є традиційною гарячою їжею під час футбольних матчів перед початком або під час перерви.[1] У Великій Британії м'ясний пиріг є синонімом футболу, тому на British Pie Awards вручається нагорода за найкращий футбольний пиріг.[2]

Багато шотландців святкують Гоґманай («Новий рік») обідом із стейкового пирога.[3][4]

Різновиди[ред. | ред. код]

Інші види стейкових пирогів доступні по всьому світу, зокрема в Австралії та Новій Зеландії. В Ірландії Guinness Stout зазвичай додають разом з беконом і цибулею, і результат зазвичай називають стейком і пирогом Гіннеса (або скорочено Pie Guinness). Пиріг зі стейками та елем — це подібний виріб, популярний у британських пабах, де замість Гіннеса використовується один із різноманітних сортів елю.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. The six best football pies in Britain revealed. Joe.co.uk. Процитовано 18 серпня 2018.
  2. Morecambe Football Club lift top pie awards. BBC. Процитовано 18 серпня 2018.
  3. 'Scottish Hogmanay Customs and Traditions at New Year' at About Aberdeen. Retrieved 21 December 2007.
  4. Our humble pie man. www.scotsman.com.