М'ясний пиріг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
М'ясний пиріг
Тип солоний пиріг
Необхідні компоненти м'ясо, випічка
Австралійський м'ясний пиріг із томатним соусом

М'ясний пиріг — це пиріг із м'ясною начинкою та часто іншими пікантними інгредієнтами. Вони зустрічаються в кухнях усього світу.

М'ясні пироги зазвичай запікають, смажать або смажать у фритюрі, щоб підрум'янити їх і розвинути смак завдяки реакції Маяра.[1] Багато сортів мають хрустку скоринку.

Історія[ред. | ред. код]

Витоки м'ясного пирога відносяться до періоду неоліту, приблизно 9500 року до нашої ери.[2]Версії того, що зараз відомо як пироги, були зображені на стінах давньоєгипетських гробниць, а також у давньогрецьких і римських текстах.[3]

Дієта стародавніх єгиптян включала основні пироги з вівса, пшениці, жита та ячменю, заправлені медом і випечені на розжареному вугіллі.[2] Греки використовували борошняно-водяний клейстер, схожий на тісто для пирогів, і начиняли його м'ясом.[4] Такі пироги зазвичай смажили або готували під вугіллям. Римляни перейняли грецькі творіння, використовуючи різноманітне м'ясо, устриці, мідії, міноги та рибу як начинку та суміш борошна, олії та води для скоринки.[4] Цю «кондитерську» обкладинку не було призначено для вживання в їжу, тому її викинули.[3][4]

У Північній Європі кухарі готували випічку з салом і маслом, щоб отримати круте тісто, яке могло тримати вертикальний пиріг.[5] Цю середньовічну випічку називали «трунами/трунами», тобто кошиком або ящиком, і являли собою пікантні м'ясні пироги з високими скоринками або тістом, прямими боками з герметичною підлогою та кришками. Тісто з відкритим тістом (не верхи чи кришки) було відоме як «пастки». Ці пироги містили м'ясне асорті та компоненти соусу, і їх випікали більше як сучасну запіканку без сковороди (сама скоринка була сковородою, її тісто було жорстким і неїстівним). Ці скоринки часто робили завтовшки кілька дюймів, щоб витримати багато годин випікання.[6]

Деякі історики  припускають, що жорстку, майже неїстівну скоринку давали слугам, а лорди та леді їли вміст.[4] Ця випічка стала загальноприйнятою стравою в середньовіччі, а в 14 столітті її почали називати «пирогом» або «пирогом». Між 1387 і 1400 роками Джеффрі Чосер писав у «Кентерберійських оповіданнях» про кухаря, який «koude rooste, і sethe, і broille, і fry / Máken mortreux, і wel peče пиріг».[3] Етимологія слова невідома, але воно може бути пов'язане з сорокою (її також називають «пиріг»), можливо, тому, що обидва були помічені, або тому, що птах збирає різноманітні предмети, і майже все можна загорнути в тісто та приготувати.[3]

Французи та італійці спеціалізувалися на новому визначенні тіста для пирога, зробивши його пластівшим і смачнішим завдяки новим методам додавання масла, розкачування та згортання тіста. У 1440 році Паризька кондитерська гільдія була визнана та почала розширювати свою продукцію — і тому почали використовувати щось на кшталт сучасної скоринки.[4]

Колонізатори рознесли м'ясні пироги по всьому світу. Скоринка пирога допомагала зберегти їжу взимку.  Пироги не були популярними у Сполучених Штатах до 1800-х років, і сьогодні більшість пирогів у Сполучених Штатах є безм'ясними та солодкими, за винятком горщикового пирога.[5] З іншого боку, в Канаді збереглися як англійські, так і французькі традиції м'ясних пирогів, зокрема культовий французько канадський туртьєр.

Регіональні відмінності[ред. | ред. код]

Jinyun shaobing, м'ясний пиріг походить з округу Цзіньюнь, Чжецзян, Китай
Фатаєр, м'ясний пиріг у кухні Близького Сходу
Lihapiirakka, м'ясний пиріг у фінській кухні
Курячий пиріг

М'ясний пиріг Natchitoches є однією з офіційних державних страв американського штату Луїзіана.[7]

Західноафриканський м'ясний пиріг схожий на ямайський яловичий пиріжок. Його можна запікати або смажити, а начинка може бути практично будь-якою: від яловичого фаршу з картоплею та морквою (найпоширенішим) до просто цибулі та помідорів.

Латиноамериканські м'ясні емпанади можуть бути пирогами або частіше тістечками; використовують різні кондитерські оболонки і начинки, їх можна запікати або смажити. Емпанади зазвичай містять багато цибулі та зеленого або червоного перцю в поєднанні з м'ясом або рибою. Тісто для емпанади має багато форм: від кукурудзяного борошна до листкового.[8] Наприклад, у Чилі, Аргентині, Болівії, Колумбії, Еквадорі, Пуерто-Рико та Перу використовують яловичий фарш з оливками, смажене яйце, свинину, нарізаний кубиками стейк, навіть сир і салямі.

Австралійська версія ірландського стейка та пирога Гіннесса має начинку з круглого стейка з пивом Guinness Stout, беконом і цибулею. Його подають із картопляними чипсами та овочами, і він популярний в ірландських пабах. В Австралії м'ясний пиріг є звичайним напівфабрикатом, який часто можна знайти на автозаправних станціях, у пабах, ресторанах, пекарнях, супермаркетах і магазинах.

Близькосхідні м'ясні пироги називаються сфіха і містять яловичий фарш, оливкову олію, йогурт, тахіні, запашний перець, цибулю, помідори та кедрові горіхи. Грецькі м'ясні пироги називаються креатопіта і містять яловичий фарш, цибулю та сир фета. Начинка для креатопіта загортається у філо тісто. Індійські м'ясні пироги називаються самоса і зазвичай містять горох, картоплю зі спеціями, коріандр, сочевицю або яловичий чи курячий фарш і часто подають із чатні.

У Туркменістані м'ясний пиріг називають шлеклі або вівчарський пиріг. Традиційно шлеклі випікали пастухи, закопуючи їх у гарячий пісок туркменської пустелі та вугілля. Сьогодні шлеклі в основному запікають у духовці, але традиційний спосіб все ще зберігся туркменськими пастухами.[9]

Китайські м'ясні пироги мають кілька варіацій, зокрема м'ясний пиріг Сянхе.

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Meat Pie. Allrecipes (англ.). Архів оригіналу за 23 квітня 2023. Процитовано 23 квітня 2023.
  2. а б Stradley, Linda (19 травня 2015). History of Pies. What's Cooking America. Архів оригіналу за 3 липня 2022. Процитовано 21 липня 2022.
  3. а б в г Kelsey-Sugg, Anna; Nobel, Emma (17 липня 2022). The humble pie has come a long way since its crust was a 'coffin'. Here's the centuries-old history of the iconic snack. ABC News (Australia) (en-AU) . Архів оригіналу за 21 липня 2022. Процитовано 21 липня 2022.
  4. а б в г д Olver, Lynne. Pie & pastry. The Food Timeline. Архів оригіналу за 8 August 2018. Процитовано 5 квітня 2011.
  5. а б A Brief History of Pie. Time. 26 листопада 2008.
  6. Clarkson, Janet (2009). Pie : a global history. London: Reaktion. ISBN 978-1-86189-425-0. OCLC 302078670. Архів оригіналу за 3 липня 2023. Процитовано 12 квітня 2022.
  7. Clairborne, Craig (5 травня 1982). Turnovers: A Dish With an International Heritage. New York Times.
  8. Casas, Penelope (1982). The Foods and Wines of Spain. New York: Alfred A. Knopf. с. 52. ISBN 978-0-394-51348-5.
  9. Мясной пирог - ишлекли - пошаговый рецепт с фото. Автор рецепта Алтынка . Cookpad (рос.). Архів оригіналу за 15 серпня 2021. Процитовано 15 серпня 2021.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • History of Pies. What's Cooking America. 19 травня 2015. N.p., n.d. Web. 22 Mar. 2011.

Подальше читання[ред. | ред. код]