Суворовське військове училище МВС

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Суворовське військове училище Міністерства внутрішніх справ (СВУ МВС, рос. Суворовское военное училище Министерства внутренних дел, СВУ МВД) — спеціалізований середній навчальний заклад для професійної підготовки молоді в СРСР і Російській Федерації.

Суворовські училища надавали середню загальну шкільну освіту й одночасно готували вихованців до вступу до військових інститутів Внутрішніх військ СРСР, а тепер Російської національної гвардії (кол. Внутрішні війська МВС Росії), академій і юридичних інституів МВС Росії. Випускників суворовських військових училищ називають суворовцями (рос. суворовец).

Історія[ред. | ред. код]

Спеціалізовані військові училища були створені під час Німецько-радянської війни у відповідності з постановою Ради народних комісарів СРСР від 21 серпня 1943 року «Про невідкладні заходи з відновлення господарства в районах, звільнених від німецької окупації». Тоді ж вони отримали свою назву на честь російського полководця Олександра Васильовича Суворова.[1]

1943 року відкрились перші 11 СВУ: Краснодарське, Новочеркаське, Сталінградське, Воронезьке, Харківське, Курське, Калінінське, Орловське, Ставропольське, Ташкентське, Кутаїське (два останніх — училища НКВСД, для дітей прикордонників).[2] Обидва суворовських училища НКВС (МВС) були зачинені 1960 року.

Станом на 1 січня 2015 року в Росії існують шість СВУ МВС: у Грозному, Новочеркаську, Санкт-Петербурзі, Єлабузі, Читі, Астрахані і один Кадетський Корпус у Самарі. Уряд Російської Федерації має намір відкрити ще два училища в Новосибірську й Нижньому Тагілі.[3]

Старі[ред. | ред. код]

Кутаїське СВУ в 1946 році було передислоковане до м. Ленінград і названо Ленінградським СВУ МВС. Розташовувалось у Новому Петергофі[ru], частина якого, де розташовувалось училище, до цього часу носить назву Суворовське містечко[ru].

Нові[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Страницы истории
  2. Первый набор
  3. Из колонии в кадеты
  4. В Грозном открылось суворовское военное училище. Архів оригіналу за 20 листопада 2011. Процитовано 21 грудня 2016.
  5. Новочеркасское СВУ МВД. Архів оригіналу за 3 серпня 2009. Процитовано 21 грудня 2016.
  6. Санкт-Петербургское СВУ МВД. Архів оригіналу за 31 липня 2009. Процитовано 21 грудня 2016.
  7. Самарский кадетский корпус министерства внутренних дел Росийской Федерации. Архів оригіналу за 22 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]