Судити по совісті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Судити по совісті
Just Mercy
Жанр біографічна драма
Режисер Дестін Деніел Креттон
Продюсер Гіл Неттер
Ашер Голдстейн
Майкл Б. Джордан
Сценарист Дестін Деніел Креттон
Ендрю Ланем
На основі «Судити по совісті. Історія про справедливість і спокуту» Браян Стівенсон
У головних
ролях
Майкл Б. Джордан
Джеймі Фокс
Брі Ларсон
Роб Морган
Тім Блейк Нельсон
Рейф Спалл
Оператор Бретт Павлак
Композитор Джоел П. Вест
Монтаж Нет Сандерс
Кінокомпанія Endeavor Content
One Community
Participant Media
Macro Media
Gil Netter Productions
Outlier Society
Дистриб'ютор Kinomania Film Distribution (Україна)
Тривалість 136 хв.[1]
Мова англійська
Країна США США
Рік 2019
Дата виходу 16 січня 2020 (Україна)
IMDb ID 4916630
justmercyfilm.com
CMNS: Судити по совісті у Вікісховищі

Судити по совісті (також Просто помилувати) (англ. Just Mercy) — американський юридичний драматичний фільм 2019 року режисера Дестіна Деніела Креттона з Майклом Б. Джорданом, Джеймі Фоксом, Робом Морганом, Тімом Блейком Нельсоном, Рейфом Спаллом і Брі Ларсон у головних ролях. У ньому розповідається справжня історія Волтера Мак-Мілліана, який за допомогою молодого адвоката Браяна Стівенсона оскаржував своє звинувачення у вбивстві. Фільм заснований на однойменних мемуарах, написаних Стівенсоном[2].

Світова прем'єра стрічки відбулась на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 6 вересня 2019 року, в кінотеатрах показ розпочався 25 грудня 2019 року за сприяння Warner Bros. Фільм отримав схвальні відгуки критиків, а за свою гру Фокс отримав номінацію на 26-й премії «Гільдія кіноакторів» за найкращу чоловічу роль другого плану.

Сюжет[ред. | ред. код]

В 1989 році молодий юрист, випускник Гарвардського університету Браян Стівенсон вирушає до Алабами, маючи надію стати борцем за права бідних людей, що не мають грошей на пристойний юридичний захист. Там, разом із місцевою активісткою Євою Енслі вони засновують громадську організацію "Ініціативу рівного правосуддя". Відвідуючи місцеву в'язницю, Браян зустрічається з в'язнями, яких засуджено до страти, де серед інших зустрічає Волтера Мак-Мілліана на прізвисько "Джонні Д". Мак-Мілліан чорний чоловік із бідного району, якого засуджено до страти за вбивство білої вісімнадцятирічної дівчини Ронди Моррісон. Вивчаючи справу Джонні Д, Стівенсон дізнається, що всі обвинувачення тримаються на вкрай суперечливих показаннях звинуваченого у вбивстві злочинця Ральфа Маєрса, який надав їх в обмін на пом'якшення покарання.

Першим кроком Стівенсона було звернення по допомогу до окружного прокурору Томмі Чепмана, який відповів відмовою навіть не переглянувши матеріалів звернення. Потім Стівенсон спробував отримати свідчення друга сім'ї Мак-Мілліана Дарнелла Х'юстона, які спростували б показання свідка, що частково підтверджували показання Маєрса та призвело б до необґрунтованості позиції обвинувачення. Однак, після долучення свідчень Х'юстона до матеріалів справи, його самого заарештовують за надання неправдивих свідчень. Стівенсон домагається зняття цих обвинувачень, однак Дарнелл, побоюючись за себе, відмовляється свідчити в суді.

Стівенсон організовує зустріч у в'язниці з Маєрсом, який підтверджує, що надав неправдиві свідчень через тиск, що чинився на нього. Стівенсон подає клопотання до місцевого суду про перегляд справи та під час судового засідання отримує нові свідчення Маєрса, в яких він спростовує всі свої попередні свідчення щодо Мак-Мілліана. Незважаючи на це, суддя відхиляє клопотання про перегляд справи. Стівенсон шукає підтримки громадськості для Мак-Мілліана, виступаючи у телепередачі "60 хвилин", та подає клопотання про перегляд справи до Вищого суду штату Алабама. Вищий суд задовольняє клопотання та призначає нові слухання по справі. Стівенсон приїжджає до Чепмана додому із закликом підтримати зняття обвинувачень з Мак-Мілліана, однак той зухвало проганяє його. Після промови Стівенсона під час перегляду справи, Чепман все ж таки підтримує його подання про зняття обвинувачень і Мак-Мілліана звільняють.

В епілозі зазначається, що Стівенсон та Енслі й до сьогодні продовжують свою боротьбу за чесне правосуддя. Мак-Мілліан та Стівенсон залишались друзями до смерті першого в 2013 році. Подальше розслідування у справі про вбивство Моррісон підтвердило невинуватість Мак-Мілліана та прийшло до висновку, що імовірним вбивцею був невстановлений білий чоловік. Справа залишається не розкритою. Колишній співкамерник Мак-Мілліана Ентоні Рей Гінтон, залишався на лаві смертників 28 років до того, як Стівенсон домігся зняття з нього обвинувачень та вийшов на волю в 2015 році.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Майкл Б. Джордан Браян Стівенсон Браян Стівенсон
Джеймі Фокс Волтер Мак-Мілан Волтер Мак-Мілан
Брі Ларсон Єва Енслі Єва Енслі
Майкл Гардінг Шериф Тейт Шериф Тейт
Роб Морган Герберт Річардсон Герберт Річардсон
Тім Блейк Нельсон Ральф Маєрс Ральф Маєрс
Рейф Сполл Томмі Чемпен Томмі Чемпен
О'Ши Джексон-молодший Ентоні Рей Гінтон Ентоні Рей Гінтон
Ліндсі Ейліфф суддя Фостер суддя Фостер
Сі-Джей Ле Бланк Джон Мак-Міллан Джон Мак-Міллан
Рон Клінтон Сміт Вудров Ікнер Вудров Ікнер
Домінік Богарт Даг Енслі Даг Енслі
Гейс Меркюр Джеремі Джеремі
Керен Кендрік Мінні Мак-Міллан Мінні Мак-Міллан
Кірк Бовілл Девід Вокер Девід Вокер
Теренс Роузмор Джиммі Джиммі
Даррелл Бріт-Гібсон Дарнелл Г'юстон Дарнелл Г'юстон

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка почалася у 2015 році, коли компанія Broad Green Productions найняла Дестіна Деніела Креттона як режисера, а Майкл Б. Джордан отримав головну роль[3]. У грудні 2017 року Warner Bros. придбала права на розповсюдження фільму, після чого компанія Green Green Productions збанкрутувала[4]. У липні 2018 року до акторського складу приєднався Джеймі Фокс[5]. У серпні 2018 року ролі отримали Брі Ларсон, О'Шей Джексон-молодший і Тім Блейк Нельсон, а до 30 серпня зйомки розпочалися в Монтгомері, штат Алабама[6][7][8][9]. У жовтні 2018 року до акторського складу приєдналися Домінік Богарт, Гейс Меркюр і Керен Кендрік[10][11].

Випуск[ред. | ред. код]

Світова прем'єра відбулась 6 вересня 2019 року на Міжнародному кінофестивалі в Торонто[12]. Обмежений реліз фільму відбувся 25 грудня 2019 року[13], широкий прокат розпочався 10 січня 2020 року у США[14], в Україні — з 16 січня 2020 року[15].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

У перший день обмеженого випуску, у чотирьох кінотеатрах, фільм зібрав 81 072 доларів[16]. У перші вихідні касові збори склали 105 000 доларів (усього 228 072 доларів за 5 днів)[17].

Критика[ред. | ред. код]

На сайті Rotten Tomatoes рейтинг стрічки становить 81 %, заснований на 124 оглядах, з середньою оцінкою 6,95 / 10. У консенсусі сайту зазначено: «„Судити по совісті“ драматизує несправедливість реального життя сильною акторською грою, твердою режисерською рукою та достатньою актуальністю, щоб подолати певний ступінь серйозності правозахисту»[18]. На Metacritic середньозважена оцінка 68 зі 100 на основі 34 відгуків критиків, що свідчить про «загалом сприятливі відгуки»[19]. Глядачі, опитані CinemaScore, дали фільму рідкісну оцінку «A +»[16].

Номінації та нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Судити по совісті»[20]
Рік Кінофестиваль/кінопремія Категорія/нагорода Номінант Результат
2019 Асоціація кінокритиків афроамериканців Найкращий актор другого плану Джеймі Фокс Перемога
Топ 10 фільмів «Судити по совісті» Перемога
Національна рада кінокритиків США Премія за свободу вираження думок «Судити по совісті» Перемога

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У романі Гарпер Лі Убити пересмішника, музей якої пропонують відвідати головному герою фільма Браяну Стівенсону, місцевий шериф також має прізвище Тейт.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Just Mercy. Toronto International Film Festival. Процитовано 23 липня 2019.
  2. Just Mercy by Bryan Stevenson | Bestselling Book and Adapted Film. JustMercy.eji.org (амер.). Процитовано 22 листопада 2019.
  3. McNary, Dave; McNary, Dave (8 вересня 2015). 'Walk in the Woods' Boosts Broad Green Pictures. Variety. Процитовано 23 липня 2019.
  4. Warner Bros. Picks Up Michael B. Jordan Legal Drama 'Just Mercy'. The Hollywood Reporter.
  5. Jamie Foxx in Talks to Join Michael B. Jordan in Legal Drama 'Just Mercy'. The Hollywood Reporter.
  6. Brie Larson Joins Michael B. Jordan in 'Just Mercy'. The Hollywood Reporter.
  7. O'Shea Jackson Jr. Joins Michael B. Jordan in 'Just Mercy' (Exclusive). The Hollywood Reporter.
  8. Kroll, Justin; Kroll, Justin (27 серпня 2018). Michael B. Jordan's 'Just Mercy' Adds Tim Blake Nelson (EXCLUSIVE).
  9. "Just Mercy" Movie Films in Montgomery. Equal Justice Initiative. 30 серпня 2018.
  10. N'Duka, Amanda; N'Duka, Amanda (1 жовтня 2018). 'SNL's Beck Bennett, D'Arcy Carden Star In 'Greener Grass'; 'Just Mercy' Adds Dominic Bogart & Hayes Mercure.
  11. N'Duka, Amanda (2 жовтня 2018). Karan Kendrick Cast In 'Just Mercy'; 'Doctor Sleep' Adds Jocelin Donahue. Deadline Hollywood. Процитовано 2 жовтня 2018.
  12. Lang, Brent (23 липня 2019). Toronto Film Festival: 'Joker,' 'Ford v Ferrari,' 'Hustlers' Among Big Premieres. Variety. Процитовано 23 липня 2019.
  13. Michael B. Jordan's 'Just Mercy' Lands Year-End Awards Release; 'Sesame Street' Officially Pushed
  14. N'Duka, Amanda; N'Duka, Amanda (20 квітня 2018). Warner Bros Dates Melissa McCarthy Comedy 'Superintelligence' & Michael B. Jordan's 'Just Mercy'. Deadline. Процитовано 23 липня 2019.
  15. СУДИТИ ПО СОВІСТІ JUST MERCY. kinomania.com.ua (укр.). Процитовано 9 січня 2020.
  16. а б McClintock, Pamela (25 грудня 2019). Box Office: 'Star Wars: Rise of Skywalker' Unwraps Huge $32M on Christmas Day. The Hollywood Reporter. Процитовано 26 грудня 2019.
  17. Ramos, Dino-Ray (29 грудня 2019). ‘1917’, ‘Just Mercy’ And ‘Clemency’ Open Strong In Limited Debuts Over Busy Holiday Weekend – Specialty Box Office. Deadline Hollywood. Процитовано 29 грудня 2019.
  18. Just Mercy (2019). Rotten Tomatoes. Fandango. Процитовано 8 січня 2020.
  19. Just Mercy Reviews. Metacritic. CBS Interactive. Процитовано 8 січня 2020.
  20. Нагороди та номінації фільму Судити по совісті на сайті IMDb (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Трейлер фільму «Судити по совісті»
  1. Just Mercy на сайті IMDb (англ.) 6.2/10 stars (станом на 09.01.2020)
  2. Just Mercy на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 6.9/10 stars (станом на 09.01.2020)
  3. Just Mercy на сайті Metacritic (англ.) 5.3/10 stars (станом на 09.01.2020)