Сцени пределли вівтаря Страсті Христові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голгофа

Автор Маестро дель Оссерванца
Час створення Середина 15 ст.
Розміри 37 × 65 см
Матеріал деревина[1]
Техніка темпера на деревині
Місцезнаходження Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (Київ, Україна)

Сцени пределли вівтаря Страсті Христові — цикл сцен, створених художником Маестро дель Оссерванца у 15 столітті.

Історія[ред. | ред. код]

Маестро дель Оссерванца. «Мадонна з немовлям і двома Херувімами» (центральна частина колишнього вівтаря), Музей мистецтва Метрополітен.

Сієнському майстру, ім'я котрого призабули, належав триптих з монастиря Оссерванца, датований 1436 роком [2]. Мистецтвознавець Роберто Лонгі назвав його умовним ім'ям Маестро дель Оссерванца.

Розпочались пошуки збережених творів митця доби кватроченто і спроби знайти хоч якісь рештки його біографії. Виявлених документів було обмаль. Трохи більше було здобуто фактів щодо його творів. Серед них — вівтар Страсті Христові з пределлою, де подано низку традиційних біблійних сцен.

Пределла — найнижча частина італійського вівтаря, зазвичай не скута строгим дотриманням канону. У цю шпарину кинулась низка італійських майстрів, що отримала можливості продемонструвати власні творчі здібності. Тому сцени пределли з вільно поданими сценами часто цікавіші за сам вівтар, де дотримання канону простежувалось досить чітко.

Від колишнього вівтаря збереглися «Мадонна з немовлям і двома Херувімами», що перейшла до збірок у Музей мистецтва Метрополітен. Стулка з образом Івана Хрестителя потрапила у приватну збірку у місті Даллас.

Сцени пределли роз'єднали і, з міркувань дорожче продати — продали вроздріб ще у 19 столітті.

Галерея сцен, що збереглися[ред. | ред. код]

Доля сцен пределли[ред. | ред. код]

Київська Голгофа[ред. | ред. код]

« Голгофа» або «Розп'яття» подана на видовженій стулці. Композиція нагадує ікону, бо тло створене золотим як на іконі[2]. На золотому тлі чітко вимальовані три хрести з закатованими.

Але натовп у підніжжя хрестів поданий з відбитком реалістичних спостережень[2]. Люди, військова варта і коні подані у різноманітних позах і ракурсах, небачених у іконопису. Відчутні і емоції, що хвилюють юрбу. Персонажі жваво обговорюють подію. Темперний живопис має здатність мало змінюватись з часом і картина зберегла практично первісний колористичний лад доби кватроченто.

Провенанс[ред. | ред. код]

Сцена Голгофи була у збірці Г. Строганова. Придбана Богданом та Варарою Ханеків у Римі на аукціоні розпродажу зібрання Г. Строганова 1898 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :0 не вказано текст
  2. а б в альбом «Західноєвропейський живопис 14-18 століть», Київ, «Мистецтво»,1986

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Альбом «Західноєвропейський живопис 14-18 століть», Київ, «Мистецтво», 1986.