Сім душ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сім душ
Seven Pounds
Українізований постер до фільму
Жанр Психологічна драма
трилер
Режисер Габріеле Муччіно
Продюсер Тодд Блек
Джейсон Блументаль
Джеймс Лессітер
Вілл Сміт
Сценарист Ґрант Ніпорте
У головних
ролях
Вілл Сміт
Розаріо Довсон
Вуді Гаррельсон
Майкл Ілі
Баррі Пеппер
Оператор Філіпп Ле Сурд
Композитор Анджело Міллі
Монтаж Hughes Winborne
Кінокомпанія Relativity Media
Overbrook Entertainment
Escape Artists
Дистриб'ютор Columbia Pictures
Тривалість 123 хв.
Мова Англійська
Країна США
Рік 2008
Дата виходу США:
19 грудня 2008
Україна:
15 січня 2009
Кошторис $55,000,000
Касові збори $168,167,691
IMDb ID 0814314
sevenpounds.com

«Сім душ» (англ. «Seven Pounds») — американський кінофільм, драма режисера Габріеле Муччіно. Слоган фильму «Seven Names. Seven Strangers. One Secret» («Сім імен. Сім незнайомців. Одна таємниця»). У США фільм було презентовано 19 грудня 2008 року,[1] в Україні — 15 січня 2009 року.[2]

Історія створення[ред. | ред. код]

У фільмі знявся Вілл Сміт, який до цього вже співпрацював із режисером Габріеле Муччіно у фільмі «У гонитві за щастям».

«Я взявся за цю історію, тому що це — незвичайна історія, яка розповідає про людину, якій одного разу випадає шанс змінити свій погляд на життя», — розповідає Габріель Муччіно.

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой фільму — Тім Томас — за два роки до описуваних подій потрапив в автокатастрофу через користування мобільним телефоном за кермом. У ту ніч загинуло семеро людей, у тому числі й його кохана наречена Сара Дженсон. Через рік після цього Тім віддав одну свою легеню братові Бену, що працює податківцем. Це наштовхнуло його на думку, що таким чином він може врятувати стільки ж людей, скільки загинуло через нього в автокатастрофі.

Шість місяців по тому він кидає улюблену роботу інженером на космічній станції й жертвує частину печінки працівнику служби з безпеки дітей на ім'я Холлі. Після цього він починає пошук наступних кандидатів на отримання донорських органів. Бен знаходить тренера з молодіжного хокею (Джорджа) і жертвує йому нирку, а потім жертвує кістковий мозок хлопчикові на ім'я Ніколя.

Далі він зв'язується з Холлі і запитує її, чи знає вона ще кого-небудь, хто потребує допомоги, проте не може про це просити. Вона вказує на Конні Тепоз, матір двох дітей, яку постійно б'є її співмешканець. Тім виїжджає зі свого будинку в місцевий мотель, взявши з собою акваріум з кубомедузою. Одного разу вночі, після побиття, Конні дзвонить Тіму і той віддає їй ключі та документи на володіння його будинком на березі океану. Єдине, що просить Тім — не шукати його.

Для того, щоб знайти кандидатів на донорство, Тім украв посвідчення свого брата-податківця. Першим виявляється Езра Тернер, незрячий продавець м'яса, який грає на піаніно. Тім дзвонить йому й веде себе зухвало, намагаючись перевірити, наскільки швидко можна того розсердити. Езра залишається незворушним, і Тім вирішує, що він є гідним кандидатом.

Потім він зв'язується з Емілі Поза, підприємницею, що друкує вітальні листівки, якій потрібна пересадка серця і в якої рідкісна група крові. Він проводить з нею час, прополює бур'яни в її саду і ремонтує її рідкісний друкарський верстат фірми Гейдельберг. Стан Емілі погіршується. Емілі запрошує Бена на романтичну вечерю, після чого вони проводять ніч разом і починають мріяти про те, якби їй пересадили серце й вони одружилися. Біля будинку в той час його очікує брат Бен, від якого Тім переховується. Тім біжить під дощем в лікарню, щоб уточнити в лікаря, наскільки великі шанси Емілі на пересадку. Виявляється, що шанси вчасно знайти донора серця з такою рідкісною групою крові вкрай малі  — 3-5 %. Вирішивши для себе все остаточно, Тім повертається в мотель. Він наповнює ванну крижаною водою, щоб зберегти свої органи, викликає швидку допомогу, опускається у ванну й здійснює самогубство, запускаючи у ванну вкрай отруйну кубомедузу. Його друг Ден слідкує за тим, щоб органи Тіма були пересаджені Емілі і Езрі. Езра Тернер отримує рогівку ока, а Емілі — серце. Пізніше Емілі приходить на концерт Езри в парку і той впізнає її, помітивши шрами на її грудях.

Про назву[ред. | ред. код]

Оригінальна назва фільму (англ. «Seven Pounds») перекладається як «Сім фунтів» і відсилає нас до п'єси Вільяма Шекспіра «Венеціанський купець», в якій хитрий єврей-лихвар Шейлок, за умовами векселя, має право вирізати фунт м'яса з тіла венеціанського купця Антоніо, якщо той не поверне борг вчасно.

В ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У сцені, коли Тім лагодить рідкісний пристрій Емілі лунає пісня «Feeling Good» гурту Muse.
  • Езра виконує в супермаркеті на фортепіано Фантазію ре-мінор Моцарта (K 397).

Критика[ред. | ред. код]

  • На сайті Rotten Tomatoes рейтинг фільму склав 27 %, базований на вибірці 172 відгуків з середнім балом 4.6/10.0.[3]
  • На Metacritic фільм отримав середній бал 36 на основі 33-х відгуків.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0814314/ [Архівовано 31 січня 2018 у Wayback Machine.] Кінофільм на Internet Movie Database
  2. http://kino-teatr.ua/ru/main/film/film_id/4784.phtml [Архівовано 21 листопада 2011 у Wayback Machine.] «Сім душ» на Кіно-Театр.ua
  3. Seven Pounds Movie Reviews. Rotten Tomatoes. IGN Entertainment, Inc. Архів оригіналу за 22 травня 2019. Процитовано 4 листопада 2009.
  4. Seven Pounds (2008): Reviews. Metacritic. CNET Networks, Inc. Архів оригіналу за 7 липня 2013. Процитовано accessdate=2009-11-04.

Посилання[ред. | ред. код]