Твори монументального мистецтва Орла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У списку представлено витвори монументального мистецтва в місті Орлі Російської Федерації — скульптури та меморіальні ансамблі, стінопис, пам'ятники і пам'ятні знаки в пам'ять про людей і події країни і міста. Усі пам'ятники споруджені у післявоєнний час. Тільки бойовий танк Т-70 було встановлено у Пєрвомайському сквері відразу після звільнення Орла. У список не включено пам'ятники історичним особистостям, встановлені в місті, а також пам'ятники історії, культури, архітектури, пам'ятні знаки і дошки. Витвори представлені в хронологічній послідовності їхнього створення і встановлення.

Скульптурні пам'ятники[ред. | ред. код]

Назва Розташування Рік відкриття Автори Короткий опис Світлина
Пам'ятник комсомольцям Орловщини[1] Комсомольська площа
1972
Автор проекту скульптор А. Н. Бурганов, архітектор Р. К. Топурідзе Пам'ятник комсомольцям, загиблим в роки Великої Вітчизняної війни. Воїн, що піднімає червоний прапор, підтримує пораненого товариша і продовжує йти вперед.
Файл:Комсомольский сквер (Орёл).jpg
Пам'ятник орловським металургам («Альоша»)[2] Мікрорайон, вулиця Металургів
1973
Скульптор В. А. Чухаркин Мідну постать металурга встановлено на бетонному постаменті. Скульптурна композиція на честь металургів Орловського сталепрокатного заводу.
Файл:Памятник орловским металлургам («Алёша»).jpg
Скульптурна композиція «Металург» [3] Мікрорайон, перетин вулиць Металургів і Космонавтів
1973
Скульптор В. А. Чухаркин Скульптурна композиція «Металург» — своєрідний символ Північного району міста. 1977 році поряд, за проектом архітектора Я. А. Лівшица, було збудовано Палац культури сталепрокатного заводу (нині Культурно-дозвільний центр «Металург»).
Файл:Скульптурная композиция «Металлург», г. Орёл.jpg
Пам'ятник героям Громадянської війни («Каховка»)[4] Вулиця Брестська, сквер Героїв Громадянської війни
1976
Автор проекту скульптор О. М. Бурганов, архітектор А. Заварзин На гранітному п'єдесталі 6 метрова скульптура дівчини в будьонівці, що піднімає руки з гвинтівкою, прапором і букетом квітів. Пам'ятник встановлено на честь орловців, загиблих на полях Громадянської війни за встановлення Радянської влади.
Файл:Памятник героям гражданской войны в Орле.jpg
Пам'ятник російському вчителю[5][6] Вулиця Комсомольська, перед навчальним корпусом № 8 ОДУ
2005
Скульптори Д. В. Басарєв, Н. В. Басарєва Пам'ятник першій вчительці. Бронзова скульптура дівчини, що сидить на лаві з книгою і втілює образ першої вчительки.
Файл:Памятник российскому учителю (г. Орёл).jpg
Пам'ятник ветеранам бойових дій[7] Наугорське шосе, сквер Пам'яті
2010
Автор пам'ятника Анатолій Шишков Пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам, учасникам локальних воєн і військових конфліктів. Встановлено 2011 року в осередді скверу Пам'яті.
Файл:Памятник ветеранам боевых действий в Орле.jpg
Скульптурна композиція «Російським мандрівникам присвячується … Колесо історії»[8] Кромське шосе, ТМК «Гринн»
2017
Автор композиції Юрій Кірєєв Три мандрівника від різних епох Російської історії передають хлопчикові — майбутнього мандрівникові — символічні досягнення свого часу. Композиція була відкрита 29 квітня 2017 року — під час проходження в Орлі I Міжнародного фестивалю в області подорожей і туризму «Російський мандрівник» ім. М. М. Миклухо-Маклая.
Файл:Памятник Русским путешественникам в Орле.jpg

Пам'ятники-монументи[ред. | ред. код]

Назва Розташування Рік відкриття Автори Короткий опис Світлина
Пам'ятник-танк Т-70[9] Вулиця Нормандія-Німан, біля Військово-історичного музею
1943
Було встановлено 7 серпня 1943 року на братській могилі в Пєрвомайському сквері (нині Танкістів) в честь воїнів танкістів, які загинули при звільненні Орла. 1985 року танк установили близько Військово-історичного музею.
Файл:Информационная табличка на танке Т-70 (Орловский военно-исторический музей).jpg
Пам'ятник-танк Т-34[10] Сквер Танкістів
1968
Після звільнення міста Орла від німецько-фашистських окупантів 6 серпня 1943 року в Пєрвомайському сквері (нині Танкістів) відбулося поховання танкістів, які загинули під час визволення міста. 7 серпня на братській могилі було встановлено танк Т-70, який 1968 року замінили на Т-34.
Пам'ятник льотчикам[11] Вулиця Комсомольська
1973
Архітектор О. С. Вернослов, інженер В. В. Левенстам Металева стела з небосяжним бойовим літаком МіГ-15. Пам'ятник присвячений радянським льотчикам, які билися за визволення орловської землі. Відкриття було приурочено до 30-річчя визволення Орла.
Пам'ятник танкістам-фрунзенцям[12] Лісопарк «Цон»
1984
Архітектор О. В. Левитський Меморіальний комплекс — стела (уст. 9 травня 1975) і танк Т-34 (уст. 5 серпня 1983) на місці літніх таборів Орловського танкового училища імені М. В. Фрунзе повністю було впорядковано і відкрито 3 серпня 1984 року.
Паротяг-пам'ятник[2] Біля входу до локомотивного депо залізничної станції Орел
1988
В ознаменування 120-річчя Орловського локомотивного депо біля входу до нього було встановлено пам'ятник-паротяг серії ОВ (рос. «Овечка»).
57-мм протитанкова гармата ЗІС-2[13] Сквер Артилеристів (район Олександрівського мосту і типографії «Труд»)
2015
На згадку про подвиг артилеристів в роки Великої Вітчизняної війни — уродженців міста Орла і Орловської області. Гармата була передана у власність муніципального утворення «Місто Орел» з в/ч 55443-51 міста Брянська.
Військово-історичний меморіал[14] Привокзальна площа (біля Палацу культури залізничників)
2018
Військово-історичний комплекс присвячений залізничникам, які зробили неоціненний внесок у перемогу у Великій Вітчизняній війні. На одній з пам'ятних плит викарбувані слова російською «Ми рухаємося в майбутнє, зберігаючи в пам'яті минуле».
Файл:Военно-исторический мемориал железнодорожникам (Орёл).jpg
Файл:Военно-исторический мемориал железнодорожникам.2 (Орёл).jpg

Пам'ятні знаки[ред. | ред. код]

Назва Розташування Рік відкриття Автори Короткий опис Світлина
Меморіальний комплекс на честь 400-річчя міста Орла[15][16] У місці злиття річок Оки і Орлика, сквер «Стрілка»
1966
Скульптор А. Н. Бурганов, архітектор Р. К. Топурідзе, конструктор Ф. Г. Кохновер 27-й метровий обеліск, облицьований світло-сірим гранітом. Грані обеліска оздоблюють древній герб Орла і літопис основних історичних подій, пов'язаних з містом. Поруч на видовому майданчику на гранітному ризаліті встановлено скульптурну групу, в якій втілено задум героїчного пориву.
Пам'ятний знак на місці заснування міста Орла «Дитинець»[17] У місці злиття річок Оки і Орлика, сквер «Стрілка»
1990
На камені-моноліті, встановленому на невисокому кургані, викарбувано напис: «Тут 1566 року було закладено Орловську фортецю».
Вибиття «Зустріч О. С. Пушкіна й О. П. Єрмолова в Орлі»[18] Вулиця 7-го Листопада, 43 а
1992
Автор В. Ф. Міхєєв Мідна виколотка, що зображає зустріч О. С. Пушкіна й О. П. Єрмолова в Орлі 1829 року з написом російською: «З Москви поскакав я (1-го травня) на Калугу, Бельов й Орел та зробив таким чином двісті верст зайвих, зате побачив Єрмолова. О. С. Пушкін». Встановлено на місці, де знаходився будинок О. П. Єрмолова.
Файл:P1080679 Медная выколотка.jpg
Пам'ятний знак «Дворянське гніздо»[19] Парк «Дворянське гніздо»
1993
«Дворянське гніздо» — літературно-історичний заповідник, минуле якого пов'язане з творами письменників-орловців І. С. Тургенєва, І. О. Буніна, М. С. Лєскова, С. М. Городецького, П. А. Россієва, К. Д. Бальмонта. Охороняється як всенародне надбання.
Меморіальний знак на братському військовому кладовищі[20] Наугорське шосе, сквер біля заводу «Научприбор»
1999
Автор проекту Б. Рижонков Кладовище було засновано 1890 року за двісті метрів від північної стіни Троїцького кладовища. 1912-го тут було збудовано каплицю в ім'я Всіх Святих (не збереглася). Ховали на кладовищі військовослужбовців, які померли в орловських шпиталях від хвороб і ран, які загинули під час Російсько-японської війни, Першої світової і бійців Радянської Армії, закатованих у фашистському полоні в 1941—1943 рр.
Файл:Мемориальный знак на братском военном кладбище в Орле.jpg
Пам'ятник співробітникам органів внутрішніх справ[21] Перехрестя вулиць Тургенєва і Максима Горького
2001
Автор проекту Г. Т. Ракітін Обеліск у вигляді гринчастого багнета з написом російською: «Пам'яті співробітників органів внутрішніх справ Орловської області, які загинули при виконанні службового обов'язку».
Файл:Памятник сотрудникам органов внутренних дел (г. Орёл).JPG
Пам'ятний знак на честь 5-ї Орловської стрілецької дивізії[22][23] Вулиця 5-го Серпня
2003
Камінь з пам'ятною табличкою встановлено у сквері 5-ї Орловської стрілецької дивізії в честь 5-ї Орловської Червонопрапорної орденів Леніна, Суворова і Кутузова стрілецької дивізії, що звільняла Орловщину від німецько фашистських загарбників.
Файл:Памятный знак в сквере 5-й Орловской стрелковой дивизии (г. Орёл).jpg
Пам'ятний знак жертвам радіаційних аварій і катастроф[24] Сквер Героїв-чорнобильців, перетин вулиць Жовтневої та Червоноармійської
2006
Скульптор В. Ф.Міхєєв Пам'ятник жертвам радіаційних аварій і катастроф було встановлено 2006 року до 20-річчя ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
Файл:Монумент чернобыльцам в Орле.jpg
Пам'ятний знак на честь воїнів-десантників[25] Вулиця Машкаріна (909-й квартал), біля храму-каплиці Олександра Невського
2008
Установлено на згадку про героїчний подвиг воїнів-десантників 201-ї повітряно-десантної бригади, які 3 жовтня 1941 року десантувалися на орловському летовищі і на цьому місці вступили в нерівну сутичку з танковою групою Ґудеріана, що наступав на Орел.
Файл:Памятный знак в честь воинов-десантников (г. Орёл).jpg
Стела «Місто військової слави»[26] Бульвар Перемоги
2010
Гранітну стелу встановлено 8 травня 2010 року в честь присвоєння місту Орлу почесного звання Російської Федерації «Місто військової слави». Почесне звання місту було присвоєно 27 квітня 2007 року.
Файл:Стела «Город воинской славы» в Орле.jpg

Монументально-декоративний убір[ред. | ред. код]

Назва Місце Рік відкриття Автори Короткий опис Світлина
Багатофігурні групи на фасаді Головпоштамту[27] Площа Леніна, будинок Головпоштамту
1951
Скульптор Ю. Г. Нерода 1951 року у стулку вулиці М. Горького і площі Леніна було побудовано будівлю Головпоштамту, відому як «Дім Зв'язку». На кутовій частині фасади розташувалися багатофігурні скульптурні композиції.
Файл:P673 Главпочтамт (Орёл).jpg
Файл:P666 Главпочтамт (Орёл).jpg
Скульптурний картуш на Домі Рад[28] Площа Леніна, Дім Рад
1961
Скульптори В. Т. Яриш, В. К. Дудінов тощо За проектом Ленінградського проектного інституту «Ленгіпрокоммунстрой» 1961 року було збудовано будівлю обласної адміністрації — Дім Рад, фронтон якого прикрасило орнаментальне окантування — герб РРФСР з прапорами.
Файл:Картуш на Доме Советов (г. Орёл).jpg
Бронзові орли на Олександрівському мосту[29] Олександрівський міст
2009
Оздобні прикраси на огорожах — бронзові орли, з'явилися після ґрунтовної перебудови моста 2009 року.
Файл:Александровский мост, г. Орёл.1.jpg
Файл:Александровский мост, г. Орёл.2.jpg

Монументальний живопис[ред. | ред. код]

Основне джерело: [30]
Назва Розташування Рік відкриття Автори Короткий опис Світлина
Панно Наугорське шосе
1961
Панно на будівлі Радіолампового заводу «Малютка».
Файл:Панно (завод «Малютка», г. Орёл).jpg
Сґрафіто Вулиця Комсомольська
1973
Митець В. В.Анісімов Сграфіто на гуртожитку Педінституту.
Файл:Панно (общежитие пединститута, г. Орёл).jpg
Мозаїка Вулиця Жовтнева
1975
Художник Н. І. Захаров Кольорова керамічна мозаїка на будівлі облпрофради.
Файл:Панно (здание Облпрофсоюза, г. Орёл).jpg
Панно Площа Леніна
1986
Панно на фасаді будівлі готелю «Салют».
Файл:Панно (гостиница «Салют», г. Орёл).jpg
Панно Вулиця Брестська
1986
Панно на фасаді нової будівлі ліцею № 22, побудованого 1986 року.
Файл:Панно (лицей № 22, г. Орёл).jpg
Панно Вулиця Піонерська Панно на фасаді будинку № 8.
Файл:Панно (дом № 8, ул. Пионерская, г. Орёл).jpg

Втрачений живопис[ред. | ред. код]

Назва Розташування Рік выдкриття Автори Краткий опис Зображення
Сґрафіто Вулиця Комсомольська
1976
Художник В. Н. Меньков Два панно (сґрафіто) на фасадах Будівельного технікуму (нині Багатопрофільний коледж ФДБОУ ВО Орловський ДАУ). Закладено кахельною плиткою. [1]
[2]

Вітражі[ред. | ред. код]

Файл:Витражи (ж.-д. вокзал, ст. Орёл).jpg
Русанов і Єрмолов з вітражів дивляться на жителів і гостей міста
Файл:Витраж (Дворец пионеров и школьников, г. Орёл).jpg
Дитяча творчість Радянської епохи в Палаці піонерів
  • Орловський залізничний вокзал у СРСР вважався одним із найкрасивіших вокзалів у країні[31]. Кольорові вітражі великих вікон у будівлі біля платформ — одна з основних визначних пам'яток вокзалу.
  • Вітраж, що прикрашав велике аркове вікно центральних сходів будівлі Палацу піонерів імені Гагаріна, було зроблено вручну вихованцями палацу 1979 року. Скло задекоровано полімерними плівками, частина малюнків розписана особливими італійськими фарбами. Автор ескізу Зоя Воропаєва. Після відбудови 2012 року скляне панно було розібрано і перенесено у фоє актової зали[32].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Егоров, Ерёмин, 1993, с. 214.
  2. а б Егоров, Ерёмин, 1993, с. 219.
  3. Егоров, Ерёмин, 1993, с. 177.
  4. Егоров, Ерёмин, 1993, с. 213.
  5. (рос.) Памятник российскому учителю. RuTraveller. Архів оригіналу за 3 січня 2017. Процитовано 23 серпня 2019.
  6. (рос.) В Орле открыт памятник учителю. Новости России, СНГ и мира. Процитовано 23 серпня 2019.
  7. (рос.) Памятник участникам локальных войн и военных конфликтов в Орле. Город Орел. Процитовано 23 серпня 2019.
  8. (рос.) Александров Р. В Орле открыли скульптурный ансамбль, посвящённый русским путешественникам. Орёл-регион. Процитовано 23 серпня 2019.
  9. Фёдоров, 1987, с. 106—108.
  10. Хоменкова, 2004, с. 33, 34.
  11. Хоменкова, 2004, с. 39.
  12. Хоменкова, 2004, с. 40, 41.
  13. (рос.) Сквер Артиллеристов в Орле. Официальный сайт администрации города Орла. Процитовано 23 серпня 2019.
  14. (рос.) Крахмалева Ирина (23 лютого 2019). В Орле установлен третий паровоз. Твой город в интернете. Процитовано 17 вересня 2019.
  15. Хоменкова, 2004, с. 14, 15.
  16. Фёдоров, 1987, с. 108—110.
  17. Егоров, Ерёмин, 1993, с. 215.
  18. Егоров, Ерёмин, 1993, с. 217.
  19. Хоменкова, 2004, с. 71, 72.
  20. Хоменкова, 2004, с. 17, 18.
  21. Хоменкова, 2004, с. 21.
  22. (рос.) В Орле открыли сквер после реконструкции. Орёл-регион. Процитовано 24 жовтня 2019.
  23. (рос.) Память о Великой Отечественной на улицах Орла. Город Орел в картинках. Процитовано 24 жовтня 2019.
  24. (рос.) В Орле появился сквер Героев-чернобыльцев. Твой город в интернете. Процитовано 23 серпня 2019.
  25. (рос.) Храм-часовня Александра Невского. Соборы.Ру. Процитовано 23 серпня 2019.
  26. (рос.) Открытие стелы в честь присвоения городу Орлу почетного звания «Город воинской славы». Портал Орловской области. Процитовано 23 серпня 2019.
  27. Егоров, Ерёмин, 1993, с. 184.
  28. Егоров, Ерёмин, 1993, с. 185.
  29. (рос.) Реконструкция Александровского моста. Город Орел в картинках. Процитовано 23 серпня 2019.
  30. Монументы города Орла. Город Орел в картинках. Процитовано 23 серпня 2019.
  31. (рос.) ЖД вокзал Орёл. 1Maps.ru/. Процитовано 17 вересня 2019.
  32. (рос.) Невматулина Надежда (28 квітня 2016). Во Дворце пионеров и школьников имени Гагарина восстановили витраж, который украшал фасад здания. Орловское информбюро. Процитовано 17 вересня 2019.

Література[ред. | ред. код]

  • (рос.) Егоров Б. А., Ерёмин В. П. Весь город Орёл: справочник. — Орёл : Орёлиздат, 1993. — 302 с. — ISBN 5-87025-001-3.
  • (рос.) Хоменкова Л. П. Живая связь времён (Памятники, мемориальные доски г. Орла). Справочник / под ред. М. В. Одолеева. — Орёл : «Вешние Воды», 2004. — 196 с. — ISBN 5-87295-156-6.
  • (рос.) Фёдоров С. И. Записки архитектора. (Время, памятники, люди). — Тула : Приокское, 1987. — 160 с.