Тейт (група галерей)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип мережі галерей Тейт. Використовується у декількох кольорах і варіантах.

Тейт (англ. Tate) — мережа галерей Великої Британії, в якій представлене найбільше зібрання англійського мистецтва XVI—XX ст. у світі, а також колекція світового та сучасного мистецтва.

В теперішній час мережа Тейт складається із чотирьох художніх галерей:

Планується до відкриття у 2020 році п'ята галерея Тейт у Саутгемптоні.

Історія[ред. | ред. код]

Будівля першої Галереї Тейт, нині Тейт Британія

Перша Галерея Тейт (англ. Tate Galery) була відкрита у Лондоні в центральному районі Міллбанк у 1987 році. Вона була заснована Генрі Тейтом і спершу мала офіційну назву Національна галерея британського мистецтва (англ. National Gallery of British Art). Проте популярнішою була назва — Галерея Тейт, яка стала офіційною у 1932 році.

В основу колекції першої Галереї Тейт було покладене приватне зібрання засновника. У 1926 році до будівлі музею був прибудований відділ іноземного живопису, в якому представлені здебільшого французькі імпресіоністи і постімпресіоністи. У 1987 році в Галереї Тейт відкрилась галерея Клор (англ. Clore Gallery), в якій виставлена найповніша колекція творів Вільяма Тернера.

У 1988 році відкрився філіал галереї в Ліверпулі, а у 1993 році — філіал в Сент-Айвзі.

У травні 2000 року в переобладнаній будівлі колишньої електростанції на південному березі Темзи, навпроти собору св. Павла, була відкрита галерея сучасного мистецтва Тейт Модерн.

У 2000 році Галерея Тейт стала мережею із чотирьох галерей Тейт: Тейт Британія (нова назва для Галереї Тейт у Лондоні), Тейт Модерн, Тейт Ліверпуль і Тейт Сент Айвз.

Директори[ред. | ред. код]

Очільник Тейт (формальна назва — Національна галерея британського мистецтва та галереї Тейт (англ. National Gallery of British Art and the Tate Gallery)) — від заснування до 1917 року називався «хранитель», з 1917 року — «директор»[1].

Виноски[ред. | ред. код]

  1. History of Tate: Directors of Tate. Tate.org.uk. Процитовано 27 квітня 2016.
  2. Brown, Mark; Pidd, Helen (11 січня 2017). Tate to name Maria Balshaw as new director to succeed Serota. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 11 січня 2017.
  3. Maria Balshaw: Manchester gallery boss to be Tate's first female director. BBC. 17 січня 2017. Процитовано 17 січня 2017.
  4. Mark Brown (17 січня 2017). Maria Balshaw's Tate appointment confirmed by prime minister. The Guardian. Процитовано 17 січня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]