Теодор Антоній Ванькович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Антоній Ванькович
Народився невідомо
орієнтовно Мінськ
Помер 15 липня 1716(1716-07-15)[1]
Країна  Річ Посполита
Місце проживання Велике князівство Литовське
Діяльність державний діяч
Титул каштелян мінський
Посада Q65720836?[2], Q96142200?[3], учасник виборів короля Польщіd і Q110013140?
Термін 17091710
Попередник Михайло Щука
Наступник Шимон Любецькі-Друцький
Рід House of Wańkowiczd
Батько Петро Ваньковичd
Мати Anna Dunin-Głuszyńskad
У шлюбі з Ганна Войшнар
Діти Стефан
Антоній
Софія
Гелена
Катерина
Францішка
Колумба
Герб
Герб

Теодор Антоній Ванькович (пол. Teodor Antoni Wańkowicz, біл. Тэадор Антоні Ваньковіч) (народився орієнтовно в 17 столітті в Мінську — помер десь в 1710 році)— шляхтич мінський, дворянського кола-герба Лиса з роду Ваньковичів. Державний діяч Великого князівства Литовського, стольник й підстароста мінського суду, староста підусяцький та каштелян Мінський (17091710) і депутат Трибуналу Великого Князівства Литовського.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Теодор Антоній Ванькович був з дворянського роду Ваньковичів, які стояли за гербом Лиса. Його батько Петро Ванькович, був військовим очільником в Мінську та довкола нього, а мати, Ганна Дунінай-Глушинська, була дочкою волковинського хорунжого.

Теодор Антоній вів життя-діяльність - притаманну тодішньому дворянському середовищу, пройшовши усі щабелі королівської служби. Від стольника й підстароста мінського суду, староста підусяцький та каштелян Мінський (17091710) - до королівського намісництва, отримавши незадовго до своєї смерті - каштелянство в Мінську. Теодора п'ять разів обирали до вищого апеляційного суду Великого Князівства - Трибуналу Великого Князівства Литовського. Був засідателем та очільником в різних місцевих соймах та фіскальних судах. Вважається релігійним меценатом та сподвижником шкільництва в краї — був засновником-очільником кляшторів-монастирів в Мінську: монастиря кармелітів, монастиря боніфратрів, зафондував значні кошти на відкриття монастиря францисканців та ще кількох інших церковних споруд.

Оженився Теодор Антоній Ванькович на Ганні Войшнар - дочці лідського земського писаря і мав від неї двох синів Стефана і Антонія (які доволі рано померли) та п'ятьох дочок. Продовжувачами роду стали його дочки:

  • Софія → стала дружиною мінського воєводи Францишка Володковича
  • Гелена → стала дружиною земського судді Яна Рудальтовського з Новогрудок
  • Катерина → стала дружиною вількомірського земського судді Яна Ярмоловича
  • Францішка → стала настоятелькою монастиря бенедиктинців при відомому мінському Костелі святого Войцеха
  • Колумба → стала послушницею і згодом старшою сестрою при тому ж монастирі бенедиктинців

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Чарняўскі Ф. Ураднікі Менскага ваяводства XVI—XVIII стст. Біяграфічны даведнік. Выпуск I (стольнікі, падстоліі, лоўчыя і струкцасы)Мінск: 2007. — С. 58. — 224 с.
  2. Чарняўскі Ф. Ураднікі Менскага ваяводства XVI—XVIII стст. Біяграфічны даведнік. Выпуск I (стольнікі, падстоліі, лоўчыя і струкцасы)Мінск: 2007. — 224 с.
  3. Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego. Spisy, t. VIII, Ziemia brzeska i województwo brzeskie XIV‒XVIII wiek / за ред. A. RachubaWarszawa: 2020. — С. 260–261. — ISBN 978-83-65880-89-5