Тиша у Бібліотеці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Тиша у бібліотеці)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
195a — «Тиша у Бібліотеці (англ. Silence in the Library)»
Доктор Девід Теннант (Десятий Доктор)
Супутник Кетрін Тейт (Донна Ноубл)
Інші актори
Виробництво
Сценарист Стівен Моффат
Режисер Еврос Лін
Редактор тексту Хелен Райнор
Продюсер Філ Коллінсон
Виконавчий продюсер Расселл Ті Девіс
Джулі Гарднер
Код виробника 4.9
Сезон Четвертий
Тривалість 45 хвилин
Дата випуску 31 травня 2008
Хронологія
← Попередня серія Наступна серія →
Єдиноріг і оса (англ. The Unicorn and the Wasp) Ліс мертвих (англ. Forest of the Dead)

Тиша у Бібліотеці (англ. Silence in the Library) — восьмий епізод четвертого сезону поновленого британського науково-фантастичного телесеріалу «Доктор Хто». Вперше транслювався на телеканалі BBC One 31 травня 2008 року. Є першою частиною двосерійної історії; друга частина, епізод «Ліс мертвих», вийшла в ефір 7 червня. Дана історія є другою двосерійною історією в телесеріалі за сценарієм Стівена Моффата: раніше ним були написані сценарії епізодів «Порожня дитина» та «Доктор танцює» у першому сезоні.

В епізоді археолог Рівер Сонг (грає Алекс Кінгстон) викликає Десятого Доктора (грає Девід Теннант) до планети-бібліотеки в 51 столітті, де тисячі відвідувачів безслідно зникли сто років тому, коли бібліотека була зачинена. За подіями епізоду виявляється, що Рівер Сонг неодноразово зустрічалась із Доктором раніше, але Доктор не впізнає її у дану мить свого життя.

Епізод було номіновано на премію «Г'юго» 2009 року за найкращу драматичну постановку (коротка форма).[1] Він отримав нагороду «Сузір'я» за найкращий сценарій у фільмі чи на телебаченні[en].[2] В епізоді також уперше в телесеріалі з'являється Рівер Сонг, яка грає важливу роль у наступних епізодах. За кілька днів до виходу епізоду, BBC оголосила, що Моффат стане головним сценаристом п'ятого сезону телесеріалу, замінивши на цій посаді Расселла Ті Девіса, який обіймав цю посаду з моменту поновлення транслювання «Доктора Хто» у 2005 році.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kelly, Mark. 2009 Hugo Award for Best Dramatic Presentation, Short Form. The Locus Index to Science Fiction Awards. Locus. Архів оригіналу за 26 March 2009. Процитовано 20 березня 2009.
  2. The Constellation Awards – A Canadian Award for Excellence in Film & Television Science Fiction. constellations.tcon.ca. Архів оригіналу за 1 June 2015. Процитовано 25 April 2018.
  3. Doctor Who guru Davies steps down. BBC. 20 May 2008. Процитовано 20 May 2008.

Посилання[ред. | ред. код]