Вкрадена Земля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
198a — «Вкрадена Земля (англ. The Stolen Earth)»
Доктор Девід Теннант (Десятий Доктор)
Супутник Кетрін Тейт (Донна Ноубл)
Біллі Пайпер (Роуз Тайлер)
Фріма Аджимен (Марта Джонс)
Джон Барроумен (Джек Гаркнесс)
Елізабет Слейден (Сара Джейн Сміт)
Інші актори
Виробництво
Сценарист Расселл Ті Девіс
Режисер Грем Гарпер
Редактор тексту Ліндсі Алфорд
Продюсер Філ Коллінсон
Виконавчий продюсер Расселл Ті Девіс
Джулі Гарднер
Код виробника 4.12
Сезон Четвертий
Тривалість 45 хвилин
Дата випуску 28 червня 2008
Хронологія
← Попередня серія Наступна серія →
Поверни ліворуч (англ. Turn Left) Кінець мандрівки (англ. Journey's End)

Вкрадена Земля (англ. The Stolen Earth) — дванадцятий епізод епізод четвертого сезону поновленого британського науково-фантастичного телесеріалу «Доктор Хто». З урахуванням епізодів класичного телесеріалу є 750-тим епізодом.[1] Уперше транслювався на телеканалі BBC One 28 червня 2008 року.[2] Сценарій до епізоду був написаний шоуранером і головним сценаристом телесеріалу Расселлом Ті Девісом і є першим епізодом двосерійної історії-кросоверу зі спін-офів телесеріалів «Пригоди Сари Джейн» і «Торчвуд»; завершальний епізод історії має назву «Кінець мандрівки», і є також завершенням сезону, та який транслювався 5 липня.

У фіналі сезону показується розв'язок кількох сюжетних арок, які були початі під час перебування Девіса на посаді шоуранера серіалу. В епізоді сучасну Землю та 26 інших планет, викрадених раніше далеками, використовує творець далеків Даврос та далек Каан. У той час, як Десятий Доктор (грає Девід Теннант) та його супутниця Донна Ноубл (грає Кетрін Тейт) намагаються знайти вкрадену Землю, попередні компаньйони Доктора Джек Гаркнесс (грає Джон Барроумен), Марта Джонс (грає Фріма Аджимен), Сара Джейн Сміт (грає Елізабет Слейден) та Роуз Тайлер (грає Біллі Пайпер) намагаються зв'язатися з Доктором та захиститися від далеків. В кульмінації епізоду в Доктора вистрілює далек, і Доктор починає регенерувати.

В епізоді уперше з'являється Даврос після серії епізодів 1988 року «Спогади далеків» (грає Джуліан Бліч). Це також перша поява у «Докторі Хто» Гвен Купер (Торчвуд) (грає Ів Майлз), Іанто Джонс (Торчвуд) (грає Гарет Девід-Ллойд), Люка Сміта (грає Томмі Найт), а також містер Сміт (озвучений Александром Армстронгом), хоча Майлз і Армстронг з'явилися в інших епізодах, граючи інші ролі. Аджоа Андох та Пенелопа Вілтон грають допоміжні ролі матері Марти Франсін Джонс та колишнього прем'єр-міністра Гаррієт Джонс відповідно. Пол О'Граді та Річард Докінз з'являються в режимі камео, граючи себе на телебаченні, намагаються зменшити страх глядачів перед подіями в епізоді.

Епізод був оцінений позитивно як глядацькою аудиторією, так і професійними рецензентами. Епізод отримав 91 бал за індексом оцінки[en], що було безпрецедентним результатом для «Доктора Хто», отримавши одну з найвищих оцінок, яку коли-небудь давали телевізійній програмі.[3] Епізод переглянули 8,78 мільйонів глядачів при першій трансляції, він став другою найбільш переглядуваною телепрограмою за тиждень.[4] Відгуки критиків були переважно позитивними. Ніколас Бріггс та Джуліан Бліч були високо оцінені за гарну гру далека Каана та Давроса відповідно,[5] як і більшість аспектів сценарію Девіса та зокрема кінець епізоду.[6] Раптова регенерація Доктора створила безпрецедентно високий інтерес громадськості до шоу, який тривав до транслювання епізоду «Кінець мандрівки».[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Spilsbury, Tom (24 червня 2008). More Top Tens for Ten. Doctor Who Magazine. № 397. Royal Tunbridge Wells: Panini Comics. с. 13.
  2. Doctor Who, Series 4, The Stolen Earth. BBC One Programmes. BBC. 28 червня 2008. Архів оригіналу за 3 лютого 2018. Процитовано 22 квітня 2009.
  3. Hilton, Matt (30 June 2008). The Stolen Earth — AI and Digital Ratings. The Doctor Who News Page. Gallifrey Base. Архів оригіналу за 6 квітня 2016. Процитовано 18 August 2008.
  4. Hilton, Matt (16 July 2008). Journey's End — Officially Number One. The Doctor Who News Page. Gallifrey Base. Архів оригіналу за 1 квітня 2012. Процитовано 17 November 2008.
  5. Griffiths, Peter та ін. (11 грудня 2008). Doctor Who Magazine 2008 Awards. Doctor Who Magazine. № 403. Royal Tunbridge Wells: Panini Comics. с. 34—37.
  6. Brew, Simon (28 June 2008). Doctor Who Series 4 Episode 12 The Stolen Earth. Den of Geek. Архів оригіналу за 4 липня 2008. Процитовано 4 July 2008.
  7. Revoir, Paul (5 липня 2008). Dr Who fever sweeps nation as 10million fans prepare to tune in for finale. Daily Mail. Архів оригіналу за 1 травня 2009. Процитовано 17 квітня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]