Доктор Хто (спецвипуски, 2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Доктор Хто (спецвипуски 2023)
Країна Велика Британія Велика Британія
Кількість епізодів 3
Склад акторів Девід Теннант
Кетрін Тейт[en]
Трансляція
Телеканал BBC One
Перший показ 25 листопада 20239 грудня 2023
Серії
← Попередній
Спецвипуски 2022
Наступний →
Сезон 14
Список епізодів телесеріалу «Доктор Хто»

Спеціальні випуски британського науково-фантастичного телесеріалу «Доктор Хто» 2023 року – це сезон з трьох спеціальних епізодів, які вийшли в етер на честь 60-річчя програми. Спецвипуски були написані Расселом Т. Девісом[en] і ознаменували його повернення до посади шоуранера, яку він обіймав від початку відродження «Доктора Хто» в 2005 році до відходу в 2010 році. Спеціальні випуски транслювалися з 25 листопада по 9 грудня 2023 року на BBC One у Великій Британії та Ірландії та на Disney+ у всьому світі.

Девід Теннант і Кетрін Тейт[en] повернулися в серіал в рамках 60-річчя. Теннант вперше зіграв роль Чотирнадцятого Доктора, раніше зігравши Десятого Доктора, тоді як Тейт повторила свою роль Донни Ноубл. Міріам Марголіс і Ніл Патрік Гарріс зіграли гостьові ролі Міп і Іграшкаря[en] відповідно, а також долучилися актори та акторки Жаклін Кінґ[en], Карл Коллінз[en], Бернард Кріббінс, Джемма Редґрейв[en] і Бонні Ленґфорд[en], серед нових облич – Рут Мадлі та Ясмін Фінні.

Спеціальні випуски як головний сценарист і виконавчий продюсер очолював Девіс. Вони передували чотирнадцятому сезонові та були оголошені разом із ним. Обидва були оголошені з поверненням Девіса в шоу до його 60-річчя та «серіал поза межами». Режисерами трьох спецвипусків стали Рейчел Талалай, Том Кінґслі[en] та Чанья Баттон[en] відповідно. Фільмування тривали з травня по липень 2022 року, а виробництво було переміщено з Roath Lock Studios до Wolf Studios, коли Bad Wolf став співпродюсером серіалу. Спеціальні випуски з нагоди ювілею супроводжували безліч нових медіа та релізів Доктора Хто.

Епізоди[ред. | ред. код]

№ серії
(загалом)
No.
спецвипуску
Назва серіїРежисер(и)Сценарист(и)Оригінальна дата показуГлядачів Велика Британія Велика Британія
(млн) [1]
AI[1]
3011«Зоряний звір[en]»Рейчел ТалалайРассел Т. Девіс[en], на основі історії Пета Міллза[en] та Дейва Ґіббонза[en]25 листопада 20237.6184
Чотирнадцятий Доктор стикається з Донною Ноубл та її родиною. Поруч розбивається космічний корабель. Зустрівшись зі вченою UNIT Ширлі Енн Бінґем, Доктор запитує, чому він схожий на своє десяте втілення і чому доля стикнула його з Донною. Донька Донни, Роуз, зустрічає пухнастого прибульця на ім'я Міп[en] і ховає його в сараї, але Донна знаходить його саме тоді, коли Доктор приходить до її будинку. Доброзичливість Міпа виявляється брехнею, а насправді він потенційний диктатор із манією величі, чий корабель знищить Лондон, якщо дозволити йому злетіти. Доктор змушений пробудити спогади Донни, щоб зупинити корабель Міпа. Та Донна не вмирає: через народження Роуз Донна передала частину метакризи, що робить її несмертельною для обох. Міпа схопили, а Донна та Роуз виганяють метакризу зі своїх тіл. Доктор пропонує їм з Донною відвідати Вілфреда, але нещодавно відновлена ТАРДІС дає збій через пролиту каву і дематеріалізується.
3022«Блакитна далечінь[en]»Том Кінґслі[en]Рассел Т. Девіс2 грудня 20237.1483
ТАРДІС аварійно приземляється на космічному кораблі на краю відомого всесвіту. Відчувши ворожу дію, ТАРДІС дематеріалізується, лишаючи Доктора та Донну, які починають досліджувати корабель і виявляють, що він покинутий. Після того, як вони знайшли рубку, вони стикаються з парою невідомих сутностей за межами відомого всесвіту, які приймають форми недосконалих копій Доктора та Донни. Після серії взаємодій Доктор з'ясовує, що істоти намагаються використати їх як спосіб дістатися до відомого всесвіту, і що вони навчаються, змушуючи своїх цілей діяти швидко та імпульсивно. Вони виявляють, що капітан корабля ініціював надзвичайно відстрочену послідовність самознищення перед самогубством, щоб запобігти сутностям взяти під контроль корабель. Доктор прискорює послідовність самознищення, і ТАРДІС повертається, дозволяючи Доктору та Донні втекти, поки сутності гинуть. Повернувшись до провулка, з якого вони вийшли, вони стикаються з Вілфредом, який говорить їм, що світу кінець, і просить у Доктора допомоги.
3033«Гигикання»Чанья Баттон[en]Рассел Т. Девіс9 грудня 2023Буде визначено85[2]
У Сохо 1925 року помічник винахідника телебачення Джон Лоґі Берд йде на закупи в магазин іграшок, що належить Іграшкареві. У наш час Іграшкар спричиняє хаос у всьому світі та протистоїть Доктору та Донні. Граючи проти нього другу гру, Доктор програє, але вони погоджуються на третій матч, щоб розбити нічию. Доктор і Донна вирушають в UNIT, возз'єднуються з Кейт Летбрідж-Стюарт і Мел Буш, і разом вони виявляють, що Іграшкар використовує прихований звук сміху на всіх екранах з моменту появи телебачення. З'являється сам Іграшкар і вражає Доктора гальванічним променем, змушуючи його «двогенерувати», дозволяючи Чотирнадцятому і П'ятнадцятому Доктору співіснувати. Два Доктори перемагають Іграшкаря у грі в лови і виганяють його з існування, поки він загрожує приходом своїх легіонів, а таємнича жінка забирає його золотий зуб, в якому ув'язнений Майстер. Перед відбуттям на своїй TARDIS новий Доктор створює її копію для свого попередника, який вирішує оселитися на Землі з Донною та її родиною.

Додаткові епізоди[ред. | ред. код]

Назва серіїРежисер(и)Сценарист(и)Оригінальна дата показуГлядачів UK
(млн) [3]
Трив.
«Пункт призначення: Скаро»[4]Джеймі Донаґ'ю[en]Рассел Т. Девіс[en]17 листопада 20233.774:54
На військовій базі на планеті Скаро[en] Даврос[en] зустрічається зі своїм помічником панос Каставілліаном, щоб представити своє нове творіння, прототип далека, хоча вони ще не назвали його. Коли Даврос виходить з кадру, в базу врізається ТАРДІС, відламуючи клешню далека. Чотирнадцятий Доктор, все ще спантеличений поверненням свого старого обличчя, помічає завдану ним шкоду та розуміє, що клешня належить далеку. Потім, називаючи машину «далеком» і завдяки, що вона не «знищила» його, Доктор ненавмисно дає Каставілліану ідею що для назви, то і для крилатої фрази. Незабаром Доктор розуміє, що він насправді є свідком генезису далеків. Він поспіхом замінює зламану клешню на вантуз, який знаходить у ТАРДІС, каже Каставілліану вдавати, що його там ніколи не було, і йде. Після повернення Даврос схвалює вантуз.
«Шлях додому»[5]N/AОлівер Джефферс24 листопада 2023N/A4:44
Чотирнадцятий Доктор приземляється на планеті Ночеказки (англ. Bedtime Stories) і читає історію Олівера Джефферса «Шлях назад додому». У книзі хлопець знаходить у своїй шафі літак і вирішує ним керувати. Під час польоту в літака закінчується паливо, і він змушений приземлитися на Місяць. Згодом на Місяць через несправний двигун також був змушений приземлитися космічний корабель марсіанина. Виявивши взаємну присутність, пара придумує способи полагодити обидві машини. Хлопчик повертається на Землю і збирає необхідні матеріали, а потім повертається на Місяць, піднявшись по мотузці, яку марсіанин скинув з Місяця. Полагодивши машини, пара розійшлася, і через деякий час хлопчик отримує пристрій зв'язку від марсіанина. Доктор проводить порівняння між своїм життям та історією, перш ніж піти.

Кастинг[ред. | ред. код]

Головні герої[ред. | ред. код]

Кетрін Тейт[en] і Девід Теннант з'являються в ролі Донни Ноубл і Чотирнадцятого Доктора в рамках 60-річчя шоу. [6]

Девід Теннант і Кетрін Тейт[en] повернулися на шоу в рамках спеціального випуску до 60-ї річниці[6]. Теннант зіграв Чотирнадцятого Доктора, нове втілення, схоже на Десятого Доктора. Тейт повторила свою роль Донни Ноубл[7]. Шуті Ґатва дебютував як П'ятнадцятий Доктор[8].

Гостьові персонажі[ред. | ред. код]

У «Зоряному звірі[en]» Жаклін Кінґ[en] та Карл Коллінз[en] повторили свої ролі матері Донни, Сільвії Ноубл і чоловіка Шона Темпла, відповідно, востаннє вони з'явилися в останній історії перебування Теннанта як Десятого Доктора, «Кінець часів[en]». Ясмін Фінні з'явилася як Роуз Ноубл, донька Донни та Шона. Міріам Марголіс озвучила Міпа[en]. Рут Мадлі з'явилася як Ширлі Енн Бінґем[9] [10] [11].

У «Блакитній далечі[en]» Бернард Кріббінс з'являється посмертно у своїй попередній ролі Вілфреда Мотта [12] [13], а Натаніель Кертіс[en] коротко з'являється в ролі Ісаака Ньютона[14].

У «Гигиканні» Ніл Патрік Гарріс зіграв Іграшкаря, персонажа, якого востаннє бачили у «Небесному Іграшкареві[en]» (1966), якого тоді зіграв Майкл Гоф[15] [16]. Джемма Редґрейв[en] і Бонні Ленґфорд[en] повторили свої відповідні ролі Кейт Стюарт і Мел Буш[en][16] [17]. Кінґ, Коллінз, Фінні та Мадлі повторили свої ролі із «Зоряного звіра»[18]. Інші актори цього епізоду включали Чарлі Де Мело[en] в ролі Чарльза Банерджі, Дару Лалл в ролі Фаджа, Джона Маккея в ролі Джона Лоґі Берда та Александра Девріента в ролі полковника Крістофера Ібрагіма. [19]

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

Рассел Т. Девіс[en] (на фото у 2008 році) повернувся до «Доктора Хто» як шоуранер та провідний сценарист для спеціальних випусків до 60-ї річниці та продовження серіалу[20]

29 липня 2021 року BBC оголосила, що Кріс Чібнолл, який працював виконавчим продюсером і шоуранером серіалу з 2018 року, покине серіал після серії спеціальних випусків у 2022 році разом із акторкою Тринадцятого Доктора Джоді Віттакер[21] [22]. У пресрелізі BBC наведено слова Чібнолла: «Я бажаю нашим наступникам – кого б не обрали BBC і BBC Studios – отримати стільки ж задоволення, скільки ми отримали. Вони чекають задоволення!» [22] Майбутнє програми вперше озвучив Пірс Венґер[en] 25 серпня 2021 року, коли він сказав, що майбутні зміни для «Доктора Хто» будуть «радикальними»[23].

24 вересня 2021 року ВВС оголосила, Рассел Т. Девіс[en] повернеться в «Доктора Хто» як шоураннер після того, як з 2005 по 2010 рік був шоуранером в еру Дев'ятоого та Десятого Доктора». Він змінив Чібнолла на 60-річчя шоу у 2023 році та далі[20]. До Девіса приєдналася продюсерська компанія Bad Wolf[en], яку заснували колеги, колишня виконавча продюсерка «Доктора Хто» Джулі Ґарднер і колишня керівниця драми BBC Джейн Трентер[24]. У жовтні 2021 року було оголошено, що Sony придбає Bad Wolf [25] [26]. Bad Wolf перейняв творчий контроль над «Доктором Хто», починаючи зі спеціальних випусків, а BBC Studios зосередилася на створенні «Доктора Хто» як глобального бренду[27].

Філ Коллінсон[en], Ґарднер і Трантер повернулися до шоу як виконавчі продюсери разом із новачком Джоелом Коллінзом[28]. У березні 2022 року Девіс підтвердив, що попереднє виробництво почалося в Bad Wolf Studios у Кардіффі[29]. Тім Годжес редагував спецвипуски[30].

Сценарій[ред. | ред. код]

Рассел Т. Девіс написав усі три спеціальні випуски, а також додатковий мініепізод «Діти в біді 2023[en]». У грудні 2021 року, приблизно за два роки до виходу в етер, Девіс підтвердив, що «вже написав деякі з епізодів», і сказав Radio Times у лютому 2022 року, що він знаходить «абсолютно нові способи розповідати історії, які ніколи раніше не робили»[31] [32]. Скотт Гендкок[en] виконував роль редактора сценаріїв для спецепізодів, раніше працюючи над «Доктор Хто: Конфіденційно[en]», «Пригоди Сари Джейн», а також написав, продюсував, режисерував і грав у численних аудіодрамах «Доктор Хто»[en] для Big Finish Productions[33] [28].

Я зрозумів, що треба написати третю дію [для Доктора і Донни], і це було дуже весело. Якщо говорити дуже просто, це робота з двома найкращими акторами світу. Я люблю їх. Я люблю їх як друзів. Я люблю їх присутність. Мені справді цікаво підштовхнути Доктора і Донну до того, чого вони ніколи раніше не робили...

Рассел Т. Девіс[34]

Перша історія – це адаптація коміксу 1980 року «Доктор Хто і зоряний звір», написаного Петом Міллзом[en] і Джоном Ваґнером[en], з малюнком Дейва Ґіббонса[en]. «Зоряний звір[en]» містить першу появу наживо Міпа[en] та Воїнів Гніву (англ. Wrarth Warriors)[35]. Девіс вирішив адаптувати комікс, оскільки він був «надзвичайно веселою пригодою з поворотами та серйозною загрозою». [36]. У жовтні 2023 року Девіс сказав Empire, що йому «потрібно повернути Донну в історію... що означало, що дія відбуватиметься в Лондоні, що означало, що щось інопланетне приземлиться посеред Лондона, і я автоматично подумав про Зоряного звіра як про найкращий спосіб розповісти цю історію»[37].

У жовтні 2023 року Девіс підтвердив в інтерв'ю, що в рамках спеціальних пропозицій як сюрприз для глядачів відбудеться кросовер, який включатиме одне з його попередніх шоу, Nolly[en][38]/ Пізніше було оголошено про кастинг Джона Маккея на роль Джона Берда в обох серіалах[39]. У листопаді 2023 року Девіс заявив у SFX 372, що три спецвипуски будуть трьома окремими історіями[40]. На офіційному преспоказі «Зоряного звіра» Девіс описав першу спеціальну стрічку як «чудовий великий сімейний фільм Pixar, схожий на святковий фільм – дивиться вся сім'я, багато сміху, смішний монстр». Потім він описав «Блакитну далечінь[en]» як «похмурішу... не страшну – радше справді дивну», а «Гигикання» як «божевільне, абсолютно божевільне, страшне... воно вас налякає»[41].

Фільмування[ред. | ред. код]

Знімання спецвипусків до 60-ї річниці ознаменували зміну місця розташування студії: нова студія Bad Wolf Studios перейняла Roath Lock Studios як компанію з власних фільмувань, де знімали програму з 2012 року [42]. Ця зміна ознаменувала угоду про спільне виробництво «Доктора Хто» між Bad Wolf і BBC Studios[24]. Крім того, Bad Wolf подав заявку на нову дочірню компанію, також керовану Ґарднер і Трантер, під назвою "Whoniverse1 LTD"[43].

Основні знімання для спеціального випуску розпочалися 9 травня 2022 року. Місцеві фільмування відбувалися в Кемден Маркет[44], Ньюпорті[45], Бристолі[46] та Кардіффі[47]. Виробництво завершилося 26 липня 2022 року [48] [49] .Рейчел Талалай повернулася, щоб поставити перший епізод[50], Том Кінґслі[en] – другий[49], а Чанья Баттон[en] – третій[51]. Вікі Делоу та Кріс Мей продюсували спецвипуски разом з Еллен Марш[28]. Через погіршення здоров'я роль Кріббінса в ролі Вілфреда Мотта була скорочена, однак він зміг зняти останню появу в фіналі «Блакитної далечини», його останнього виступу перед смертю в липні 2022 року[52] [53]. У серії «Гигикання», де використано архівний аудіозапис Кріббінса з фільму «Отруєне небо» (2008), знявся дублер, який не був названий у титрах[54].

Спецепізод «Діти в біді[en]» був знятий 18 квітня 2023 року під режисером Джеймі Донаґ'ю[en][55]. Шестисерійний мінісеріал «Казки ТАРДІС» (англ. Tales of the TARDIS) зняв протягом шести днів на Bad Wolf Studios з 25 по 30 вересня 2023 року [48] [56] режисер Джошуа М. Ґ. Томас[57].

Виробничі блоки для спеціальних випусків 2023 року були розташовані таким чином: [58] [59] [60]

Блок Епізод Директор/ка Сценарист Продюсер/ка
1 Спецвипуск 1: «Зоряний звір[en]» Рейчел Талалай Рассел Т. Девіс[en] Вікі Делоу
2 Спецвипуск 3: «Гигикання» Чанья Баттон[en]
3 Спецвипуск 2: «Блакитна далечінь[en]» Том Кінґслі[en]
X Мініепізод: «Пункт призначення: Скаро» Джеймі Донаґ'ю[en] Скотт Гендкок[en]

Музика[ред. | ред. код]

20 липня 2022 року Сеґюн Акінола[en], який обіймав посаду композитора з 2018 року, підтвердив, що не повернеться на спеціальні випуски з нагоди 60-ї річниці[61]. 24 квітня 2023 року BBC оголосила, що Мюррей Ґолд повернеться, щоб написати саундтрек до спеціальних випусків 2023 року та чотирнадцятого сезону[62] [63]. Спеціальні пропозиції містять нову версію тематичної мелодії, яку виконав наживо Національний оркестр ВВС Уельсу в рамках Doctor Who @ 60: A Musical Celebration та яка офіційно вийшла 12 жовтня 2023 року[64] [65].

Реліз[ред. | ред. код]

Просування[ред. | ред. код]

23 жовтня 2022 року на BBC One було показано перший тизер-трейлер після «Сили Доктора[en]». Було підтверджено, що Девід Теннант зіграє Чотирнадцятого Доктора в трьох спецепізодах, а Шуті Ґатва змінить його як П'ятнадцятий Доктор. Також стало відомо, що спецвипуски вийдуть в етер у листопаді 2023 року. Девіс пообіцяв «ще багато сюрпризів на шляху», додавши, що річниця буде «насичена таємницями, жахом, роботами, ляльками, небезпекою та веселощами!»[66]. Новий логотип було представлено 25 жовтня 2022 року разом з оголошенням про те, що прем'єра спецепізодів за межами Великобританії та Ірландії відбудеться на Disney+[67]. Ґатва з'явився в «Наживо з Келлі та Раяном[en]» у США, щоб оголосити цю новину перед ЗМІ[68].

25 грудня 2022 року на BBC One було показано другий тизер-трейлер після різдвяного випуску Strictly Come Dancing 2022. Девіс сказав, що вони хочуть доставити «милий маленький різдвяний подарунок» і пообіцяв, що «2023 рік стане бунтом добра Доктора Хто[69] У трейлері також було показано перші погляди на Міпа[en] та Воїнів Гніву[70].

7 березня 2023 року було оголошено, що Теннант, який був головним ведучим Comic Relief 2023[en], з'явиться під час скетчу на телемарафоні в костюмі Чотирнадцятого Доктора, щоб прорекламувати спецвипуски[71]. Шоу почалося 17 березня зі скетчу, в якому Ленні Генрі[en] переродився в Чотирнадцятого Доктора Теннанта[72].

Протягом двох тижнів із квітня по травень 2023 року на BBC One перервали мовлення три загадкових тизери з перевернутими звуковими та двійковими кодами, що вели до третього тизерного трейлера, показаного на BBC One перед фіналом пісенного конкурсу Євробачення 2023 13 травня, розкриваючи назви спецепізодів. Девіс назвав титри «лише початком найбільшої пригоди Доктора»[73] [74] [75] [76]. 18 липня 2023 року вийшли нові постери персонажів Чотирнадцятого Доктора, Донни Ноубл, П'ятнадцятого Доктора та його супутниці Рубі Сандей[77]. Звукова викрутка Чотирнадцятого Доктора була показана 19 липня у хвилинному відео, до того, як копії стали доступними для покупки онлайн[78] [79]. Звуковий реліз і плакати збіглися з виставковим стендом «Доктора Хто» на San Diego Comic-Con 2023, хоча офіційна панель не відбулася[80] [81].

23 вересня 2023 року на BBC One було показано повнометражний трейлер перед першим шоу в прямому етері Strictly Come Dancing 2023. Був опублікований офіційний постер, і Девіс сказав, що шанувальники «прямують до листопада, повного сюрпризів від «Доктора Хто»[82]. 25 жовтня 2023 року було офіційно оголошено дати виходу трьох спеціальних випусків, а також опубліковано постер для кожного з них[83]. Водночас Disney+ випустив свою версію трейлера, щоб рекламувати спецвипуски[84].

Прем'єра та показ епізоду «Зоряний звір» відбулися на електростанції Баттерсі, Лондон, 6 листопада 2023 року[85], а також опубліковано новий постер[86]. BBC iPlayer запустив спеціальний ідентифікатор Doctor Who, у якому Чотирнадцятий Доктор ставив під сумнів повернення Донни та його старе обличчя[87]. На TikTok BBC iPlayer було опубліковано інтерактивне завдання «Вибери свого персонажа», яке показало кілька небачених кліпів із «Зоряного звіра»[88]. Спеціальний мініепізод показали під час «Діти в біді 2023» 17 листопада[89].

Трансляція[ред. | ред. код]

Трансляція трьох спецвипусків розпочалася 25 листопада 2023 року й завершилася 9 грудня 2023 року[90], відзначаючи 60-ту річницю «Доктора Хто» [91] [92]. Спецепізоди також стали першими епізодами «Доктора Хто» з міжнародною прем'єрою на Disney+. Як і попередні епізоди, вони транслювалися на BBC One та iPlayer[en] у Великій Британії. Про трансляційне партнерство між BBC і Disney Branded Television було оголошено в жовтні 2022 року, де Девіс додав, що мета полягає в «запускі TARDIS по всій планеті, охоплюючи нове покоління шанувальників, міцно зберігаючи нашу домівку на BBC у Великобританії»[93].

60-річчя[ред. | ред. код]

Телевізійні перевипуски[ред. | ред. код]

Напередодні ювілею BBC дозволила показ понад 800 епізодів програми «Доктор Хто» – включно з епізодами класичних сезонів та відроджених, «Торчвуда», «Пригод Сари Джейн», «Класу» і «Конфіденційно[en]» – у рамках пропозиції iPlayer[en] з 1 листопада 2023 року. Епізоди включали нові параметри доступності, зокрема субтитри, аудіоопис і мову жестів[94]. Випуск цих епізодів виключив перший сезон «Доктора Хто», «Неземне дитя» (1963), через відсутність домовленостей між ВВС та сином покійного сценариста серіалу Ентоні Коберна[en][95]. BBC використала «Хтосвіт» як загальну назву для всіх програм[96].

Маратон[en] четвертого сезону, в якому грали Теннант і Тейт, відбувся 4 листопада[97]. 23 листопада BBC Four транслювала 75-хвилинну кольорову версію серії «Далеки[en]» (1963) із новим звуковим оформленням і музикою Марка Айреса[en][98] За ним повторили «Пригоду в просторі та часі» (2013), де в кінцівці фільму тепер знявся Ґатва, який замінив Метта Сміта[99] [100]. «Пригода в просторі та часі» була додатково змінена для повторного виходу в етер, при цьому діалоги з «Неземного дитяти» були вирізані з оригінальної постановки через ту саму відсутність згоди, через яку «Неземне дитя» не стала частиною програмного випуску Whoniverse на iPlayer[101]. Повністю анімований випуск «Небесний Іграшкар[en]», в якому використовуються оригінальні записи звукової доріжки, заплановано випустити на DVD та Blu-ray[102] [103].

Казки ТАРДІС[ред. | ред. код]

Перший оригінальний серіал Хтосвіту, Казки ТАРДІС, вийшов на BBC iPlayer 1 листопада 2023 року, одночасно з запуском Хтосвіту. Сезон з шести частин містить версії класичних історій «Доктора Хто», доповнені новими сценами, у яких зображені Доктори класичної епохи та їхні супутники, які згадують пригоду. Серед кастинг-дуетів, які повторювали свої ролі, були: Морін О'Браян[en] у ролі Вікі[en] та Пітер Первз[en] у ролі Стівена[en], Фрейзер Гайнс[en] у ролі Джеймі[en] та Венді Педбері[en] у ролі Зої[en], Кеті Меннінг[en] у ролі Джо[en] та Деніел Ентоні[en] у ролі Клайда, Пітер Девісон у ролі П'ятого Доктора та Джанет Філдінг[en] у ролі Теґан[en], Колін Бейкер у ролі Шостого Доктора та Нікола Браянт[en] у ролі Пері[en], Сильвестр Мак-Кой у ролі Сьомого Доктора та Софі Олдред[en] у ролі Ейс[en]. Сцени написали Дейвіс, Філ Форд[en] і Піт МакТіґ[en][104].

Діти в біді[ред. | ред. код]

Спеціальний п'ятихвилинний мініепізод під назвою «Пункт призначення: Скаро» транслювався під час телемарафону «Діти в біді 2023» 17 листопада 2023 року. У ньому знявся Теннант у ролі Чотирнадцятого Доктора, Маваан Різван[en] грав пана Каставілліана, а також показали повернення Давроса[en] (Джуліан Бліч[en]) і першого далека[105] [106] [107] [4].

Визволення далеків[ред. | ред. код]

Doctor Who Magazine підготував пригодницький комікс із 14 частин під назвою «Визволення далеків», який мав зайняти місце між «Силою Доктора[en]» та «Зоряним звіром». Історія була канонічно названа першою офіційною пригодою Чотирнадцятого Доктора, ексклюзивною для Doctor Who Magazine. Історія виходила з 10 листопада 2022 року (випуск 584) до 9 листопада 2023 року (випуск 597)[108].

Документальні фільми[ред. | ред. код]

У рамках святкування ювілею було анонсовано три телевізійні документальні фільми. Перший, «Talking Doctor Who», представлений Теннантом, демонструє історію класичної епохи. Його транслювали 1 листопада 2023 року на BBC Four[109]. Другий, «Russell T Davies: The Doctor and Me», детально розповідає про повернення Девіса як шоуранера. Трансляція запланована на BBC One пізніше[110]. Третій, «Doctor Who: 60 Years of Secrets and Scandals», розкриває безліч залаштункових історій класичного серіалу. Трансляція відбулася 25 листопада 2023 року на Channel 5[111].

Радіо та аудіо[ред. | ред. код]

23 листопада 2022 року Big Finish Productions анонсувала спеціальну аудіодраму до 60-ї річниці з Четвертим і Десятим Докторами під назвою Once and Future, яка виходила щомісяця з травня по жовтень 2023 року, а додатковий реліз вийде в листопаді 2024 року[112].

Наприкінці 2023 року BBC Radio та BBC Sounds[en] транслюють низку спеціальних програм на честь шоу; першим був Doctor Who @ 60: A Musical Celebration на BBC Radio 2, спеціальний попередньо записаний концерт у жовтні, який містив музику з усієї сучасної епохи шоу, включаючи перше ексклюзивне виконання тематичної мелодії 2023 року. На концерті також виступили Девіс і колишні шоуранери Стівен Моффат і Кріс Чібнолл[64] [65]. Документальний фільм із двох частин під назвою «Who Are We: Doctor Who?» транслювався на BBC Radio 2 21 і 22 жовтня[113] [114]. У рамках ювілейного періоду BBC Radio 2 транслювало серію епізодів My Life in a Mixtape з кількома колишніми акторами «Доктора Хто», зокрема Пітером Девісоном, Ніколасом Бріґґсом[en], Сильвестром Мак-Коєм, Бонні Ленґфорд[en], Джанет Філдінг[en], Софі Олдред[en] і Рут Мадлі, а також композитором епохи Віттакер Сеґун Акінола[en][115] 30-хвилинний документальний фільм під назвою «Doctor Who: The Wilderness Years» транслювався 19 листопада на BBC Radio 4[116]. 23 листопада на BBC Radio Wales вийшли два спеціальні випуски; документальний фільм про стосунки серіалу з Уельсом у фільмі «Doctor Who: The Welsh Connection» і Г'ю Стівенс[en], який віддає належне музиці «Доктора Хто» у фільмі «Доктор Г'ю»[117] [118]. Мюррей Ґолд представив годинну програму під назвою «Murray Gold: Hitting the Right Notes» 23 листопада на BBC Radio Solent[119].

Мультиплатформна історія[ред. | ред. код]

20 березня 2023 року було анонсовано мультиплатформну історію[en] під назвою Doom's Day, у якій Суз Кемпнер[en] зіграв Дума, «найбільшого вбивцю всесвіту». Подія стартувала в червні 2023 року через цифрові канали Doctor Who: Penguin Random House, Doctor Who Magazine, Titan Comics, Big Finish Productions, BBC Audio та East Side Games, і завершилася в жовтні 2023 року [120].

Доктор Хто: Звільнений[ред. | ред. код]

Спеціальні пропозиції до 60-ї річниці супроводжувалися запуском «Доктор Хто: Звільнений[en]», супутнього залаштункового шоу на BBC Three. Прийнявши формат, подібний до «Доктор Хто: Конфіденційно[en]», Unleashed слідує за кожним новим епізодом Doctor Who з 30-хвилинними випусками на BBC Three, які веде ведучий Newsbeat Стефан Пауелл. Шоу було оголошено 27 вересня 2023 року після того, як минулого року з'явилися точні звіти про шоу[121][122].

15-хвилинний вступний епізод вийшов на BBC iPlayer з уривком, який транслювався під час програми Children in Need 2023 17 листопада, і розповідав про створення спецвипуску Children in Need[105].

Оцінки та відгуки[ред. | ред. код]

Рейтинги[ред. | ред. код]

Критичний прийом[ред. | ред. код]

На Rotten Tomatoes, вебсайті агрегатора оглядів, 96% із 42 критиків дали спецвипускам позитивну рецензію.

У друкованому вигляді[ред. | ред. код]

Жаклін Кінґ[en], акторка, яка грає Сільвію Ноубл, начитає аудіокнигу «Зоряний звір»[123].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ratings Guide. Doctor Who News. Архів оригіналу за 11 вересня 2019. Процитовано 15 грудня 2023.
  2. Wild Blue Yonder – 7 Day Rating. Doctor Who News (англ.). 13 грудня 2023. Процитовано 14 грудня 2023.
  3. Most viewed programmes. Broadcasters' Audience Research Board. Процитовано 29 листопада 2023.
  4. а б Davies, Russell T (17 листопада 2023). TONIGHT! BBC One! Who is this mysterious man? How will his life collide with the Doctor's? And how are they connected to the Doctor's greatest enemies, the Daleks? DESTINATION: SKARO for @bbccin, please donate if you can @bbcone @bbciplayer @mawaanr ♥️. Instagram. Процитовано 17 листопада 2023.
  5. Doctor Who takes a break from time travel to read CBeebies Bedtime Story. BBC. 23 листопада 2023. Процитовано 2 грудня 2023.
  6. а б Doctor Who: Here they come. Doctor Who. Архів оригіналу за 23 October 2022. Процитовано 23 жовтня 2022.
  7. David Tennant and Catherine Tate return to Doctor Who. Doctor Who. Архів оригіналу за 15 May 2022. Процитовано 15 травня 2022.
  8. Cremona, Patrick (11 листопада 2022). Doctor Who runtime for 60th anniversary specials revealed. Radio Times. Архів оригіналу за 11 November 2022. Процитовано 11 листопада 2022.
  9. 60th filming reveals who Yasmin Finney's Rose is. Doctor Who TV. 17 травня 2022. Архів оригіналу за 17 May 2022. Процитовано 17 травня 2022.
  10. Doctor Who 60th anniversary trailer – Merry Christmas and a very Happy Who Year. www.bbc.co.uk (англ.). Архів оригіналу за 25 December 2022. Процитовано 25 грудня 2022.
  11. Miriam Margolyes Joins Doctor Who. Doctor Who. 14 вересня 2023. Архів оригіналу за 15 September 2023. Процитовано 14 вересня 2023.
  12. Bernard Cribbins Returning as Wilfred Mott for 60th. Doctor Who TV. 16 травня 2022. Архів оригіналу за 16 May 2022. Процитовано 16 травня 2022.
  13. Knight, Lewis (9 грудня 2023). Doctor Who originally planned Wilf "passing" following loss of Bernard Cribbins. Radio Times. Процитовано 11 грудня 2023.
  14. Doctor Who: Wild Blue Yonder ★★★★. Radio Times. Процитовано 3 грудня 2023.
  15. Neil Patrick Harris joins Doctor Who. Doctor Who. 13 червня 2022. Архів оригіналу за 13 June 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  16. а б Watch new Doctor Who trailer for 60th Anniversary Specials. www.bbc.co.uk. Архів оригіналу за 24 September 2023. Процитовано 23 вересня 2023.
  17. Petski, Denise (7 червня 2023). ‘Doctor Who': Bonnie Langford Returns To Reprise Mel Bush Role. Deadline. Процитовано 9 грудня 2023.
  18. Mears, Hayden (9 грудня 2023). Doctor Who Recap: Anniversary Special No. 3 Pulls Mythology in Fun, New Direction – Grade It!. TVLine (амер.). Процитовано 9 грудня 2023.
  19. DOCTOR WHO ANNOUNCES FOUR NEW CAST MEMBERS FOR 60th ANNIVERSARY. TV Zone. 8 листопада 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  20. а б Fullerton, Huw (24 вересня 2021). Russell T Davies to return as Doctor Who showrunner. Radio Times. Архів оригіналу за 24 September 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  21. Kanter, Jane (29 липня 2021). 'Doctor Who': Jodie Whittaker & Showrunner Chris Chibnall Are Leaving Iconic Sci-Fi Series, BBC Confirms. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 29 July 2021. Процитовано 29 липня 2021.
  22. а б Jodie Whittaker and Chris Chibnall to leave Doctor Who in a trio of Specials in 2022. Doctor Who (en-gb) . Архів оригіналу за 29 July 2021. Процитовано 29 липня 2021.
  23. Holmes, Martin (26 серпня 2021). BBC Boss Promises 'Radical' Change for 'Doctor Who' After Jodie Whittaker Exits. TVInsider. Архів оригіналу за 26 August 2021. Процитовано 12 грудня 2021.
  24. а б Doctor Who: Russell T Davies returns as programme showrunner. BBC News (en-GB) . 24 вересня 2021. Архів оригіналу за 24 September 2021. Процитовано 24 вересня 2021.
  25. Morris, Lauren (11 жовтня 2021). Doctor Who producer Bad Wolf 'to be acquired by Sony'. Radio Times. Архів оригіналу за 11 October 2021. Процитовано 23 жовтня 2021.
  26. Laford, Andrea (1 грудня 2021). Sony have acquired future 'Doctor Who' producer Bad Wolf. CultBox. Архів оригіналу за 2 December 2021. Процитовано 2 грудня 2021.
  27. Craig, David (2 листопада 2021). Doctor Who will "radically build" on success as Bad Wolf assumes 'creative control'. Radio Times. Архів оригіналу за 2 November 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  28. а б в TVZone (9 листопада 2022). DOCTOR WHO: SERIES 14 UPDATES AND PRODUCTION TEAM CONFIRMED. TVZoneUK (англ.). Архів оригіналу за 9 November 2022. Процитовано 10 листопада 2022.
  29. Sarrubba, Stefania (3 березня 2022). Doctor Who's Russell T Davies teases return as season 14 production begins. Digital Spy. Архів оригіналу за 4 March 2022. Процитовано 6 березня 2022.
  30. Doctor Who 60th Anniversary specials: new details. 13 грудня 2022. Процитовано 10 листопада 2023.
  31. Wright, Minnie (22 грудня 2021). Russell T Davies has already written new Doctor Who episodes ahead of November 2023. Radio Times. Архів оригіналу за 22 December 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  32. Craig, David (15 лютого 2022). Russell T Davies reveals why he returned to Doctor Who. Radio Times. Процитовано 17 листопада 2023.
  33. Scott Handcock joins Bad Wolf. www.bigfinish.com (англ.). 9 листопада 2022. Архів оригіналу за 9 November 2022. Процитовано 10 листопада 2022.
  34. Doctor Who star David Tennant says returning for 60th anniversary shows was 'an unexpected treat'. Entertainment Weekly. 8 вересня 2023. Процитовано 18 листопада 2023.
  35. Whitbrook, James (27 грудня 2022). Doctor Who's 60th Anniversary Monsters Have a Deep Cut History. Gizmodo (англ.). Архів оригіналу за 12 April 2023. Процитовано 27 грудня 2022.
  36. Doctor Who Magazine 597. Doctor Who Magazine. 8 листопада 2023. Процитовано 8 листопада 2023.
  37. Butcher, Sophie (23 жовтня 2023). David Tennant's Doctor Who Return 'Is Unlike Any Episode Ever', He Says: 'The Specials Are Russell Off The Leash' – Exclusive Image. Empire Online. Процитовано 17 листопада 2023.
  38. Doctor Who's Russell T Davies confirms "in-universe crossover" with ITV drama. Digital Spy. 13 жовтня 2023. Процитовано 25 листопада 2023.
  39. Cormack, Morgan (9 листопада 2023). Doctor Who confirms further castings for 60th anniversary specials. Radio Times. Процитовано 9 листопада 2023.
  40. Scott, Darren (December 2023). Unleash the Beast. SFX. GamesRadar. Архів оригіналу за 3 листопада 2023. Процитовано 6 листопада 2023. 'But I did say right at the beginning, these are,' he says, banging the table with each word, 'three. Separate. Stories. It's very important to say, actually, you're not watching a three-part story'
  41. Grierson, Jamie (10 листопада 2023). Scenes in upcoming episodes of Doctor Who will be 'violent and scary'. The Guardian. Процитовано 10 листопада 2023.
  42. Laford, Andrea (10 листопада 2021). Doctor Who to move its filming base from Roath Lock Studios to Wolf Studios. CultBox. Архів оригіналу за 10 November 2021. Процитовано 12 грудня 2021.
  43. Jasper, Matthew (27 листопада 2021). New Doctor Who Production Company Name Hints at Shared Universe & Spinoffs. Screen Rant. Архів оригіналу за 27 October 2022. Процитовано 27 жовтня 2022.
  44. Morris, Lauren (17 травня 2022). Doctor Who's Bernard Cribbins looks set for return as he's seen filming. Radio Times. Архів оригіналу за 17 May 2022. Процитовано 17 травня 2022.
  45. Doctor Who Rumour: TARDIS interior to be wheelchair accessible. CultBox. 26 червня 2022. Архів оригіналу за 6 November 2023. Процитовано 6 листопада 2023.
  46. Doctor Who actors spotted filming in central Bristol. BBC News. 15 червня 2022. Архів оригіналу за 21 April 2023. Процитовано 6 листопада 2023.
  47. Armoured vehicle, soldiers and explosions seen on Cardiff Street as Doctor Who filming sees David Tennant and Catherine Tate return. WalesOnline. 8 червня 2022. Архів оригіналу за 26 October 2023. Процитовано 6 листопада 2023.
  48. а б Doctor Who Magazine 597. Doctor Who Magazine. 8 листопада 2023. Процитовано 8 листопада 2023.
  49. а б Laford, Andrea (6 вересня 2022). Doctor Who 60th anniversary specials: third director discovered. CultBox. Архів оригіналу за 6 September 2022. Процитовано 6 вересня 2022.
  50. Busch, Jenna (17 травня 2022). Director Rachel Talalay Confirms Doctor Who Return For 60th Anniversary. Slash Film. Архів оригіналу за 17 May 2022. Процитовано 18 травня 2022.
  51. Laford, Andrea (6 липня 2022). Russell T Davies praises Doctor Who BBC centenary special. Cultbox (англ.). Архів оригіналу за 6 July 2022. Процитовано 7 липня 2022.
  52. Harp, Justin (19 серпня 2022). Doctor Who's Russell T Davies shares touching tribute to Bernard Cribbins. Digital Spy. Архів оригіналу за 19 August 2022. Процитовано 30 серпня 2022.
  53. Whitbrook, James. Doctor Who Has Aired Bernard Cribbins' Final Appearance. Gizmodo. Процитовано 4 грудня 2023.
  54. Salmon, Will (9 грудня 2023). Doctor Who – The Giggle review: "a near-perfect end that signals a bright future ahead". GamesRadar+ (en-GB) . Процитовано 10 грудня 2023.
  55. Sneak Peek Of BRAND NEW Doctor Who Unleashed with David Tennant!. YouTube. 17 листопада 2023. Процитовано 18 листопада 2023.
  56. Laford, Andrea (14 жовтня 2023). Russell T Davies teases Doctor Who 60th anniversary and 2025 Series news. CultBox. Архів оригіналу за 15 October 2023. Процитовано 15 жовтня 2023.
  57. Welcome to the Whoniverse... Doctor Who TV. 30 жовтня 2023.
  58. New Doctor Who trailer reveals episode titles for 60th Anniversary Specials ahead of Eurovision Grand Final. BBC. 13 травня 2023. Архів оригіналу за 14 May 2023. Процитовано 14 травня 2023.
  59. Marcus (11 листопада 2022). Production Team Confirmed. Doctor Who News. Архів оригіналу за 11 November 2022. Процитовано 11 листопада 2022.
  60. @rtalalay (28 листопада 2023). So excited about Wild Blue Yonder and The Giggle – herewith me and wonderful other 'special' directors doing our monster thang. (Note: block2/3 were shooting blocks, not episode order.) (Твіт). Процитовано 7 грудня 2023 — через Твіттер.
  61. Langford, Andrea (20 липня 2022). Composer Segun Akinola reveals special for BBC centenary is his last Doctor Who job. CultBox. Архів оригіналу за 20 July 2022. Процитовано 20 липня 2022.
  62. Award-winning composer Murray Gold returns to Doctor Who. Doctor Who TV. 24 квітня 2023. Архів оригіналу за 24 April 2023. Процитовано 24 квітня 2023.
  63. Laford, Andrea (27 квітня 2023). Russell T Davies shares Star Trek hint about Doctor Who title. CultBox. Архів оригіналу за 27 April 2023. Процитовано 27 квітня 2023.
  64. а б Jeffery, Morgan (29 вересня 2023). Doctor Who's latest theme music revamp to debut on BBC Radio 2 next month. Radio Times. Архів оригіналу за 29 September 2023. Процитовано 2 жовтня 2023.
  65. а б Laford, Andrea (12 жовтня 2023). Doctor Who @ 60: A Musical Celebration available now on BBC Sounds. CultBox. Архів оригіналу за 15 October 2023. Процитовано 15 жовтня 2023.
  66. Doctor Who: Here they come... BBC Media Centre. 23 жовтня 2022. Архів оригіналу за 23 October 2022. Процитовано 23 жовтня 2022.
  67. Doctor Who gets new logo for 2023 episodes – but fans will recognise it. Radio Times. 25 жовтня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  68. Doctor Who: Gatwa Tries TARDIS On For Size; Disney Synergy In Action. Bleeding Cool. 25 жовтня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022.
  69. Doctor Who 60th anniversary trailer – Merry Christmas and a very Happy Who Year. BBC Media Centre. 25 грудня 2022. Архів оригіналу за 25 December 2022. Процитовано 25 грудня 2022.
  70. See The First Full Trailer For The Doctor Who 60th Anniversary Specials – Featuring Beep The Meep!. The Doctor Who Companion. 25 грудня 2022. Процитовано 25 грудня 2022.
  71. Doctor Who reveals new look at David Tennant's costume in Comic Relief sketch. Digital Spy (en-GB) . 7 березня 2023. Архів оригіналу за 9 March 2023. Процитовано 9 березня 2023.
  72. Comic Relief 2023 sees Lenny Henry regenerate into David Tennant. Digital Spy. 17 березня 2023. Процитовано 9 листопада 2023.
  73. David Tennant's 14th Doctor Hates "Cryptic" New 60th Teaser Trailer. Doctor Who TV. 30 квітня 2023. Архів оригіналу за 7 May 2023. Процитовано 7 травня 2023.
  74. The Doctor & Donna Are Stunned by Latest 60th Teaser Trailer. Doctor Who TV. 5 травня 2023. Архів оригіналу за 7 May 2023. Процитовано 7 травня 2023.
  75. Neil Patrick Harris has the Last Laugh in 60th Teaser. Doctor Who TV. 10 травня 2023. Процитовано 10 травня 2023.
  76. The episode titles for the 60th anniversary specials are revealed. Doctor Who. 13 травня 2023. Процитовано 13 травня 2023.
  77. Meet the Two Doctors and Two Companions in New 60th Posters. Doctor Who TV. 18 липня 2023. Процитовано 15 листопада 2023.
  78. The Fourteenth Doctor's Sonic Screwdriver is revealed!. Doctor Who TV. 19 липня 2023. Архів оригіналу за 19 July 2023. Процитовано 19 липня 2023.
  79. Doctor Who: new sonic screwdriver causes toy website to crash. Virgin Radio UK. 20 липня 2023. Процитовано 15 листопада 2023.
  80. Photos: "Doctor Who" Costumes and New Sonic Screwdriver on Display at San Diego Comic-Con 2023. Laughing Place. 22 липня 2023. Процитовано 15 листопада 2023.
  81. Doctor Who 60th anniversary TV panel is a no-go for San Diego. CultBox. 9 липня 2023. Процитовано 15 листопада 2023.
  82. Watch the new Doctor Who trailer. Doctor Who TV. 23 вересня 2023. Архів оригіналу за 23 September 2023. Процитовано 23 вересня 2023.
  83. Doctor Who's 60th Anniversary Dates Revealed!. Doctor Who TV. 25 жовтня 2023. Архів оригіналу за 25 October 2023. Процитовано 25 жовтня 2023.
  84. New Who, New Home! Disney+ Reveals Trailer For New 'Doctor Who' 60th Anniversary Specials Starring David Tennant And Catherine Tate. Disney Plus. 25 жовтня 2023. Архів оригіналу за 26 October 2023. Процитовано 25 жовтня 2023.
  85. Doctor Who special 'The Star Beast' screens in London. CultBox. 7 листопада 2023. Процитовано 7 листопада 2023.
  86. DOCTOR WHO: BBC RELEASES NEW POSTER FOR ANNIVERSARY SPECIALS. TV Zone. 6 листопада 2023. Процитовано 8 листопада 2023.
  87. The Doctor and Donna are back… but why? Watch brand new #DoctorWho from 25 Nov on BBC iPlayer. 17 листопада 2023. Процитовано 17 листопада 2023.
  88. The Doctor or Donna? Make your choice. TikTok. 17 листопада 2023. Процитовано 17 листопада 2023.
  89. David Tennant returns as Doctor Who for Children in Need. BBC News. 17 листопада 2023. Процитовано 18 листопада 2023.
  90. Doctor Who's 60th Anniversary TX Dates Revealed!. BBC. 25 жовтня 2023. Архів оригіналу за 7 November 2023. Процитовано 25 жовтня 2023.
  91. Doctor Who: Here they come... BBC. 23 жовтня 2022. Архів оригіналу за 23 October 2022. Процитовано 23 жовтня 2022.
  92. Ritman, Alex (12 серпня 2022). Ncuti Gatwa to Start Filming First 'Doctor Who' Season This November (Exclusive). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 12 August 2022. Процитовано 13 серпня 2022.
  93. Hayes, Dade (25 жовтня 2022). 'Doctor Who' Moves To Disney+ Outside UK And Ireland Via BBC-Disney Branded Television Partnership. Deadline. Архів оригіналу за 25 October 2022. Процитовано 26 жовтня 2022.
  94. Milici, Lauren (10 жовтня 2023). Doctor Who celebrates 60 year anniversary by releasing 800 episodes online. Total Film. Архів оригіналу за 11 October 2023. Процитовано 11 жовтня 2023.
  95. Laford, Andrea (17 жовтня 2023). First Doctor Who story will not be included in iPlayer back catalogue. CultBox. Архів оригіналу за 1 November 2023. Процитовано 31 жовтня 2023.
  96. Doctor Who: Welcome to The Whoniverse where every Doctor, every companion and hundreds of terrifying monsters live. BBC (англ.). Архів оригіналу за 30 October 2023. Процитовано 30 жовтня 2023.
  97. Laford, Andrea (3 жовтня 2023). Worldwide Doctor Who watch-along announced for 4 November. CultBox. Архів оригіналу за 14 October 2023. Процитовано 11 жовтня 2023.
  98. Jeffery, Morgan (2 листопада 2023). Doctor Who's first Dalek story colourised for new feature-length revamp. Radio Times. Immediate Media Company. Архів оригіналу за 3 November 2023. Процитовано 3 листопада 2023.
  99. An Adventure in Space and Time BBC4 23/11/2023. BBC Four Guide. November 2023. Процитовано 17 листопада 2023.
  100. Griffin, Louise (23 листопада 2023). Doctor Who's Ncuti Gatwa appears in revamped An Adventure in Space and Time. Radio Times. Процитовано 24 листопада 2023.
  101. Griffin, Louise (24 листопада 2023). An Adventure in Space and Time edited over Doctor Who rights issue. Radio Times. Процитовано 5 грудня 2023.
  102. Doctor Who's lost story The Celestial Toymaker animation confirmed. radiotimes.com. 7 грудня 2023. Процитовано 7 грудня 2023.
  103. Dee, Christel (7 грудня 2023). The Celestial Toymaker Animation. Doctor Who. Процитовано 7 грудня 2023.
  104. Welcome to the Whoniverse... and Tales of the TARDIS. Doctor Who. 30 жовтня 2023. Процитовано 10 листопада 2023.
  105. а б Laford, Andrea (2 листопада 2023). BBC Children in Need to feature Doctor Who scene with David Tennant. CultBox. Архів оригіналу за 4 November 2023. Процитовано 5 листопада 2023.
  106. Doctor Who: The TARDIS lands during BBC Children In Need. BBC Media Centre. 13 листопада 2023. Процитовано 13 листопада 2023.
  107. ...a fully scored and FX'd five-minute scene... Instagram. 13 листопада 2023. Процитовано 13 листопада 2023.
  108. The 14th Doctor Has Already Starred In His First Adventure – And It's Great. CBR. 11 листопада 2022. Процитовано 10 листопада 2023.
  109. Laford, Andrea (18 жовтня 2023). BBC Four to air Doctor Who documentary with David Tennant. CultBox. Архів оригіналу за 1 November 2023. Процитовано 31 жовтня 2023.
  110. Laford, Andrea (27 жовтня 2023). Russell T Davies profile coming to BBC One. CultBox. Архів оригіналу за 31 October 2023. Процитовано 31 жовтня 2023.
  111. Channel 5 Explore Doctor Who's Secrets And Scandals In New Documentary. TV Zone. 10 листопада 2023. Процитовано 11 листопада 2023.
  112. Laford, Andrea (23 листопада 2022). Doctor Who – Once and Future – Big Finish reveal 60th Anniversary plans. CultBox. Архів оригіналу за 27 November 2022. Процитовано 22 березня 2023.
  113. Who Are We: Doctor Who? The Classic Years. BBC Media Centre. 21 жовтня 2023. Процитовано 12 листопада 2023.
  114. Who Are We: Doctor Who? The Modern Era. BBC Media Centre. 22 жовтня 2023. Процитовано 12 листопада 2023.
  115. ...Radio 2's My Life in a Mixtape will continue the 60th anniversary celebrations in the autumn... Radio Times. 29 вересня 2023. Процитовано 13 листопада 2023.
  116. Doctor Who: The Wilderness Years. BBC Radio 4. November 2023. Процитовано 12 листопада 2023.
  117. Doctor Who: The Welsh Connection. BBC Radio Wales. November 2023. Процитовано 12 листопада 2023.
  118. Doctor Huw. BBC Radio Wales. November 2023. Процитовано 12 листопада 2023.
  119. Murray Gold: Hitting the Right Notes (23/11/2023). BBC Radio Solent. November 2023. Процитовано 12 листопада 2023.
  120. Laford, Andrea (20 березня 2023). Multi-platform "Doom's Day" story introduced for Doctor Who's 60th anniversary. CultBox. Архів оригіналу за 21 March 2023. Процитовано 22 березня 2023.
  121. Coming to BBC Three, Doctor Who: Unleashed. Doctor Who. 27 вересня 2023. Процитовано 18 листопада 2023.
  122. Craig, David (12 квітня 2023). David Tennant confirms return of Doctor Who Confidential-style show. RadioTimes. Архів оригіналу за 16 April 2023. Процитовано 16 квітня 2023.
  123. Laford, Andrea (23 жовтня 2023). Jacqueline King narrates 'The Star Beast' audio book. CultBox. Архів оригіналу за 1 November 2023. Процитовано 31 жовтня 2023.