Тоберморі (Онтаріо)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тоберморі

Координати 45°15′ пн. ш. 81°40′ зх. д. / 45.250° пн. ш. 81.667° зх. д. / 45.250; -81.667Координати: 45°15′ пн. ш. 81°40′ зх. д. / 45.250° пн. ш. 81.667° зх. д. / 45.250; -81.667

Країна  Канада
Адмінодиниця Northern Bruce Peninsulad
GeoNames 6167125
OSM 7489201 ·R (Northern Bruce Peninsula)
Тоберморі. Карта розташування: Канада
Тоберморі
Тоберморі
Тоберморі (Канада)
Мапа

Тоберморі — невелика громада, розташована на північному краю півострова Брюс, на традиційній території нації согін оджибвей. До європейської колонізації в середині 19-го століття півострів Брюс був домом для народів племені согін оджибвей, їхні найдавніші предки прибули на цю територію ще 7500 років тому[1]. Входить до складу муніципалітету півострова Північний Брюс. Це 300 км на північний захід від Торонто. Найближче місто до Тоберморі — Овен-Саунд, 100 км на південь від Тоберморі та з’єднане шосе 6.

Морський геодезист Генрі Бейфілд спочатку назвав цей Порт-Коллінз-Гарбор[2]. Через подібні умови в гавані його було перейменовано на Тоберморі ([ˌtbərˈmɔəri] ; шотл. гел. Tobar Mhoire ), найбільше поселення на острові Малл у шотландських Внутрішніх Гебридах.

Околиця відома як «світова столиця підводного плавання з прісною водою»[3] через кораблетрощі, численні рештки суден лежать у навколишніх водах, особливо в Морському національному парку Фатом-Файв. Тоберморі та його околиці є популярними місцями відпочинку. Місто розташоване на північ від національного парку півострова Брюс.

Легковий пором MS Чі-Чімун сполучає Тоберморі з островом Манітулин на озері Гурон. Тоберморі також є північною кінцевою станцією маршруту Брюса та має дві гавані, відомі місцевим жителям як «Велика ванна» та «Маленька ванна»: Біґ-Таб-Гарбор та Літл-Таб-Гарбор. Більша з них є найбільшою природною прісноводною гаванню Канади[4].

У Тоберморі зазвичай на кілька градусів холодніше, ніж у Торонто. Багато підприємств у місті відкриті з травня до довгих вихідних на День подяки в жовтні та закриті протягом інших семи місяців року.

Географія[ред. | ред. код]

Уряд Онтаріо встановив у Тоберморі інформаційні дошки про географію регіону[5]. Перша, на вершині півострова, під назвою ЗАНУРЕННЯ УСТУПУ, містить таку інформацію: «Ця берегова лінія позначає північну кінцівку Ніагарського уступу на півдні Онтаріо, який безперервно тягнеться на 465 миль через південне Онтаріо від Ніагарського водоспаду. Уступ утворився в результаті ерозії шаруватих осадових порід, що відкладалися в стародавніх морях палеозойської ери понад 400 мільйонів років тому. Частини уступу утворюють острови між Тоберморі та Південним Беймутом, а ті самі палеозойські породи формують геологію острова Манітулин».

У 1857 році А. Г. Робінсон, головний інженер експлуатації маяка на озері Гурон, описав цю територію як «повністю непридатну для сільськогосподарських цілей»[6]. У 1869 році державний землевпорядник Чарльз Ранкін прибув у цей район, щоб повторно обстежити запропоновану дорогу, яка проходила б через центр містечка Сент-Едмондс від межі міста Ліндсей до гавані Тоберморі в Онтаріо. Після шести тижнів боротьби за виконання завдання Ренкін і його команда повернулися до свого базового табору. У своєму звіті він резюмував, що ця робота була «одним із найбільш клопітких обстежень і прокладань маршрутів... з якими я коли-небудь стикався»[6]. У 1873 році Вільяма Була, представника Індіанського департаменту, було направлено досліджувати регіон, щоб визначити кількість придатних сільськогосподарських угідь, а також якість і кількість лісових ресурсів. Він повідомив, що міська ділянка та частина прилеглої території «майже вся вигоріла, залишивши білі скелясті хребти зовсім голими»[6].

Незважаючи на такі застереження, протягом 1870-х і 1880-х років уряд продавав ділянки землі потенційним поселенцям під виглядом реклами їх як сільськогосподарських угідь. Результат був хаотичним. Деякі першопрохідці прибули й намагалися створити сільськогосподарські угіддя, тоді як інші прийшли і після боротьби з навколишнім середовищем і стихією покинули землю. Деякі з цих ділянок були захоплені іншими, а багато урочищ десятиліттями залишалися незабудованими[6].

Одним з основних продуктів, отриманих із лісів півострова Брюс, була кора дерев тсуґи канадської. В середньому близько 4000 тюків кори було відправлено на шкіряні заводи до Кітченера, Актона, Лістовела та Торонто.[6]

Перша лісопилка була відкрита в Тоберморі в 1881 році, і протягом 20 років більшість цінної деревини зникла. Тоді пожежі обвуглили спустошений ландшафт, і до 1920-х років регіон був майже оголений. Занепад промисловості змусив поселенців покинути регіон, і півострів зазнав стабільного скорочення населення до 1970-х років, коли дачники звернули увагу на цей регіон і почали скуповувати землю[1].

Пиломатеріали півострова Брюс більше не є основним економічним ресурсом, але вони стали поштовхом до заселення регіону[6].

Клімат[ред. | ред. код]

Тоберморі має вологий континентальний клімат ( Koppen: Dfb) з чотирма різними сезонами. Літо м'яке або тепле, а зима холодна. Опади добре розподілені протягом року[7].

Природа і тваринний світ[ред. | ред. код]

Тоберморі є домом для багатьох різних видів рослин і тварин. Стародавні туї простягаються вздовж країв скель і величезних густих лісів у Тоберморі та на півострові Брюс[8]. Чорні ведмеді та рідкісні рептилії також знаходять притулок у скелястих місцях різноманітних водно-болотних угідь цього району[8].

Деякі з тварин, які найчастіше бачать, включають чорних ведмедів, ракунів, білохвостих оленів, голкошерстів канадських, бурундуків і різноманітних змій. Гримучу змію Східної Массасауги також можна зустріти в Тоберморі, хоча зараз вона перебуває під загрозою зникнення.

Серед багатьох видів рослин, які зустрічаються в цьому районі, на півострові Брюс є близько 43 видів диких орхідей через різноманітність місць існування. На честь святкування в червні Тоберморі проводить щорічний фестиваль орхідей, який включає екскурсії та презентації.

Принаймні один вид квітів росте в Біґ-Таб і більше ніде в світі.

Масові вивезення деревини на початку 1900-х років зрештою призвели до того, що поселенці перейшли на рибальство[9]. Наприкінці 1800-х років рибалки почали закидати сіті в глибокі природні гавані Тоберморі[2]. Багатий промисел почав скорочуватися на початку 1920-х років через надмірний вилов риби та поширення паразитних міног[1].

Пам'ятки та туризм[ред. | ред. код]

Причал порома MS Chi-Cheemaun у Тоберморі

Національний морський парк Фатом-Файв[ред. | ред. код]

Тоберморі розташований поруч із Морським національним парком Фатом-Файв, першим у Канаді морським національним природоохоронним об'єктом. Парк включає 22 обєкти з уламками затонулих кораблів, кілька історичних маяків і круїзи суден зі скляним дном з Тоберморі.

Лайонс-Гед[ред. | ред. код]

Відомий своєю формою голови лева, край скелі, що розмивається, протягом останніх кількох десятиліть слугував туристичним об'єктом у Тоберморі та використовувався як орієнтир, коли вітрильні кораблі були найпоширенішими, надаючи їм притулок від негоди у бурхливій затоці Джорджен-Бей[9]

Туризм[ред. | ред. код]

Туризм у цьому районі процвітає, зріс більш ніж на 200% за п’ять років між 2003 і 2008 роками, і очікується, що він буде зростати в майбутньому[1].

Стежка Брюса[ред. | ред. код]

Брюс-Трейл, популярна туристична стежка з чудовим краєвидом на скелю та бірюзову воду, починається в Тоберморі й тягнеться на південь аж до Ніагарського водоспаду, що робить її однією з найстаріших і найдовших у Канаді[9].

Транспорт[ред. | ред. код]

Головна дорога міста — шосе Онтаріо 6. Це північний кінцевий пункт південного сегмента шосе, оскільки північний відрізок переривається затокою Джорджен-Бей. Поромна переправа MS Chi-Cheemaun сполучає дві ділянки шосе 6 протягом частини року.

Аеропорт Тоберморі — аеропорт авіації загального призначення розташований на південь від міста.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Дія науково-фантастичного роману «Година зобов’язань» Джеймса Алана Ґарднера розгортається в Тобер-Ков, постапокаліптичній версії Тоберморі.

Вірш Джеймса Ріні «Біля Тоберморі, Онтаріо» описує бухту поблизу міста.

ЗМІ[ред. | ред. код]

Газети[ред. | ред. код]

Місцева газета - Tobermory Press[10].

Радіо[ред. | ред. код]

CHEE-FM 89.9 у Тоберморі надає сезонну інформацію про пором MS Chi-Cheemaun.[11] Робочий статус CHEE-FM невідомий.

CBPS-FM 90.7 Національний парк півострова Брюс надає інформацію про туризм, парк і погоду.[12]

CFPS-FM Port Elgin має FM-ретранслятор у Тоберморі, який працює на частоті 91,9 FM

Громадська радіостанція CHFN-FM 100.1 Neyaashiinigmiing First Nations

Усі інші радіостанції Owen Sound, включаючи острів Манітулин, Садбері, навіть північно-східний Мічиґан і центральне Онтаріо, також можна почути в Тоберморі та районах північного півострова Брюс.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в г The Ghosts of Tobermory. Adventure Science (амер.). Процитовано 23 лютого 2021.
  2. а б Tobermory | Bruce County Welcomes You. brucecounty.on.ca. Процитовано 23 лютого 2021.
  3. Wilkins, Jennifer. Tobermory: The Freshwater Capital of the World. Dive News Network. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 1 жовтня 2013.
  4. Tobermory Crusader. Архів оригіналу за 4 жовтня 2013. Процитовано 1 жовтня 2013.
  5. Cook, Wayne (2013). Historical Plaques of Bruce County. Wayne Cook. Wayne Cook. Процитовано 3 березня 2017.
  6. а б в г д е Tobermory Ontario. www.history-articles.com. Процитовано 23 лютого 2021.
  7. Tobermory climate: Average Temperature, weather by month, Tobermory weather averages - Climate-Data.org. en.climate-data.org. Процитовано 7 травня 2020.
  8. а б Parks Canada Agency, Government of Canada (2 листопада 2020). Bruce Peninsula National Park. www.pc.gc.ca. Процитовано 23 лютого 2021.
  9. а б в Gillard, William H.; Tooke, Thomas R. (15 грудня 1975). The Niagara Escarpment: From Tobermory to Niagara Falls (англ.). University of Toronto Press. ISBN 978-1-4875-9755-9.
  10. Tobermory Press
  11. Decision CRTC 99-40, New very low power seasonal radio services to provide Information on local ferry services, CRTC, February 17, 1999
  12. Decision CRTC 94-613, New low-power FM radio station at Bruce Peninsula National Park, CRTC, August 15, 1994

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Bruce County, Ontario