Трейсер (персонаж Overwatch)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трейсер
англ. Tracer
Файл:Tracer Overwatch 2 portrait.png
Історія появ
Дебют Overwatch
Остання
поява
Overwatch 2
Характеристика персонажа
Вік 26 років
Стать жіноча
Юніт (ігри) шкода
Стиль бою дальний бій
Зброя імпульсна бомба, парні імпульсні пістолети
Головна цитата «Спокійно, допомога прийшла!»
Оперативна база Лондон, Велика Британія Велика Британія
Приналежність Організація «Овервотч»
Рід занять Пілот, Борець за справедливість
Справжнє ім'я Лена Окстон
CMNS: Трейсер у Вікісховищі

Трейсер (англ. Tracer) — вигаданий жіночий персонаж, яку було представлено у відеогрі Overwatch 2016 року — шутер від першої особи, розроблений компанією Blizzard Entertainment, а також у пов'язаних з нею анімаційних і літературних творах. Трейсер вперше з'явилася у короткому кінематографічному трейлері Overwatch 2014 року. Її було представлено як ігровий персонаж в оновленні для кросоверної багатокористувацької онлайн-ігри Heroes of the Storm у квітні 2016 року, майже за місяць до виходу Overwatch. Трейсер з'явилася і в Overwatch 2.

Згідно з вигаданим життєписом персонажа, Трейсер родом з Великої Британії. Ігрові журналісти охарактеризували її як веселу й енергійну дівчину. В ігрі Трейсер має менше очок здоров'я, ніж інші персонажі Overwatch, але при цьому вона вирізняється більш підвищеною мобільністю[1] та швидкістю. Ці здібності були викликані нещасним випадком, внаслідок якого вона не могла зберігати фізичну подобу у теперішньому часі, поки Вінстон (розумна горила-вчений, один із членів організації «Overwatch») не винайшов хрональний прискорювач — пристрій, який допомагає дівчині утримувати своє тіло цілим. Пристрій дозволив Трейсер залишатися у теперішньому часі і керувати своїм часом — самостійно уповільнювати чи прискорювати його.

Трейсер — один із найвідоміших персонажів Overwatch. Вона часто з'являється в офіційних промоматеріалах гри, включаючи рекламні роботи та обкладинки, а також у фан-арті. Трейсер привернула увагу ЗМІ у зв'язку з полемікою в інтернеті навколо однієї з її переможних поз у грі, а також у зв'язку з появою порнографії за участю персонажа, створеної фанатами, яку Blizzard намагалася видалити. Персонаж з'являвся в мультиплікаційних короткометражках та серії цифрових коміксів за мотивами Overwatch. У коміксі «Reflections» вона показана лесбійкою, що було позитивно сприйнято ЗМІ і гравцями.

Розробка і проєктування[ред. | ред. код]

Ігровий процес і візуальний стиль[ред. | ред. код]

Трейсер була одним із перших дванадцяти персонажів Overwatch, представлених на BlizzCon 2014 року[2]. Її ігрова модель відрізняється обтяжними помаранчевими штанами, окулярами і взуттям, схожим на кросівки[3]. Її дизайн засновано на елементі зі скасованого проєкту Blizzard Titan[4]. За словами директора Overwatch Джеффа Каплана, у грі Titan був клас персонажів під назвою «Стрибун», який пізніше перетворився на Трейсер, бо Overwatch зосереджується на створенні індивідуальних персонажів, а не загальних класів. У більшості концепт-артів та у версії для гравців клас «Пригун» зображувався як чоловік[5][6]. Стрибун був оснащений здібностями «Скачок» і «Повернення», а також імпульсною бомбою і двома пістолетами-кулеметами. На дизайн зброї Трейсер вплинув пістолет G18, представлений у грі Call of Duty: Modern Warfare 2[6].

На дизайн самої Трейсер вплинув Джефф Ґудман, провідний дизайнер героїв Overwatch[7]. Трейсер була першим героєм, створеним для гри, та використовувалася для тестування базового геймплею[7][8]. Каплан розповів про перший ігровий тест Overwatch: «Весь рівень був сірим і складався з блоків, а єдиним героєм була Трейсер. У нас не було візуальних ефектів або точок кріплення на її зброї, тому вона просто стріляла лазерним промінням з очей»[9]. Одночасно з роботою над Трейсером велася розробка першої карти гри — «Храм Анубіса». Помічник директора гри Overwatch Аарон Келлер розповідав: «Якось ми взяли їх обох, і з Трейсер, що бігає навіть по незакінченій мапі, було весело»[8]. На відміну від інших персонажів, всі три здібності Трейсер збереглися протягом усієї розробки гри; із самого початку вона зародилася як «цілісний» персонаж[7]. Однак її запас здоров'я було зменшено на пізніх щаблях закритого бета-тестування.[10]. Кірк Гамільтон з Kotaku висловився з приводу ігрового стилю Трейсер: «Вона швидка і тендітна, створена скоріше задля того, щоб переслідувати команду противника ззаду, аніж для того, щоб виживати в лобовій атаці»[11].

При розробці персонажів враховувалися розміри тіла і стиль бігу, щоб кожного героя можна було легко витотожнювати[12]. Трейсер має анімацію дикого бігу і винятковий блакитний слід, який вона залишає за собою.[12]. Її анімація стрибків виглядає «гіперперебільшеною і дещо безглуздою», що є плодом використання в Overwatch технік анімації з розмазаними кадрами та анімації стискання і розтягування моделі персонажа[13]. Старший аніматор Blizzard Девід Ґібсон зазначив кадри з її анімації стрибка: «Ми намагаємося просто просунути її трохи далі, ніж зазвичай. Щось просте, наприклад, витягнути тулуб, змусити її зависнути у повітрі трохи довше. Стиснути модель персонажа, коли вона приземляється»[13].

A youthful, female, Caucasian, computer-generated character holding automatic firearms and wearing orange leggings stands upright and looks over her left shoulder. In the left image she has both feet on the ground and is viewed from the back while in the right image she stands on her left leg with her right leg raised and placed beneath her buttock.
Порівняння між оригінальною позою Трейсер (ліворуч) та зміненою (праворуч)[14]

У лютому 2016 року під час закритого бета-тестування Overwatch персонажам було додано переможні пози та інші косметичні зміни[15]. У березні 2016 року у спільноті виникли суперечки з приводу переможної пози Трейсер «через плече» після того, як один із користувачів заявив, що вона не відповідає характеру і «зводить Трейсер до чергового прісного секс-символу»[16][17]. Повідомлення викликало сперечання на форумах, які ігрові видання відзначили за їхню цивілізованість; кілька користувачів додали свої власні критичні думки щодо пози, тоді як інші не погодилися з автором оригінального посту[18]. Каплан оприлюднив вибачення, в якому повідомив про плани Blizzard замінити позу, оскільки вони не хочуть «змусити когось почуватися незручно, недооціненим чи неправильно представленим»[19][20].

Це рішення викликало неоднозначну реакцію з боку ігрової спільноти. Деякі стверджували, що Blizzard поступилася своїм творчим контролем над грою, піддаючи цензурі контент, аби заспокоїти скривдженого користувача[17], тим часом як інші високо оцінили готовність Blizzard прислухатися до думки спільноти і дотримуватися стандартів зображення персонажів відповідно до їхнього характеру[21]. Команда розробників гри також не була «цілком задоволена оригінальною позою», тому в команді виникли і внутрішні творчі розбіжності[17][19]. Тижнем пізніше було випущено заміну пози; один із коментаторів сказав, що вона «відрізняється, але не набагато», маючи на увазі випнуті сідниці первісної пози[14][22]. На створення нової пози розробників надихнула чизкейк пін-ап ілюстрація Біллі Де Ворсса[22][23]. Каплан назвав заміну пози класною, милою та грайливою і сказав, що хотів би, аби команда обрала її від самого початку[24].

Пізніше в Overwatch було введено сезонні події, які включали тематичну косметику, таку як скіни і ґрафіті, якими гравці можуть екіпірувати персонажа[25]. Під час першої сезонної події гри, присвяченої літнім Олімпійським іграм 2016 року[25], Трейсер отримала дві зовнішності. Крім того, у перший рік вона отримала тематичні скіни під час подій «Зимова казка», «Рік Півня 2017», «Повстання» і «Річниця»."[26][27][28][29].

Як і інші персонажі Overwatch, Трейсер зазнала редизайну під час розробки Overwatch 2; вона зберегла свої фірмові помаранчеві штани й окуляри, хоч і була візуально змінена[3].

Історія і характер[ред. | ред. код]

Поза грою, у вигаданому життєписі Трейсер, вказано її справжнє ім'я — Лена Окстон, вік — 26 років, місце перебування — Лондон, Англія[30][31].

Трейсер — авантюристка і колишня агентка міжнародної оперативної групи «Overwatch»[30]. Трейсер відома своїми навичками пілотування; після служби у британських королівських ВПС вона стала наймолодшою учасницею експериментальної льотної програми «Overwatch»[2][32]. Вона була обрана для випробування «Спалаху» — прототипу телепортаційного винищувача. Під час випробувального польоту телепортаційна матриця «Спалаху» вийшла з ладу, Трейсер пропала разом із винищувачем і була оголошена мертвою[31]. Пізніше Трейсер з'явилася, але була десинхронізована з потоком часу, що не дозволяло їй зберігати фізичну форму в теперішньому, доки вчений на ім'я Вінстон не створив хроноприскорювач, який дає Трейсер контроль над власним часом[31]. Ці події відбулися тоді, коли організація «Overwatch» все частіше піддавалася критиці з боку громадськості[33]. У квітневому патчі 2017 року «Галерея героїв» у грі з'явилися короткі життєписи персонажів та довідка щодо скінів, що гравець може на них одягнути[34]. Хоча за сюжетом франшизи організацію «Overwatch» було насильно розпущено, у життєписі Трейсер зазначається, що вона продовжує «виправляти помилки і боротися за праву справу скрізь, де надається можливість»[2][30].

Трейсер була одним із перших персонажів із докладно описаною історією. В інтерв'ю для PC Gamer креативний директор гри Кріс Метцен порівняв її з персонажем типу Людини-павука: «Трейсер була одним із перших персонажів, з котрим ми справді познайомилися. І хоча вона була спочатку створена як головна героїня, […] мені приємно використовувати її для втілення сюжетних задумів»[35]. Трейсер называют весёлым персонажем[36]; Кевін Дансмор з Hardcore Gamer описав її як «веселу британку, яка […] сповнена маленьких дотепів, коли мчить по бойовищу»[37]. Каплан описав Трейсер як милу і грайливу, зазначивши, що вона все робить з підморгуванням й усмішкою.[24]. В інтерв'ю для PCGamesN дизайнер гри Майкл Чу розповів, що Трейсер втілює тему героїзму у грі, додавши: «Вона має вдачу, яка не властива більшості людей. Вона неймовірно оптимістична; вона неймовірно кипуча — це частина її геройської особистості»[38]. Відповідно до британського походження, Трейсер озвучує британська актриса Кара Теоболд[39].

На BlizzCon 2015 Метцена запитали про присутність героїв-геїв у всесвіті Overwatch, після чого він підтвердив наявність таких персонажів, але уточнив: «Ми хочемо, щоб це відбувалося органічно, ми не хочемо, щоб це було точкою відліку чи здавалося надуманим»[40]. У грудні 2016 року Трейсер стала першим канонічним героєм Overwatch, який був визнаний ЛГБТ-персонажем. У «Reflections», випуск цифрового коміксу Overwatch вона визначає себе як лесбійка[41][42]. У коміксі її зображено в романтичних відносинах з жінкою на ім'я Емілі, яка не є членом команди «Overwatch»[41]. Blizzard відзначила важливість розмаїття біографій персонажів, що допомагає поглибити і збагатити широкий вигаданий всесвіт гри[43]. Blizzard заявила про розвиток Трейсер: «Як і будь-яка обставина життєписів наших персонажів, їхня сексуальність — лише одна зі складових того, що робить наших героїв такими, якими вони є. Із самого початку праці над історією Трейсер нам здавалося правильним зробити це однією з рис її характеру»[44].

Появи[ред. | ред. код]

Відеоігри[ред. | ред. код]

Трейсер дебютувала як ігровий персонаж у відеогрі Heroes of the Storm в квітневому оновленні 2016 року як бонусний персонаж за попереднє замовлення майже за місяць до виходу Overwatch[45][46]. Кріс Терстен з PC Gamer назвав її включення до гру маркетинговим ходом, але зазначив, що Трейсер відрізняється від інших персонажів MOBA тим, що вона спочатку створювалася для шутера від першої особи. Він високо оцінив її включення в гру як законне доповнення до складу, написавши, що вона «привносить до Heroes of the Storm купу нових ідей, які підносять її над традиційними бонусами за попереднє замовлення»[47].

У відеогрі «Overwatch» немає традиційної кампанії, сюжетного режиму; її історія та передісторія персонажів, включаючи Трейсер, показані через дизайн карт і голосові репліки персонажів[48][49].

У квітні 2017 року Blizzard запустила «Повстання» — сезонна подія, що включає однойменний режим кооперативної гри[50]. Версія режиму за умовчанням обмежує гравців чотирма персонажами: Трейсер, Торборн, Райнхардт і Янгол[50]. Це було пов'язано з тим, що режим є оповіданням, що розповідає про «Повстання» в Кінґс-Роу з минулого спецзагону «Overwatch»[51]. У цьому сюжетному завданні, дія якого відбувається за сім років до подій основної гри, Трейсер — тоді вона була відома як кадет Окстон — разом із трьома іншими персонажами виконує своє перше завдання як член «Overwatch»[52]. Ударній групі доручено запобігти нападу на Лондон, який планується екстремістським угрупованням[52].

Анімація і фільми[ред. | ред. код]

У листопаді 2014 року Трейсер з'явилася разом з Вінстоном у кінематографічному трейлері гри Overwatch. Ці два персонажі борються проти Фатової вдови і Жнеця —агентів терористичного угруповання під назвою «Коготь»[33][53]. Трейлер, який офіційно анонсував Overwatch, дебютував на BlizzCon 2014[54]. Фатальна вдова і Жнець проникають у музей та намагаються вкрасти рукавицю Кулака Смерті, але Трейсер і Вінстон перешкоджають пограбуванню[33].

У березні 2016 року Трейсер з'явилася лише у ролику «Recall», першому із серії анімаційних короткометражок Overwatch. Трейсер відповідає на заклик Вінстона до колишніх агентів «Overwatch»[55]. Події короткометражки «Recall» відбуваються до подій кінематографічного трейлера 2014 року[31]. У квітні того ж року Трейсер з'явилася на екрані в короткометражці «Життя і смерть», другому із серії анімаційних короткометражок Overwatch[56]. Дія короткометражки відбувається в лондонському районі Кінґс-Роу, який є сетинґом однієї з карток гри[57]. У короткометражному фільмі Трейсер намагається завадити Фатальній вдові вбити Текхарта Мондатту[33][58]. Трейсер не змогла захистити Мондатту і була знешкоджена Фатальною вдовою, яка пошкодила її хроноприскорювач[33].

У квітні 2017 року Трейсер з'явилася у відео, яке показує наслідки «Повстання» в Кінґс-Роу, що Blizzard описала як «поворотна віха в історії до падіння „Overwatch“»[59]. Трейсер виступає у ролі кадета Окстон[59]. У липні Blizzard випустила ще одну анімаційну історію походження, присвячену персонажу Кулак Смерті; у ролику Трейсер, Ґендзі та Вінстон борються з ним[60].

Трейсер з'являється як фоновий персонаж й аватар у фільмі Стівена Спілберґа 2018 року «Першому гравцю приготуватися», заснованому на одноіменному романі Ернеста Клайна[61].

У листопаді 2019 року Трейсер з'явилася в анімаційному фільмі «Точка відліку», який виконував завдання анонсу Overwatch 2[62].

Комікси[ред. | ред. код]

У серії цифрових коміксів Overwatch, пов'язаній з самою грою, Трейсер було представлено у випуску «Reflections» за грудень 2016 року[41]. «Reflections» — це випуск на святкову тему, написаний Майклом Чу та оформлений Мікі Монтло[63]. Трейсер зображено у романтичних відносинах з жінкою на ім'я Емілі, яка не входить до команди «Overwatch»[43]. Це підтвердило те, що Трейсер стала першим із кількох персонажів, які, як зазначила Blizzard, мають різноманітну сексуальну орієнтацію[41]. Цікаво, що аби уникнути юридичного конфлікту з російською забороною на гей-пропаганду, Blizzard заблокувала доступ до цього комікса на території Російської Федерації[64]. Трейсер зображено зі знятим хрональним прискорювачем; аккаунт гри в Твіттер підтвердив, що прискорювач працює, якщо його зняти, поки Трейсер знаходиться поруч з ним[65].

Трейсер з'явилася у квітневому номері журналу «Повстання» за 2017 рік[66]. У випуску, дія якого відбувається за сім років до подій гри, розповідається про терористичну атаку екстремістського угруповання на Кінґс-Роу в Лондоні[66]. В коміксі «Overwatch» заборонено діяти в Англії, але командир ударної групи Джек Моррісон, також відомий як Солдат-76, відправляє Трейсер — тоді ще новеньку у команді «Overwatch» — разом із Райнхардтом, Торборном і Ягелом на допомогу у врегулюванні становища в Лондоні[67]. Коронний вислів Трейсер «Cheers love, the cavalry's here!» походить від зауваження, зробленого Торборном при їхній першій зустрічі[68].

У вересні 2020 року Blizzard розпочала публікацію серії коміксів «Tracer-London Calling», що складається з п'яти випусків[69]. Комікс став зав'язкою для внутрішньоігрової сезонної події[69]. Серія коміксів присвячена взаємодії Трейсер із омниками лондонського метро, а також відносинам між людьми й етносами[70].

Мерчандайзинґ[ред. | ред. код]

Трейсер з'являлася в мерчендайзинґу за мотивами Overwatch. У 2017 році японський виробник Good Smile Company у партнерстві з Blizzard випустив фігурки Overwatch у лінійках Nendoroid та Figma, серед яких були фігурки Трейсер[71][72]. У 2018 році компанія Lego анонсувала набір Overwatch з фігуркою Трейсер зокрема[73].

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Overwatch[ред. | ред. код]

В Overwatch Трейсер належить до категорії нападних персонажів[74]. Вона вказана як персонаж двозіркової (середньої) складності для гравців[30] й озброєна парними імпульсними пістолетами, які швидко перезаряджаються і завдають шкоди на короткій відстані[74][75]. За даними ігрових ЗМІ, вона є найшвидшим персонажем у грі[76][77]. Швидкість Трейсер часто називають однією з її головних переваг і основним подразником команди суперника[78][79]. Хоча Трейсер має перевагу у швидкості, у неї найнижчий запас здоров'я[76][77]. Здатність «Скачок», що має три заряди, дозволяє телепортуватися на невелику відстань у напрямку руху[36]. Використовуючи цю здатність, вона може «миттєво опинитися за спиною ворога для раптової атаки або швидко ухилитися, щоб піти з лінії вогню»[74]. Здатність «Повернення» дозволяє Трейсер повернутися на місце, де вона знаходилася три секунди тому, відновити здоров'я і перезарядити зброю. Обидві можливості мають час перезарядки[74][76]. Головна здатність Трейсер — «Імпульсна бомба» — липка бомба, яка причіпляється до будь-якої поверхні або героя, якого вона торкнеться, а потім вибухає, завдаючи шкоди по площі[74][75].

Джефф Каплан прокоментував її «знущальний» стиль гри:

У грі є такі персонажі, як Трейсер і Ґендзі, які дійсно виняткові для Overwatch, і іноді геть правильним рішенням для Трейсер буде діяти поодинці, далеко від цілі або далеко від команди, переслідуючи інших гравців, які тікають від точки відродження. При цьому вона може навіть не вбивати цих гравців… Вона відволікає, влаштовує засідки. І це не дуже поєднується з поставленою метою. Ви можете бути безумовно найкращим гравцем матчу, виконуючи деякі з цих завдань, але при цьому немає способу точно оцінити їхню ефективність[24].

Heroes of the Storm[ред. | ред. код]

Destructoid зазначив, що її нестандартний дизайн в Heroes of the Storm схожий на її дизайнOverwatch, написавши, що «вона має ті ж базові здібності, і вона навіть посилює свою геройську здатність, як й ультимейт, завдаючи шкоди»[80]. Геройська здатність в Heroes of the Storm вибирається гравцем і відкривається після досягнення героєм 10-го рівня[81]. В Heroes of the Storm гравці не мають контролю над геройською здатністю Трейсер, яка відкривається відразу ж[81]. Її основне вміння — телепортація, яка включає «Скачок» і здатність «Повернення», що функціонує подібно здібності в Overwatch[80]. Кріс Терстен із PC Gamer написав, що його вразив її дизайн у Heroes of the Storm, який кидає виклик звичайним правилам гри та дозволяє їй «буквально бігати колами навколо деяких героїв»[47]. Визнаючи, що вона може бути «абсолютним жахом для ворожої команди», Blizzard випустила ослаблену версію персонажа 4 травня 2016 року, менш ніж через місяць після її першої появи[82].

Сприйняття[ред. | ред. код]

A young, Caucasian woman with short, spiky hair wearing a brown jacket and yellow leggings is facing the camera and extending two fake pistols; one in each hand.
Косплей на Трейсер на конференції «Аніметон» 2016 року

Трейсер було названо «дівчиною з плакату» для відеоігри Overwatch[74][75]. Журнал Hardcore Gamer назвав її «найкультовішим персонажем Overwatch»[83]. Багато видання називають її талісманом гри або зазначають, що вона, по суті, виконує цю роль.[16][37][84]. До офіційного релізу гри VentureBeat писали: «Якщо ви звертали увагу на ранню фанатську культуру Overwatch, то, швидше за все, помітили, що Трейсер здається особливо популярною»[85]. Натан Ґрейсон з Kotaku описав її як «бадьору і веселу, але в той же час сміливу і круту», додавши: «Створюючи свої власні твори за участю Трейсер, фанати довели ці характеристики до 11. Деякі зображують її дитячою, наївною та безтурботною. Вона навіть може бути певною мірою дурненькою, посміховиськом»[86]. Кірк Гамільтон з Kotaku сказав, що вона «є найзнаковішим героєм Overwatch», назвавши її своїм улюбленим персонажем[11]. 2016 року співробітники Glixel поставили Трейсер на 5-е місце серед найзнакових персонажів відеоігор 21 століття[87]. Polygon включив її до числа 70 найкращих персонажів відеоігор 2010-х років, а Ніколь Карпентер написала: «Вона не лише жінка з обкладинки змагального шутера, а й лесбійка — і це важливо для багатьох фанатів, які, можливо, інакше не побачили б таких персонажів у відеоігрових блокбастерах»[88]. 2021 року PC Gamer поставили Трейсер на 15 місце серед «50 найзнаковіших персонажів комп'ютерних ігор», заявивши, що «Трейсер полюбилася спільнотою Overwatch з миті запуску гри, і її популярність анітрохи не зменшилася в міру розширення списку персонажів гри»[89].

Kotaku відзначили, що японські геймери позитивно сприйняли Overwatch, знайшовши персонажів Трейсер і Мей особливо милими[90]. Популярність Трейсер мала непередбачені наслідки: після виходу відкритої бети гри, на Pornhub кількість пошукових запитів, пов'язаних з Overwatch, збільшилася на 817 %, унаслідок чого «Overwatch Tracer» став найпопулярнішим пошуковим запитом, пов'язаним з грою[91][92]. Невдоволена цим порно, створеним фанатами, компанія Blizzard зробила спроби видалити його[93][94]. Тим не менш, порно з Трейсером залишалося популярним і після виходу гри, оскільки 2017 року вона була третім за популярністю персонажем відеоігор на Pornhub після інших персонажів Overwatch — D.Va і Янгол[95].

Artwork from a comic showing two young, Caucasian women with short, red hair kissing each other.
Ілюстрація з випуску «Reflections», на якій Трейсер цілується зі своєю подругою Емілі (художник Мікі Монтло). Трейсер як лесбійка в коміксі була в цілому добре сприйнята ЗМІ[96].

Канонічне зображення Трейсер як лесбійкки було загалом добре сприйнято як ЗМІ, так і гравцями[96][97]. USgamer назвали це «вражаючим кроком для Blizzard, враховуючи, що Трейсер — їхній флагманський персонаж»[98]. Алеґра Френк з Polygon назвала це одкровення тим, «чого фанати чекали довгий час»[41]. Пітер Амато з Paste прокоментував, що, за винятком вольової меншини, реакція більшості фанатів «варіювалася від байдужої до радісної»[99]. Сесілія Д'Анастасіо з Kotaku вказала на заяву Blizzard, про органічне розкриття ЛГБТ-персонажу, прокоментувавши це: «Мені здається, що в коміксі так і було. Трейсер купує своєму партнеру шарф. Він подобається її партнеру. Вони цілуються. Комікс продовжується. Я думаю, що це було зроблено досить добре, хоча ідея Blizzard оголосити про персонажа-лесбійкку здається… дивовижною»[100]. Ґіта Джексон погодилася з Д'Анастасіо, зазначивши, що вона «безумовно була стурбована тим, що поява подібного персонажа буде виглядати як виверт, і була дуже задоволена тим, як вони з цим впоралися. Тут немає відчуття токенізації»[100]. Автор Kotaku Хізер Александра прокоментувала: «Я думаю, що наявність чогось такого була потрібна… Наявність чогось певного дає гравцям належну точку дотику»[100]. Енді Чалк з PC Gamer написав:

…сам комікс — це досить проста і душевна історія про те, що дійсно важливо у найметушливіший сезон. Але реакція на особистість Трейсера була зовсім не такою. На форумах Overwatch та в інших соціальних мережах з'явилися повідомлення, що засуджують «помилку» Blizzard, тоді як інші хвалять студію за те, що вона прямо заявила — у стриманій манері — що особа однієї з найбільших ігор року є геєм[101].

Про її ігровій механіці Inquisitr написав, що «швидкі й уникливі здібності Трейсер роблять її дратівливим чинником»[79]. ESPN описали її як «класичного харассера „туди-сюди“», маючи на увазі її швидкість та здатність телепортуватись мапою[10]. Майк Мінотті з VentureBeat сказав: «За Трейсер дуже весело грати. Вся її механіка телепортації/переміщення настільки унікальна і стрімка. Мені здається, що Blizzard проробила велику працю зі створення різноманітного та відносно врівноваженного складу»[84]. 2017 року видання Screen Rant поставило Трейсер на 8-ме місце серед 24 ігрових персонажів Overwatch, написавши, що «хороша Трейсер, яку не контролюють, може посіяти безлад на задніх лавах, змушуючи команди розвертатись іще до того, як вони зрозуміють, що відбувається»[102]. Незадовго до п'ятирічної річниці виходу гри газета The Washington Post написала, що, незважаючи на те, що її імпульсна бомба не несе «того „буму“, який був у старі часи», гравці все одно постійно обирають Трейсер для матчів змагань[103]. Видання цитує Які, професійного гравця Overwatch League, який пояснив привабливість Трейсер у грі її постійністю, оскільки вона здатна добре діяти на будь-якій мапі[103].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мобільний — персонаж, здатний до швидкого пересування, переміщення; рухливий.
  2. а б в Hall, Charlie (7 листопада 2014). A guide to the first 12 characters in Blizzard's Overwatch. Polygon. Архів оригіналу за 12 вересня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  3. а б Braz, Vitor (4 листопада 2019). Overwatch 2 Character Comparisons | What's different in the redesigns?. Game Revolution. Архів оригіналу за 15 червня 2022. Процитовано 29 березня 2020.
  4. McDonnell, Ken (27 квітня 2016). Overwatch's Tracer Is Actually A Character From Blizzard's Failed MMO, 'Titan'. Moviepilot. Архів оригіналу за 11 березня 2017. Процитовано 25 травня 2016.
  5. Designing Overwatch: From Titan To Torbjorn. Game Informer. 24 серпня 2016. Архів оригіналу за 14 жовтня 2017. Процитовано 14 жовтня 2017.
  6. а б Yin-Poole, Wesley (14 березня 2017). Blizzard's Jeff Kaplan traces line from Project Titan to Overwatch. Eurogamer. Архів оригіналу за 15 березня 2017. Процитовано 14 жовтня 2017.
  7. а б в Whittaker, Matt (2 травня 2016). Blizzard Talks Overwatch's Balance, Progression, What Makes Tracer Rad. Hardcore Gamer. Архів оригіналу за 11 березня 2017. Процитовано 28 травня 2016.
  8. а б Orland, Kyle (25 травня 2016). "When it's done": How Blizzard dragged Overwatch across the launch threshold. Ars Technica. Архів оригіналу за 26 вересня 2016. Процитовано 6 червня 2016.
  9. Scott-Jones, Richard (19 грудня 2016). Tracer shooting lasers out of her eyes is why you don't get to play early Overwatch builds. PCGamesN. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 15 березня 2017.
  10. а б Szymborski, Dan (29 червня 2016). Overwatch Meta Breakdown - On the Offense. ESPN. Архів оригіналу за 19 липня 2016. Процитовано 30 червня 2016.
  11. а б Hamilton, Kirk (8 липня 2016). Overwatch‍ '​s Tracer Is The Best And I Love Her. Kotaku. Архів оригіналу за 8 липня 2016. Процитовано 9 липня 2016.
  12. а б Mulkerin, Tim (1 червня 2016). Here's how 'Overwatch' designed each character to feel truly unique. Business Insider. Архів оригіналу за 5 лютого 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  13. а б Grayson, Nathan (19 травня 2016). This Is Not An Overwatch Glitch. Kotaku. Архів оригіналу за 4 червня 2016. Процитовано 5 лютого 2017.
  14. а б Good, Owen S. (6 квітня 2016). Here's Overwatch's replacement for the victory pose that caused such a fuss. Polygon. Архів оригіналу за 24 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  15. Grayson, Nathan (9 лютого 2016). Here's All The New Stuff In Overwatch Today. Kotaku. Архів оригіналу за 29 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  16. а б McWhertor, Michael (28 березня 2016). Blizzard is removing a sexualized pose from Overwatch, citing player feedback (update). Polygon. Архів оригіналу за 24 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  17. а б в Makuch, Eddie (29 березня 2016). Blizzard Removing Overwatch Butt Pose After Fan Criticism. GameSpot. Архів оригіналу за 3 червня 2016. Процитовано 4 червня 2016.
  18. Mascarenhas, Hyacinth (30 березня 2016). Blizzard pulls sexualized 'Overwatch' victory pose after fans complain. International Business Times. Архів оригіналу за 8 червня 2016. Процитовано 4 червня 2016.
  19. а б Grayson, Nathan (30 березня 2016). Blizzard Removing Overwatch Butt Pose After Fan Complaint [UPDATE]. Kotaku. Архів оригіналу за 29 березня 2016. Процитовано 30 березня 2016.
  20. Kaplan, Jeff (28 березня 2016). Overwatch's Strong Female Heroes and that one Tracer Pose. Overwatch Forums. Архів оригіналу за 29 березня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  21. Lachenal, Jessica (29 березня 2016). Blizzard Responds to Fan Concerns Regarding Oversexualized Overwatch Character Pose. The Mary Sue. Архів оригіналу за 31 травня 2016. Процитовано 4 червня 2016.
  22. а б Martin, Matt (6 квітня 2016). Overwatch's Tracer butt pose replaced with cheesecake pin-up stance. VG247. Архів оригіналу за 6 квітня 2016. Процитовано 29 травня 2016.
  23. Lachenal, Jessica (6 квітня 2016). Overwatch's Tracer Receives New Victory Pose, Seemingly Inspired by Pin-Up Art. The Mary Sue. Архів оригіналу за 1 червня 2016. Процитовано 29 травня 2016.
  24. а б в O'Dwyer, Danny (26 квітня 2016). The Story of Overwatch: The Complete Jeff Kaplan Interview. GameSpot (англ.). Архів оригіналу за 30 травня 2016. Процитовано 5 лютого 2017.
  25. а б Davenport, James (2 серпня 2016). Take a look at all of Overwatch's Summer Games 2016 skins. PC Gamer. Архів оригіналу за 6 лютого 2017. Процитовано 6 лютого 2017.
  26. Nunneley, Stephany (13 грудня 2016). Here's a look at the Overwatch Winter Wonderland skins, maps, emotes and more. VG247. Архів оригіналу за 18 січня 2017. Процитовано 6 лютого 2017.
  27. Gartenberg, Chaim (24 січня 2017). Overwatch brings in the Year of the Rooster with a new seasonal event. The Verge. Архів оригіналу за 5 лютого 2017. Процитовано 6 лютого 2017.
  28. Kozanitis, James (11 квітня 2017). Here Is Every New Skin From The Overwatch Uprising Event. Game Revolution. Архів оригіналу за 28 липня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  29. Kim, Matt (23 травня 2017). Overwatch Anniversary Event Drops A Ton of Legendary Skins. USGamer. Архів оригіналу за 11 липня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  30. а б в г Heroes – Tracer. Play Overwatch. Архів оригіналу за 24 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  31. а б в г Purchese, Robert (23 травня 2016). Yes, Overwatch has a story. Here's everything you need to know. Eurogamer. Архів оригіналу за 13 червня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  32. Donnelly, Joe (1 листопада 2017). London Overwatch League team named 'London Spitfire' after WW2 warplane. PC Gamer. Архів оригіналу за 14 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.
  33. а б в г д Ramos, Jeff (28 квітня 2017). The definitive Overwatch timeline. Polygon. Архів оригіналу за 21 червня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  34. Barrett, Ben (11 квітня 2017). Overwatch patch 1.10 notes - massive Lucio changes and Assault map fixes. PCGamesN. Архів оригіналу за 12 квітня 2017. Процитовано 14 жовтня 2017.
  35. Marks, Tom (10 грудня 2015). How Blizzard is making up Overwatch's story as it goes. PC Gamer. с. 2. Архів оригіналу за 26 травня 2016. Процитовано 5 лютого 2017.
  36. а б Savage, Phil (27 травня 2016). Overwatch review. PC Gamer. Архів оригіналу за 29 травня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  37. а б Dunsmore, Kevin (26 травня 2016). Review: Overwatch. Hardcore Gamer. Архів оригіналу за 29 травня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  38. Barrett, Ben (25 травня 2016). Blizzard on the future of the Overwatch cast - "We could definitely use some more villains in the universe". PCGamesN. Архів оригіналу за 2 червня 2016. Процитовано 5 червня 2016.
  39. Voice of Tracer. Behind the Voice Actors. Архів оригіналу за 27 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  40. Higgins, Chris (7 листопада 2015). Overwatch animated shorts and graphic novels to tell story outside game. PCGamesN. Архів оригіналу за 6 лютого 2017. Процитовано 23 грудня 2016.
  41. а б в г д Frank, Allegra (20 грудня 2016). Overwatch's new comic confirms game's first queer character. Polygon. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 20 грудня 2016.
  42. Chu, Michael [@westofhouse] (23 грудня 2016). For those who have asked specifically, Tracer identifies as a lesbian (Твіт). Архів оригіналу за 23 грудня 2016. Процитовано 23 грудня 2016 — через Твіттер.
  43. а б Serrao, Nivea (21 грудня 2016). Overwatch comic confirms popular character is a lesbian. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 22 грудня 2016. Процитовано 23 грудня 2016.
  44. Alexander, Heather (20 грудня 2016). Our Thoughts On Overwatch's Tracer Being Gay. Kotaku. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 20 грудня 2016.
  45. Tracer Spotlight – Heroes of the Storm. Heroes of the Storm. YouTube. 15 квітня 2016. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 25 травня 2016. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 28 жовтня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  46. Pereira, Chris (19 квітня 2016). New Heroes of the Storm Patch Adds Overwatch's Tracer, Tweaks Maps and Characters. GameSpot. Архів оригіналу за 5 червня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  47. а б Thursten, Chris (21 квітня 2016). Tracer brings genuinely new ideas to Heroes of the Storm. PC Gamer. Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  48. Frank, Allegra (30 квітня 2017). How Overwatch still stuffs story into a campaign-less game. Polygon. Архів оригіналу за 30 квітня 2017. Процитовано 14 жовтня 2017.
  49. Marks, Tom (1 червня 2016). The hidden lore of Overwatch's maps. PC Gamer. Архів оригіналу за 22 листопада 2016. Процитовано 14 жовтня 2017.
  50. а б Moore, Bo (20 квітня 2017). Overwatch Uprising legendary guide. PC Gamer. Архів оригіналу за 2 серпня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  51. Barrett, Ben (4 квітня 2017). Jeff Kaplan confirms playable element in Overwatch's April 11 King's Row Uprising. PCGamesN. Архів оригіналу за 3 травня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  52. а б Amato, Peter (11 квітня 2017). Relive Tracer's First Mission With Overwatch's "Uprising" Event. Paste. Архів оригіналу за 16 червня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  53. Overwatch Cinematic Trailer. PlayOverwatch. YouTube. 7 листопада 2014. Архів оригіналу за 9 червня 2016. Процитовано 5 лютого 2017. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 червня 2016. Процитовано 28 жовтня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  54. Schreler, Jason (7 листопада 2014). Blizzard Announces Overwatch. Kotaku. Архів оригіналу за 21 січня 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  55. Overwatch Animated Short | «Recall». PlayOverwatch. YouTube. 23 березня 2016. Архів оригіналу за 2 червня 2016. Процитовано 29 травня 2016. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 червня 2016. Процитовано 28 жовтня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  56. Overwatch Animated Short | «Alive». PlayOverwatch. YouTube. 5 квітня 2016. Архів оригіналу за 16 червня 2016. Процитовано 25 травня 2016. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 червня 2016. Процитовано 28 жовтня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  57. McWhertor, Michael (3 квітня 2016). Overwatch's second animated short sets its sights on Widowmaker. Polygon. Архів оригіналу за 18 січня 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  58. Mascarenhas, Hyacinth (4 квітня 2016). Watch Widowmaker and Tracer battle it out in Blizzard's second Overwatch animated short Alive. International Business Times. Архів оригіналу за 13 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  59. а б Nunneley, Stephany (11 квітня 2017). Overwatch: Uprising is now live and runs through May 1 – here's the patch notes. VG247. Архів оригіналу за 14 червня 2017. Процитовано 20 липня 2017.
  60. Plante, Corey (6 липня 2017). Doomfist Beats Down Three Heroes at Once in New 'Overwatch' Video. Inverse. Архів оригіналу за 17 серпня 2022. Процитовано 6 липня 2017.
  61. Hussain, Tamoor (10 грудня 2017). New Ready Player One Trailer Features Overwatch And Street Fighter Cameos. GameSpot. Архів оригіналу за 11 грудня 2017. Процитовано 10 грудня 2017.
  62. Andreadis, Kosta (20 грудня 2019). Overwatch 2 - Everything you need to know. Red Bull. Архів оригіналу за 25 березня 2020. Процитовано 24 березня 2020.
  63. Rieseman, Abraham (20 грудня 2016). Overwatch Character Tracer Revealed As Queer. Vulture. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 20 грудня 2016.
  64. Matulef, Jeffrey (20 грудня 2016). Overwatch webcomic blocked in Russia over gay character. Eurogamer. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 20 грудня 2016.
  65. @PlayOverwatch (20 грудня 2016). @RedWolfStudiosx It's on the floor charging near her. As long as it's near by it still works (Твіт). Архів оригіналу за 13 лютого 2017. Процитовано 3 лютого 2017 — через Твіттер.
  66. а б Frank, Allegra (5 квітня 2017). Overwatch's new comic sets the stage for its next big event. Polygon. Архів оригіналу за 6 квітня 2017. Процитовано 6 квітня 2017.
  67. Chu, Micheal (w), Shuko, Gray (a), Comicraft (let), Gary, Cate; Simpson, Robert (ed). «Uprising» Overwatch 12 (5 квітня 2017), Blizzard Entertainment
  68. Chu, Micheal (w), Shuko, Gray (a), Comicraft (let), Gary, Cate; Simpson, Robert (ed). «Uprising» Overwatch 12: 11–12 (5 квітня 2017), Blizzard Entertainment
  69. а б Martinez, Phillip (15 вересня 2020). 'Overwatch' Tracer Comic Challenge Event is Live! Here's How to Unlock Everything. Newsweek. Архів оригіналу за 15 червня 2022. Процитовано 22 листопада 2020.
  70. Developer Update | Tracer Comic and Challenge | Overwatch. PlayOverwatch. YouTube. 14 вересня 2020. Процитовано 22 листопада 2020. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 червня 2022. Процитовано 28 жовтня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  71. Osborn, Alex (14 лютого 2017). Overwatch: Tracer Nendoroid Figure Announced. IGN. Архів оригіналу за 20 березня 2017. Процитовано 6 липня 2017.
  72. Corrigan, Hope (10 червня 2017). Overwatch's Tracer Becomes an Excellent New Figure. IGN. Архів оригіналу за 22 грудня 2017. Процитовано 6 липня 2017.
  73. Radulovic, Petrana (2 жовтня 2018). Overwatch's Lego line teaser introduces first tiny, blocky hero. Polygon. Архів оригіналу за 15 червня 2022. Процитовано 12 січня 2019.
  74. а б в г д е Overwatch hero guide: Tracer. VG247 (англ.). 24 травня 2016. Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  75. а б в Cooper, Sammy (24 травня 2016). Overwatch: Character Guide – Offence. Gamereactor (англ.). Архів оригіналу за 28 травня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  76. а б в Schneider, Steven (28 травня 2016). 'Overwatch': The Ultimate Guide To Every Character In The Game. Tech Times (англ.). Архів оригіналу за 29 травня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  77. а б Stubbsy, Mike (24 травня 2016). Overwatch beginner's guide: Pros and cons for every character in Blizzard's shooter. International Business Times (англ.). Архів оригіналу за 29 травня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  78. Figueira, Matthew (12 серпня 2015). Overwatch hands on: crazy characters, crazy fun. Critical Hit (англ.). Архів оригіналу за 5 лютого 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  79. а б Star, Bryan (29 травня 2016). 'Overwatch' Reviews: Does Blizzard Have a Hit First-Person Shooter?. Inquisitr. Архів оригіналу за 31 травня 2016. Процитовано 29 травня 2016.
  80. а б Carter, Chris (19 квітня 2016). No ifs, ands, or butts: Heroes of the Storm's Tracer is a beast. Destructoid. Архів оригіналу за 24 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  81. а б Pereira, Chris (4 квітня 2016). Heroes of the Storm's New, Super-Mobile Character Starts Out With Her Heroic Ability. GameSpot. Архів оригіналу за 7 жовтня 2016. Процитовано 10 жовтня 2016.
  82. Prescott, Shaun (3 травня 2016). Heroes of the Storm's Tracer is getting nerfed. PC Gamer. Архів оригіналу за 19 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  83. Whittaker, Matt (24 травня 2016). Overwatch Character Guide: Tracer, Roadhog, Junkrat. Hardcore Gamer. Архів оригіналу за 25 травня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  84. а б Minotti, Mike; Grubb, Jeff (24 травня 2016). Why we already love Overwatch. VentureBeat. Архів оригіналу за 2 червня 2016. Процитовано 30 травня 2016.
  85. Grubb, Jeff (7 травня 2016). 'Overwatch' Pornhub searches jumped 817% during the shooter's open beta. VentureBeat. Архів оригіналу за 16 червня 2016. Процитовано 25 травня 2016.
  86. Grayson, Nathan (20 червня 2016). Overwatch Fans Have Turned Tracer Into A Completely Different Character. Kotaku. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 10 жовтня 2016.
  87. Glixel Staff (17 листопада 2016). 50 Most Iconic Video Game Characters of the 21st Century. Glixel. Архів оригіналу за 22 листопада 2016.
  88. Polygon Staff (27 листопада 2019). The 70 best video game characters of the decade. Polygon. Архів оригіналу за 1 січня 2020. Процитовано 30 грудня 2019.
  89. Lane, Rick (12 листопада 2021). The 50 most iconic characters in PC gaming. PC Gamer. Архів оригіналу за 26 листопада 2021. Процитовано 22 грудня 2021.
  90. Ashcraft, Brian (27 травня 2016). Let Overwatch‍ '​s Japanese Fan Art Begin!. Kotaku. Архів оригіналу за 18 червня 2016. Процитовано 28 травня 2016.
  91. Yenisey, Zeynep (11 травня 2016). How the Bizarre 'Overwatch' Fetish is Getting Gamers Hot and Bothered. Maxim. Архів оригіналу за 1 червня 2016. Процитовано 28 травня 2016.
  92. Matulef, Jeffrey (27 травня 2016). Is Blizzard scrubbing the internet of Overwatch porn?. Eurogamer. Архів оригіналу за 12 червня 2016. Процитовано 28 травня 2016.
  93. Overwatch animated porn is being taken offline by video game maker Blizzard. BBC. 31 травня 2016. Архів оригіналу за 1 червня 2016. Процитовано 2 червня 2016. {{cite news}}: Вказано більш, ніж один |accessdate= та |access-date= (довідка); Вказано більш, ніж один |archivedate= та |archive-date= (довідка); Вказано більш, ніж один |archiveurl= та |archive-url= (довідка)
  94. Chalk, Andy (27 травня 2016). Overwatch porn is being forced offline. PC Gamer. Архів оригіналу за 1 червня 2016. Процитовано 2 червня 2016.
  95. Phillips, Tom (10 січня 2018). Overwatch, Pokémon dominated Pornhub's most popular game characters of 2017. Eurogamer. Архів оригіналу за 30 серпня 2021. Процитовано 24 березня 2020.
  96. а б Hurley, Leon (21 грудня 2016). The best reactions to Tracer being gay in Overwatch. GamesRadar+. Архів оригіналу за 6 лютого 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  97. Moser, AJ (21 грудня 2016). Overwatch's historic openly gay character draws (mostly) praise from gamers. The Daily Dot. Архів оригіналу за 6 лютого 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  98. Williams, Mike (20 грудня 2016). Overwatch Comic Highlights Holiday Spirit; Oh, And Tracer is Gay. USgamer. Архів оригіналу за 6 лютого 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  99. Amato, Peter (4 січня 2017). Overwatch‍ '​s Roadhog is Getting Nerfed Soon. Paste. Архів оригіналу за 5 лютого 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  100. а б в Alexandra, Heather (20 грудня 2016). Our Thoughts On Overwatch‍ '​s Tracer Being Gay. Kotaku. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 5 лютого 2017.
  101. Chalk, Andy (20 грудня 2016). A new Overwatch comic celebrates the holidays and establishes that Tracer is gay. PC Gamer. Архів оригіналу за 6 лютого 2017. Процитовано 5 лютого 2017.
  102. Russo, James (20 квітня 2017). Every Overwatch Hero, Ranked Worst To Best. Screen Rant. Архів оригіналу за 24 травня 2017. Процитовано 20 травня 2017.
  103. а б Amenabar, Teddy; Elker, Jhaan (7 травня 2021). How to excel at Tracer, 'Overwatch's' teleporting agent, according to two pros. The Washington Post. Архів оригіналу за 27 липня 2021. Процитовано 24 серпня 2021. {{cite news}}: Вказано більш, ніж один |accessdate= та |access-date= (довідка)