Турфанська улоговина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Турфанська улоговина
кит. 吐魯番盆地, уйг. Turpan Oymanliği
Палаючі гори
Палаючі гори
Палаючі гори
КраїнаКНР КНР
ОзераАйдинкьоль
Турфанська улоговина (Китайська Народна Республіка)
Турфанська улоговина
Турфанська улоговина
Турфанська улоговина (Сіньцзян-Уйгурський автономний район)
Турфанська улоговина
Турфанська улоговина
CMNS: Турфанська улоговина у Вікісховищі

Турфанська улоговина (кит. 吐魯番盆地, Піньїнь: Tǔlǔfán Péndì, Уйгурською: تۇرپان ئويمانلىغى, Turpan Oymanliği) — тектонічна низовина, що знаходиться довкола та на південь міста-оази Турфан в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі на північному заході Китаю, у відрогах Східного Тянь-Шаню.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Довжина близько 200 км, ширина близько 70 км, максимальна глибина становить -154 м від рівня моря (найглибша в Центральній Азії). Площа близько 50 000 кв.км. Складена переважно піщано-глинистими відкладеннями мезозойського і кайнозойського часу. На дні — обширний солончак з ефемерним гірко-солоним озером Айдинкуль.

Бактріани на тлі Палаючих гір

Оточена гірськими масивами: центральний Тянь-Шань на заході та Богдо-Ула на півночі, що переходить у Карликтаг на північному сході відділяють западину від Джунгарської рівнини. На південь — гори Куруктаг, за якими Таримська улоговина. На схід — Хамійська западина.

Клімат різко континентальний, зі спекотним літом (середня температура липня — 33 °C, максимальна — 47,6 °С) і холодною зимою (середня температура січня — 9,6 °С, мінімальна -2,2 °С). Опадів близько 20 мм на рік. Рослинність тільки по річищах тимчасових водотоків (селітрянка, верблюжа колючка тощо). Оази з кяризним зрошуванням. Річка — Тарим.

З європейців вперше описана російським географом Г. Ю. Грумм-Гржимайло в 1889.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]