Федерація єврейських громад України (ФЄГУ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Федерація єврейських громад України
(ФЄГУ)
Дата заснування 1999
Тип Релігійна організація
Голова Меїр Цві Стамблер
Адреса 49080, Україна Україна: Дніпро, вул. Донецьке шосе, 11
Офіційний сайт fjc.org.ua

Федерація єврейських громад України (ФЄГУ)всеукраїнська єврейська релігійна організація, заснована в 1999 році на Конференції юдейських релігійних громад та організацій України, що станом на 2023 рік об'єднує 178 громад ортодоксального юдаїзму Хабад-Любавич [1] [2].

Керівництво[ред. | ред. код]

Історія заснування[ред. | ред. код]

На початку 90-х років розпочалося відродження єврейських громад у містах України, які створювалися переважно завдяки ентузіазму активістів єврейського руху, без досвіду роботи, без продуманої стратегії, без достатньої координації та взаємодії. Так з ініціативи керівників єврейських громад та організацій, для координації та об'єднання зусиль єврейських громад та активізації процесів інтеграції та розвитку єврейського суспільного життя та була створена ФЄГУ. На початку своєї діяльності ФЄГУ розгорнула роботу з формування регіональних об'єднань як структурних ланок з метою взаємодії між головним офісом ФЄГУ та місцевими громадами. Ці об'єднання розпочали свою роботу у складі 5-6 місцевих громад. Тепер Федерація об'єднує понад 130 громад у містах, єврейське населення яких становить понад 400 000 осіб. [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Цілі та завдання[ред. | ред. код]

Основне завдання ФЄГУ – це допомога єврейським громадам у їхній повсякденній роботі, за основними напрямками їх діяльності:

  • Розвиток єврейської освіти. [9]
  • Відродження єврейської традиції.[10]
  • Підтримка соціальних програм.[11]
  • Проведення єврейських свят та відродження єврейської культури.[12]
  • Програми розвитку та спеціальні проєкти.[13] [14] [15] [16]

Діяльність[ред. | ред. код]

Основна діяльність ФЄГУ полягає у розробці та реалізації гуманітарних проєктів та благодійних програм з підтримки єврейського населення, відновлення єврейських традицій та культури єврейського народу.[17] Велике значення ФЄГУ надає організації єврейських свят у громадах за участю іноземних посланців.[18]

Соціальні програми[ред. | ред. код]

У всіх громадах, охоплених діяльністю ФЄГУ, щорічно проводяться великі програми, а саме:

«Великодня Програма» - проходить у місяць Нісан, передбачає забезпечення євреїв України великодньою мацею [19] та кошерним вином або соком для святкових седерів, а також організацію та проведення десятків громадських седерів, як у великих містах, так і у невеликих громадах. Щорічно седери проходять у понад 80 містах України, у яких бере участь близько 17000 учасників із залученням понад 40 іноземних та місцевих посланців. [20] [21] [22] У 2020 році, у зв'язку з пандемією COVID-19, за програмою розіслали великодні набори членам єврейських громад у кожну сім'ю окремо. Загалом набори отримали 16158 членів єврейських громад. [20] [23]«Програма Тішрей» - проходить у місяць Тішрей, який наповнений єврейськими святами: Рош-а-Шана, Йом-Кіпур, Суккот, Шміні Ацерет та Сімхат . Щоб допомогти євреям виконати всі заповіді свят місяця Тишрей, ФЄГУ забезпечує організацію та допомогу у правильному їх виконанні. Це дозволяє зберігати зв'язок українських євреїв з їхньою історією, традиціями та спадщиною.

Видавнича діяльність[ред. | ред. код]

ФЄГУ протягом року видає та поширює у громади друковану продукцію. Це календарі із зазначенням традиційних та єврейських чисел та місяців, у яких зазначені всі важливі єврейські дати, всі свята із зазначенням часу запалення шаббатних свічок та багато іншого. [24] [25] [26] Це тематичні буклети на кожне єврейське свято з докладним описом заповідей, історії, законів та звичаїв. Це книжки з основ юдаїзму, традиціям і Галаху, вчення Любавічного Ребе, дитячі книжки тощо. [27]

Діяльність з моменту вторгнення Росії в Україну[ред. | ред. код]

ФЄГУ організовує табір для тимчасових переселенців в Угорщині [28] та в Польщі [29]. Також ФЄГУ допомогає продуктовими наборами під час війни різним религійним громадам[30][31][32][33].

Партнери[ред. | ред. код]

Федерація має широкі внутрішні та зовнішні зв'язки, працює в тісній співпраці з Міністерством освіти Ізраїлю, посольством Держави Ізраїль в Україні, Єврейським Агентством Сохнут, благодійним фондом «Ор Авнер» [34] [35] Американським єврейським об'єднаним розподільним комітетом [35], а також з найбільшими єврейськими організаціями у всіх країнах світу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Еврейская община Украины: двадцать лет возрождения
  2. Евреи в современной Украине: положение общин, уровень антисемитизма и отношение Украины с Израилем – Проект Кешер. Архів оригіналу за 29 січня 2020. Процитовано 18 липня 2022.
  3. Еврейские организации Украины, общие сведения
  4. https://stmegi.com/posts/72945/netanyakhu-vstretilsya-s-liderami-evreyskoy-obshchiny-ukrainy/
  5. Зеленский встретился с раввинами и попросил поддержать инициативу диалога с жителями Донбасса и Крыма / НВ
  6. Зеленский на встрече с раввинами попросил поддержать его инициативу о диалоге с жителями оккупированной части Донбасса и Крыма
  7. Зеленский обсудил с раввинами Украины развитие диалога с жителями временно оккупированных территорий и борьбу с антисемитизмом / ГОРДОН
  8. Зеленский встретился с украинскими раввинами - ФОКУС
  9. Умники из Днепродзержинской еврейской школы «Ор-Авнер» | 770.com.ua | Еврейская община Каменского
  10. Житомир.info | Еврейские общины Украины вернут себе свитки Торы?
  11. NEWSru.com :: В Киеве состоялся Форум еврейских общин Украины
  12. Открытие Центра Хасидизма в Гадяче | Мариупольская еврейская община. Архів оригіналу за 18 липня 2022. Процитовано 18 липня 2022.
  13. Федерация еврейских общин Украины объявила конкурс фотографий украинских синагог » Релігія в Україні. Вера и религия. Философия и религия в Украине
  14. Федерация Еврейских Общин Украины объявила конкурс детских работ о будущем мира | УНИАН
  15. Танк добра появится в Одессе: любой добрый поступок открывает души | Тезис-новости одесского региона
  16. Срок предоставления хостинга для vezha.vn.ua истек. Архів оригіналу за 19 січня 2017. Процитовано 18 липня 2022.
  17. DJC - Новостной портал еврейской общины Днепра
  18. DJC - Новостной портал еврейской общины Днепра
  19. https://stmegi.com/posts/68938/evrei-ukrainy-prigotovili-okolo-100-tonn-matsy-k-pesakhu/
  20. а б Новости - Новости - Федерация еврейских общин Украины
  21. Новости - Новости - Федерация еврейских общин Украины
  22. Новости - Новости - Федерация еврейских общин Украины
  23. לראשונה באוקראינה: אלפי יהודים הכניסו את הסדר לביתם הפרטי
  24. DJC - Новостной портал еврейской общины Днепра
  25. DJC - Новостной портал еврейской общины Днепра
  26. DJC - Новостной портал еврейской общины Днепра
  27. DJC - Новостной портал еврейской общины Днепра
  28. Лагерь ФЕОУ для временных переселенцев в Венгрии.
  29. Лагерь ФЕОУ для временных переселенцев в Варшаве.
  30. JTA, Cnaan Liphshiz- (9 серпня 2022). In Ukraine, Jewish charity buys 40 electric cars to manage rising costs of delivering aid. Israel National News (англ.). Процитовано 10 серпня 2022.
  31. In Ukraine, a Jewish charity is shopping for 40 electrical vehicles to fulfill the rising value of delivering reduction provides - onlinelendingpd (амер.). 9 серпня 2022. Процитовано 10 серпня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  32. BCohen (9 серпня 2022). In Ukraine, Jewish charity buys 40 electric cars to manage rising costs of delivering aid. The Forward (англ.). Процитовано 10 серпня 2022.
  33. Ukrainian Jewish charity buys 40 electric cars to manage delivery costs. The Jerusalem Post | JPost.com (амер.). Процитовано 10 серпня 2022.
  34. Новости Федерации Еврейских Общин
  35. а б DJC - Новостной портал еврейской общины Днепра