Флешетт-гвинтівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
АПС, підводний автомат, розроблений в Радянському Союзі на початку 1970-х

Голчаста гвинтівка, також відома як голкостріл, флешетт-гвинтівка, вогнепальна зброя яка стріляє невеликими, інколи опереними, металевими дротиками або флешеттами.

Історія[ред. | ред. код]

Перші снаряди ранніх гарматних систем з 14-го століття представляли собою ковані залізні флешетти, які були обгорнуті шкіряними піддонами. Однак через витрати і проблеми з виготовленням цих дротиків в доіндустріальну епоху вони незабаром були замінені менш точними кам'яними ядрами.

В масове використання флешетти повернулися перед Першою світовою війною. Починаючи з 1910 року французи почали експериментувати з флешеттами, які можна було скидати з повітря; такі флешетти широко використовували під час війни.[1]

У червневому випуску «Gallery Magazine»[2] за 1978 рік Лерой Флетчер Проуті описує випробування зброї з флешеттами в 1960, крім того, Вільям Колбі в комісії Черча в період з 16 по 18 вересня 1975 описує зброю з флешеттами. Чарльз Сенсей свідчив, що був інженером проекту пускової установки дротиків M-1, яка була схожа на пістолет M1911 з прицілом над стволом

Сенсей стверджував, що M-1 було розроблено для сил спеціальних операцій армії США, щоб використовувати його в В'єтнамській війні, але вони так і не потрапили до армії через проблеми з логістикою.[3] Боєприпаси з флешеттами, які були встановлені в піддони були доступні для гвинтівки M-16, дробовиків та іншої зброї використовували в В'єтнамі.

В червні 1965 в журналі «Esquire», перед виходом фільму про Джеймса Бонда «Кульова блискавка», було опубліковано креслення пістолета який стріляв дротиками, але який не використали в фільмі.[4]

У той же час було розроблено підводну вогнепальну зброю яка стріляла сталевими болтами довжиною 4 дюйми (але без оперення).

Під час програми Індивідуальної зброї особливого призначення армії США, було представлено працюючий зразок «гвинтівки» XM-216, яка стріляла флешеттами. Тестування концепту було продовжено в рамках програми Майбутня гвинтівка в 1980-х, а потім в 1990-х роках в програмі Передова штурмова гвинтівка, але жодна з програм не призвела до створення системи, яка б змогла перевершити гвинтвку M16.

Переваги та недоліки[ред. | ред. код]

Теоретично, перевага голкостріла над звичайною кульовою вогнепальною зброєю полягає в меншому розмірі, високому темпі стрільби та надзвичайній дуловій швидкості. Голчаста гвинтівка використовує кінетичну енергію та принцип збереження імпульсу, в результаті зброя має низьку віддачу і може завдавати значних ураженнь м'якій цілі. Хоча дротик має екстремальну швидкість, він має невелику вагу, що забезпечує кінетичну енергію, яка еквівалентна більшому снаряду, але має менший імпульс і меншу віддачу. Була експерименти з керованими флешеттами, які можуть наводитися на ціль.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Barak, Eitan «Deadly Metal Rain: The Legality of Flechette Weapons in International Law» pp. 23-31
  2. Sprague, Richard E. and Cutler, Robert The Umbrella System: Prelude to an Assassination Gallery Magazine June 1978
  3. «Charles A. Senseney testimony», Church Committee, September 18, 1975
  4. «Bond: A Spy's Report on 007's Next Movie Thunderball», Esquire, June 1965
  5. Sandra's self-propelled prototype bullet can hit a target a mile away. Sandia Laboratories. Albuquerque, NM, USA: Sandia Corporation. 30 січня 2012. Архів оригіналу за 5 лютого 2012. Процитовано 5 листопада 2018.