АПС (автомат)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автомат підводний спеціальний АПС

Автомат зі спеціальним патроном до нього
Тип автоматний комплекс підводної зброї
Походження СРСР СРСР
Історія використання
На озброєнні 1970-ті — досі
Оператори розвідники-водолази,
протидиверсійні підводні плавці
Історія виробництва
Розробник Володимир Симонов
Розроблено 1975 рік
Виробник Тульський збройовий завод (СРСР/Росія)
Характеристики
Вага без магазина — 2,46 кг, спорядженого — 3,7 кг
Довжина зі складеним прикладом 615 мм, з висунутим — 832 мм
Ширина 70 мм
Висота без магазина — 187 мм, з магазином — 252 мм

Набій 5,66×39 (МПС)
Калібр 5,66 мм
Дія відведення порохових газів, поворотний затвор
Темп вогню 600 (на повітрі), 500 (у воді)
Дульна швидкість 365 м/с (на повітрі), 240—250 м/с (у воді)
Дальність вогню
Ефективна на глибині 5, 20, 40 м відповідно — до 30, 20 і 10 метрів; на повітрі — до 30 метров
Система живлення коробчатий магазин на 26 патронів

АПС (автомат) у Вікісховищі

Автомат підводний спеціальний АПС — радянський двосередовищний автомат. Індивідуальна зброя легководолазів — розвідників-водолазів СпП і підводних плавців ППДСЗ.

Історія[ред. | ред. код]

Довгий час вважалося, що створення вогнепальної підводної зброї неможливе: однією з важливих фізичних характеристик води є її густина, яка у 800 разів більша ніж у повітря. Внаслідок цього звичайна куля випущена з вогнепальної зброї під водою втрачає енергію значно швидше. Тому розробки підводної стрілецької зброї, що велися у різних країнах, в основному ґрунтувалися на реактивному принципі метання снаряда.

В СРСР роботи зі створення комплексу підводного зброї були розпочаті наприкінці 1960-х років. Група конструкторів НДІ-61 (зараз один з відділів ФДУП «Центральний науково-дослідний інститут точного машинобудування») на чолі з Петром Сазоновим і Олегом Кравченко, які до цього займалися розробкою патронів з підкаліберною кулею, запропонували використати для стабілізації кулі у воді принцип кавітації: при русі у воді кулі голкоподібної форми біля її головної частини водне середовище ущільнюється, а за головною частиною утворюється простір, не заповнений водою — каверна невеликого діаметра. При цьому куля має опір води тільки перед головною частиною, інша її частина при русі робить коливання в межах діаметра каверни. Теорія стала основою для створення принципово нового, який і досі не має аналогів, пістолетного і автоматного комплексів для підводної стрільби[1].

На початку 1970-х років конструктором ЦНДІ «Точмаш» Володимиром Симоновим під спеціальний патрон був спроектований 4,5-мм чотириствольний пістолет СПП-1.

Докладніше: СПП-1 (пістолет)

Паралельно зі створенням пістолетного комплексу конструктор працював над автоматним підводним комплексом, розробку якого завершив на декілька років пізніше. Автомат АПС і патрон до нього МПС прийняті на озброєння ЗС СРСР. Обмеженими партіями підводний автомат випускався на Тульському збройовому заводі[2][3].

Конструкція[ред. | ред. код]

Автоматика АПС побудована на використанні енергії порохових газів, що відводяться з каналу ствола. Конструкція газовідвідного тракту забезпечує застосування АПС як у воді так і на повітрі за рахунок встановлення газового регулятора, що автоматично скидає частину порохових газів при стрільбі на повітрі. На відміну від абсолютної більшості сучасних автоматів, АПС веде вогонь з відкритим затвором. Замикання ствола відбувається поворотом затвора, що замикає ствол при повороті. Спусковий механізм із заднім шепталом приводиться в дію загальною зворотно-бойовою пружиною затворної групи і забезпечує ведення як одиночної так і автоматичної безупинної стрільби.

Одна з головних особливостей комплексу визначається конструкцією патронів — стабілізація кулі у воді здійснюється за рахунок ефекту кавітації, а не обертального руху. Тому ствол автомата — гладкий, без нарізів, і куля механічно не взаємодіє зі стволом. Незвичайний калібр — 5,66 мм — пояснюється тим, що боєприпаси автомата створені з використанням стандартної сталевої гільзи 5,45-мм радянського проміжного унітарного патрона. Діаметр стволів під нього по нарізу — 5,45-мм, номінальний діаметр без нарізів — 5,66 мм. Діаметр кулі до автомата АПС відповідає зовнішньому діаметру кулі патрона 5,45×39.

На повітрі куля не стабілізується. Початкова швидкість кулі на повітрі — 365 метрів на секунду. Початкова швидкість кулі на глибині 5 метрів — 240—250 м/с. Уражаюча здатність кулі знижується з глибиною занурення, але у всіх випадках перевищує дальність видимості цілі. На дистанції більше 15 м купчастість при стрільбі з АПС помітно знижується. Хоча кінетична енергія кулі при стрільбі на повітрі достатня для ураження цілі на дистанції до 100 метрів, попадання в противника на такий дальності нестабілізованою кулею-стрижнем фактично неможливе. Практична дальність вогня на поразку не перевищує 30 метрів.

Комп'ютерна графіка. Бойовий плавець на індивідуальному підводному буксирувальнику. В руках водолаза — автомат АПС

Рукоятка заряджання автомата розташована праворуч на затворній рамі, перемикач-запобіжник — зліва на ствольній коробці над пістолетною рукояткою. Ствольна коробка виконана з штампованої листової сталі. З метою запобігання одночасної подачі в патронник декількох патронів ствольна коробка оснащена відсікачем.

Пістолетна рукоятка виконана з пластику. Телескопічний приклад зі сталевого дроту прибирається всередину ствольної коробки. Прицільне пристосування — нерегульований відкритий цілик на ствольній коробці і мушка.

Живлення АПС боєприпасами здійснюється з приставного коробчатого (ріжкового) магазину на 26 патронів, який має спеціальну конструкцію, що виключає перекіс патронів кулею вгору при подачі або подвійну подачу набоїв у ствол. Незвичайна форма магазину пояснюється тим, що пружина подавача в порівнянні з патронами має меншу довжину. Для ведення вогню з підводних транспортувальників на стволі автомата мається цапфа для закріплення його на опорі.

Автоматний комплекс складається з автомата АПС і 5,66-мм патронів МПС з кулями великої довжини. Кожен автомат комплектується двома магазинами і спорядженням[3].

Автоматний комплекс призначений для ураження підводних цілей (легководолазів, підводних транспортувальників) і надводних (надувних човнів, швидкохідних катерів тощо) цілей. При потребі також може застосовуватися для захисту плавця від небезпечних морських хижаків[2].

На озброєнні[ред. | ред. код]

АПС — індивідуальна зброя розвідників-водолазів частин спеціального призначення і підводних плавців протидиверсійних загонів флоту. Автомат стоїть на озброєнні підрозділів СпП ВМФ Російської Федерації, ВМС України і Азербайджану.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]