Фірлюк дроздовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фірлюк дроздовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Жайворонкові (Alaudidae)
Рід: Дроздовий фірлюк (Pinarocorys)
Вид: Фірлюк дроздовий
Pinarocorys nigricans
(Sundevall, 1850)
Ареал виду     Гніздування     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Зимування
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Alauda nigricans
Mirafra nigricans
Посилання
Вікісховище: Pinarocorys nigricans
Віківиди: Pinarocorys nigricans
ITIS: 562169
МСОП: 22717137
NCBI: 1365198

Фірлю́к дроздовий[2] (Pinarocorys nigricans) — вид горобцеподібних птахів родини жайворонкових (Alaudidae). Мешкає в Центральній і Південній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 18-19 см, вага 30-46 г. Довжина хвоста становить 70-80 мм, довжина дзьоба 16-20 мм. У самців верхня частина тіла темно-коричнева, деякі краї мають охристі або білуваті краї. Обличчя і смуга навколо очей охристі або білуваті. Щоки і скроні світло-охристі з чорнувато-коричневими краями. Підборіддя і горло білі, груди більш темні, поцятковані чорнувато-коричневими смугами. Решта нижньої частини тіла біла. Першорядні і другорядні махові пера темно-коричневі з рудувато-коричневими зовнішніми опахалами і білуватими кінчиками. Хвіст чорнувато-коричневий, стернові пера мають вузькі білуваті або рудувато-коричневі краї. Очі карі, дзьоб роговий. У самиць верхня частина тіла дещо світліша, ніж у самців, а обличчя більш тьмяне.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • P. n. nigricans (Sundevall, 1850) — південь ДР Конго, північний захід Замбії і південний захід Танзанії;
  • P. n. occidentis Clancey, 1968 — південний захід ДР Конго і північ Анголи.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Дроздові фірлюки гніздяться на півдні Демократичної Республіки Конго, на заході Танзанії, в Анголі і Замбії. З жовтня по червень вони мігрують на південь, досягаючи Намбії, Ботсвани, Зімбабве, південного Мозамбіку, Есватіні і північного сходу ПАР. Дроздові фірлюки живуть в лісистих саванах міомбо, в сухих саванах і чагарникових заростях та на луках. Під час негніздового періоду вони можуть утворювати зграї до 100 птахів.

Дроздові фірлюки живляться комахами та іншими безхребетними, яких шукають на землі, іноді також насінням. Гніздування у них припадає на сухий сезон з серпня по жовтень. Самці в цей час виконують демонстраційні польти, підіймаються в повітря на 30 м, після чого перелітають на кущ або дерево, при цьому тріпочучи крилами. Птахи гніздяться на землі. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pinarocorys nigricans: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 22 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nicators, reedling, larks. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 22 жовтня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rudolf Pätzold: Die Lerchen der Welt. Westarp Wissenschaften, Magdeburg 1994, ISBN 3-89432-422-8.
  • Rudolf Pätzold: Kompendium der Lerchen. Alle Lerchen unserer Erde. Jan-Schimkat-Medienpublikation, Dresden 2003, ISBN 3-00-011219-7.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Dusky lark — Species text - The Atlas of Southern African Birds