Холод (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холод
англ. Cool Air
Жанр хоррор
Форма оповідання
Автор Говард Лавкрафт
Мова англійська
Опубліковано березень 1928
Країна  США

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Холод» (англ. Cool Air, дослівно «холодне повітря») — оповідання американського письменника Говарда Ф. Лавкрафта написане у березні 1926 року і вперше опубліковане у номері «Tales of Magic and Mystery» за березень 1928 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події твору розгортаються навесні 1923 року, коли оповідач орендував житло у 4-поверховій кам'яниці на 14-й Західній вулиці Нью-Йорка.

Досліджуючи витік хімікалій зі своєї стелі, він дізнається про сусіда згори — доктора Муньєса, що мешкає самітником і вражений невідомою хворобою, для подолання якої має повсякчас приймати ванни з аміачних хімікалій та знаходитись у холоді.

Одного разу в оповідача стався серцевий напад і, пам'ятаючи професію Муньєса, він звернувся до нього по допомогу. Він був вражений компетентністю доктора і з того часу став його постійним гостем. В міру знайомства головний герой дізнається, що Муньєс хворобливо захоплений ідеєю протистояння смерті всіма доступними способами. 18 років тому його вже покійний товариш — доктор Торрес врятував Муньєса. І з того часу він може жити лише за температури не вище 56 градусів за Фаренгейтом (13 градусів за Цельсієм). У квартирі цю температуру постійно підтримує спеціальна холодильна система, яка працює завдяки насосам та бензиновому двигунові.

Одного вечора насос в системі Мун'єса ламається і він молить оповідача про допомогу. Той намагається знайти необхідні деталі в магазинах, але ті давно зачинені. Зранку, обклавши льодом квартиру, вирушає в місто на пошуки. Але вертається він запізно, заставши лише рештки доктора, що швидко розкладаються, і його останній лист. З листа стає зрозуміло, що насправді Муньєс помер ще 18 років тому, а труп, який доктор Торес дістав з могили та повернув до життя, всі ці роки намагався уповільнити процес розкладання.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лавкрафт Г. Ф. Погребенный с фараонами. Переклад з англійської: В. Дорогокупли. Санкт-Петербург: Видавництво «Азбука», 2014. — 20-30 с.