Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Бронгалівка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Бронгалівка)

Тип церква
Країна  Україна
Розташування Бронгалівка
Конфесія УГКЦ
Будівництво 1994

CMNS: Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Бронгалівці — парафія і храм греко-католицької громади Підгаєцького деканату Бучацької єпархії Української греко-католицької церкви в селі Бронгалівка Тернопільського району Тернопільської области.

Історія церкви[ред. | ред. код]

Село Бронгалівка як окреме поселення виникло на білокриницьких ґрунтах: Васильова гора, Ксєнжа долина і поле Золотницьке в середині 1880-х років. Первісна назва: Хатки Білокриницькі, Сільце коло Білокриниці, а з 1900 року — Бронгалівка. Назву село отримало від прізвища його жителя Грегоржа Бронгаля, який проживав тут з 1888 року, а в 1895 році емігрував до Бразилії.

Церкви і цвинтаря Бронгалівка не мала, люди відвідували богослужіння в греко-католицькому храмі с. Білокриниці, померлих ховали на білокриницькому цвинтарі. Перед Другою світовою війною в селі проживали 342 особи, з них 55% були греко-католиками, 45% — римо-католиками.

Греко-католицьку парафію с. Бронгалівка зареєстровано 22 квітня 1993 року, регулярні богослужіння відправляються з 1994 року.

Муровану церкву Покрови Пресвятої Богородиці збудували за кошти громади в 1994 році. Освятив її преосвященний владика Димитрій Григорак 13 жовтня 2013 року.

Парохи[ред. | ред. код]

  • о. Микола Сухарський (1994—1998),
  • о. Ігор Комарницький (1999—2007),
  • о. Володимир Литвинів (з листопада 2007).

Джерела[ред. | ред. код]