Свято-Іллівська церква (Шепіт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свято-Іллівська церква
Церква в селі Шепіт
Церква в селі Шепіт
Церква в селі Шепіт
47°47′57″ пн. ш. 25°09′13″ сх. д. / 47.799306° пн. ш. 25.15361° сх. д. / 47.799306; 25.15361
Країна Україна Україна
Місто Чернівецька область
Конфесія УПЦ МП
Тип церква
Тип будівлі церква
Стиль дерев'яна архітектура, модерн
Перша згадка 1898 рік
Стан задовільний

Свято-Іллівська церква. Карта розташування: Україна
Свято-Іллівська церква
Свято-Іллівська церква
Свято-Іллівська церква (Україна)
Свято-Іллівська церква. Карта розташування: Чернівецька область
Свято-Іллівська церква
Свято-Іллівська церква
Свято-Іллівська церква (Чернівецька область)
Мапа

Свято-Іллівська церква — дерев'яна церква, поєднання характерної для Буковини традиційної архітектури однокупольного храму та панівної наприкінці ХІХ століття архітектури модерну у селі Шепіт Чернівецької області.

Архітектура[ред. | ред. код]

Одноверха, монументальна, має складний східчастий силует і нетрадиційні для буковинської школи народного будівництва криволінійні форми, які використовувалися наприкінці XIX — на поч. XX ст. у модерному стилі. В її архітектурному вирішенні поєднуються традиційна архітектура однокупольного храму і особливості модерного стилю. Церква складається із значно витягнутої у поперечному напрямку нави, а також розташованих на схід і захід від неї витягнутих у поздовжньому напрямку бабинця і вівтаряризницею і паламарнею з північної та південної сторін).

Домінантою церкви є масивний купол над центром витягнутої нави у вигляді приплюснутої цибулини. Круті дахи над бабинцем і вівтарем завершуються відтягнутими уверх коньками, що надає споруді додаткових криволінійних форм. Стіни вівтаря і нави розділені на два яруси піддашшям на фігурних кронштейнах, а бабинець оточує відкрита арочна галерея над опасанням. Додаткову декорацію храму надають невеликі стрілчасті вікна з різнокольоровими шкельцями.

У середині церкви є цісарський трон — унікальний витвір мистецтва, який при розпаді Австро-Угорської імперії у 1918 році не встигли забрати до Відня і залишили у Шепоті[1].

До складу ансамблю Іллінської церкви входить також двоярусна каркасна дзвіниця з главкою у формі цибулини, що повторює своєю формою купол церкви, та дерев'яна огорожа з вхідною брамою, вкритою ґонтовим дахом.

Історія[ред. | ред. код]

Збудована 1898 року на честь 50-річчя правління цісаря Франца Йозефа І на місці старої Успенської церкви, збудованої 1763 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дерев'яні храми України. Архів оригіналу за 26 жовтня 2016. Процитовано 15 липня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]