Цигульський Валентин Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цигульський Валентин Володимирович
 Підполковник
Загальна інформація
Народження 1978(1978)
Українська РСР Українська РСР, Олександрія
Громадянство Україна Україна
Alma Mater Харківський льотний інститут
Військова служба
Роки служби 1998-
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Армійська авіація
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)
Орден «Народний Герой України»
Орден «Народний Герой України»
Медаль «За врятоване життя»
Медаль «За врятоване життя»
[1]

Валенти́н Володи́мирович Цигу́льський — український військовий льотчик, миротворець, підполковник Збройних сил України, заступник командира 16-ї окремої бригади армійської авіації, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

1998 року закінчив Харківський льотний інститут, направлений в частину у Бродах, 16-а окрема бригада армійської авіації. 4 рази брав участь в миротворчих операціях — 2005, 2006, 2008 у республіці Ліберія, 2012 — Демократична Республіка Конго.

4 червня два вертольоти Мі-24 вилетіли на бойове завдання з ліквідації терористичного кубла за 4 км від Слов'янська, що обстрілювало місто і позиції сил АТО. В екіпажі підполковника штурманом був майор Сергій Тітаренко, терористи поцілили у вантажну кабіну. Після того пролунав другий вибух — обстрілювали із ПЗРК та великокаліберних кулеметів. Вже після аварійного приземлення вогонь охопив кабіну, де перебував Тітаренко, вибратися не зміг — не відчував ані рук, ані ніг. Витягнув його, обгораючи, підполковник Цигульський.

Лікувався в Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. Мечникова — отримав опіки та компресійний перелом двох хребців, за здоров'ям постійно слідкує дружина Олена. Подружжя виховує дітей, старший син — від першого шлюбу, середній — 2003 р.н., найменшому — сину Ігорю — виповнилося 2 роки.

Нагороди[ред. | ред. код]

20 червня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу, відзначений — нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]