Цюпка Іван Кирилович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Кирилович Цюпка
Народження 26 січня 1926(1926-01-26)
Погреби, Роменський район, Роменська округа, Українська СРР, СРСР
Смерть 29 вересня 2007(2007-09-29) (81 рік)
Національність Україна українець
Країна СРСРУкраїна
Жанр живопис, графіка
Діяльність художник-гравер
Вплив Яблонська Тетяна Нилівна

Іван Кирилович Цюпка (26 січня 1926 року, Погреби, нині Роменського району Сумська область — 29 вересня 2007 року, Ромни, Сумська область)  —художник, графік, член Спілки майстрів народного мистецтва України.

Біографія[ред. | ред. код]

Іван Кирилович Цюпка народився 26 січня 1926 року в селі Погреби, нині Роменського району Сумська область в сім'ї селян. Навчався в початковій школі, закінчив вечірню школу. Працював у колгоспі. В 1943—1951 роках служив у лавах Радянської армії. Брав участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни, нагороджений орденами і медалями. Останні роки служби Івана Цюпки проходили у Москві, там навчався образотворчому мистецтву в ізостудії. Мав можливість часто бувати у музеях, картинних галереях. Особливо часто Іван Кирилович Цюпка відвідував Третьяковку.

Після війни працював учителем образотворчого мистецтва в Роменській середній школі № 1, викладав три десятки літ креслення та малювання. Основні роботи зроблені в жанрі народної картини і декоративного розпису, пейзажу і натюрморту. У останні роки захоплювався фотографією.

Постійний учасник районних, обласних, республіканських і всесоюзних художніх виставок.

На початку 1960-х роках Іван Цюпка познайомився з Тетяною Нилівною Яблонською, яка стала для нього старшим другом і наставником, зробила великий вплив на творчість художника. Під її впливом написав мальовничі сільські пейзажі: «Трави квітнуть», «Флокси біля хати», «Бузок біля тину», «Стара груша» та ін. Іван Кирилович листувався з Іваном Гончаром, Тетяною Яблонською, чимало листів писав до музеїв та галерей.

Село мене не визнавало, бо замість того, щоб поратися в городі, я щодня виходив на етюди і малював

з болем у душі згадував Іван Кирилович.

Іван Кирилович Цюпка вісімдесят років прожив у селі Погреби Роменського району Сумської області.

Палітра художника[ред. | ред. код]

Творча спадщина І. Цюпки різноманітна — від декоративних композицій на народну тематику до ліричних краєвидів. Чимало творів присвячено Великій Світовій війні. Не втомлюючись, майстер писав літопис рідного краю. Півстоліття ранніми ранками і пізніми вечорами проходив із палітрою околицями, помічаючи в буденному прекрасне. З року в рік, із десятиліття в десятиліття все, що оточувало, було предметом для пейзажів. Самодіяльний художник мав природне бачення краси та прагнення закарбувати її художніми образами. У сільській родині Цюпків співали усі, після важкої хліборобської праці збиралися на вечорницях майже всім селом. Тому музична тональність, численні жанрові сценки притаманні вже ранньому Цюпці-художнику. Він створив сюжетні композиції «Скину кужель на полицю», «Вийшли в поле косарі», «Копав, копав криниченьку», «Дівка в сінях стояла». Дві програмні характерні теми проходять через творчий шлях Івана Цюпки — декоративна та реалістична.

Досягнення[ред. | ред. код]

Картини Цюпки Івана Кириловича зберігаються в Роменському краєзнавчому музеї, Сумському художньому музеї, Київському музеї народного декоративно-прикладного мистецтва, приватних колекціях в Києві, Сумах, Полтаві, Ромнах.

Персональні выставки митця відбулись: в Ромнах (1986, 2001, 2002, 2003, 2006рр); Недригайлове (1996р); с. Погреби (2001р); Киев (2002, 2003рр). Член Национальної спілки майстрів народного мистецтва України (2003р).

Відзнаки[ред. | ред. код]

Як учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, Іван Цюпка був нагороджений орденами і медалями.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]