Ammotragus lervia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гривастий баран

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Оленеподібні (Cerviformes)
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Козлові (Caprinae)
Рід: Ammotragus
(Blyth, 1840)
Вид: A. lervia
Ammotragus lervia
(Pallas, 1777)
Посилання
Вікісховище: Ammotragus lervia
Віківиди: Ammotragus lervia
EOL: 328662
ITIS: 180719
МСОП: 1151
NCBI: 9899
Fossilworks: 149677

Гривастий баран (Ammotragus lervia) — вид ссавців родини Бикові з підродини Козлові. Інші назви: берберська вівця, авдед.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Алжир, Чад, Єгипет, Лівія, Малі, Мавританія, Марокко, Нігер, Судан, Туніс; введений в Мексику, Іспанію (Канарські острови), США. Авдед раніше був широко розповсюджений на твердій та гірській місцевості від пустель і напівпустель до відкритого лісу в Північній Африці, але зазнав сильного зниження чисельності через браконьєрство та конкуренцію з боку домашньої худоби. Мешкає починаючи від рівня моря до снігових вільних площ близько 4100 м над рівнем моря.

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія[ред. | ред. код]

Висота в холці: 75–112 см, довжина голови й тіла: 130—165 см, довжина рогу: до 80 см у самців і 40 см у самиць, довжина хвоста: 15–25 см, вага самиць: 40–55 кг, вага самців: 100—145, тривалість життя: до 10 років в дикій природі, в полоні — 20 років.

Опис[ред. | ред. код]

Загальне забарвлення рудувато-коричневе. Внутрішні частини вух і ніг, підборіддя, лінія низу білуваті. Бороди нема, але є вентральна грива довгих м'яких волосків на горлі, грудях і верхній частині передніх ніг.

Відтворення[ред. | ред. код]

Репродуктивна активність триває протягом усього року. Самиці, як відомо, можуть народити двічі протягом 1 року. Вагітність триває 154—161 днів. Зазвичай народжується одне маля, дуже рідко два чи три. Новонароджені важать в середньому 4,5 кг та в стані ходити по помірно пересіченій місцевості майже відразу по народженні. Статевої зрілості досягається в близько 18 місяців.

Генетика[ред. | ред. код]

2n=58 хромосом, FN=60.

Джерела[ред. | ред. код]