Човен (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Човен
Зображення
Зображує судно
CMNS: Човен у Вікісховищі

Човен і корабель — негеральдична фігура у геральдиці, яка має дуже різні форми зображення.

Розповідь[ред. | ред. код]

Його поява в геральдиці пов'язана з раннім використанням як засобу пересування. У гербі він відтворюється у формах від маленького гребного човна до багатощоглового вітрильника. Всі типи кораблів сильно стилізовані. Форма, зображена на гербі, часто вже не придатна для плавання.

Спочатку він був широко поширений в англійській геральдиці і поступово завоював місце в гербах інших країн. У гербах англійських морських міст, особливо в колишніх британських колоніях, корабель був і залишається поширеним. У новітній геральдиці корабель все частіше використовується від вигляду збоку до вигляду в перспективі.

Зображення та блазонування[ред. | ред. код]

На типовому гербі зображений вітрильник з вітрилами та щоглами з прапорами. Часто зображують три щогли. Човен, на противгу йому, виглядає безщогловим і простим.

У гербі інколи з'являються лише частини кораблів і човнів. Наприклад, кермо або весло, іноді перехрещене з іншим. Тип обраного судна повинен бути описаний. Можливі всі геральдичні кольори, і корабель або човен не завжди повинен плавати у воді.

Часто в гербі можна знайти блакитну основу щита у формі хвилі або балку, зображену так само, як спосіб зображення води.

На човнах і кораблях рідко зображуються інші еральдичні фігури, частіше зустрічається звичайна фігура, наприклад, хрест. На вітрильниках вітрила або вимпели на щоглах прикрашають різними фігурами, які також повинні мати герб.

Особливістю є Ноїв ковчег. Тут зображений корабель, часто з будинком на ньому. Голуб з оливковою гілкою в дзьобі перетворює геральдичну фігуру в ковчег. Для відображення ковчега можливі всі геральдичні тинктури.

Приклади[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Веб-посилання[ред. | ред. код]