Чоктурі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чоктурі — корейська традиційна корона

Чоктурі (кор. 족두리) — тип корейської традиційної корони, яку надягають жінки з особливої нагоди, наприклад, на весілля[1][2]. Чоктурі складається з зовнішньої корони, яка покрита чорним шовком, а всередині заповнена бавовною і твердим папером. Верхівка чоктурі прикрашена клуазоне. Корону також називають jokdu або jokgwan і використовують переважно як аксесуар. Верхня частина чоктурі має слабко виражену шестикутну форму, а низ — циліндричну. Чоктурі звужується згори донизу[3][4][5]. Щоб показати соціальний статус його власниці, чоктурі може бути зроблена з золота і срібла.

Історія[ред. | ред. код]

Чоктурі походить від жіночого монгольського капелюха для прогулянок gogori (姑姑里) в пізній період Корьо. Її почали використовувати при укладенні шлюбів між представниками Корьо і китайської династії Юань. Однак, чоктурі за часів Корі була більшою і вищою за розмірами, ніж за династії Чосон. За часів династії Чосон чоктурі стала меншою і вже не існувало великих відмінностей між верхом і низом. За часів правління короля Кванхе-гуна чоктурі стали покривати чорним шовком, тоді як пурпуровий шовк використовували як внутрішній матеріал корони. Після цього, як жінки почали носити чоктурі, він став мало не національним стилем в моді. У пізній період династії Чосон, королі Йонджо (роки правління — 17241776) і Чонджо (роки правління — 17761800) заборонили жінкам носити качхе[ru] (перуку) і замість цього заохочували носити чоктурі. 1788 року, на дванадцятому році правління короля Чонджо, він видав указ, що забороняє часто використовувати в чоктурі клаузоне і призначив для внутрішніх матеріалів, використовувати бавовну і бамбук. Чоктурі надягали не тільки на весілля, похорон, обряди, але також для повсякденного носіння при королівському дворі.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Wedding Clothes (англ.). Life in Korea. Архів оригіналу за 3 серпня 2008. Процитовано 16 вересня 2008.
  2. Hanboks(Traditional Clothings). Headgear and Accessories Worn Together with Hanbok (англ.). Korea Tourism Organization. Архів оригіналу за 23 травня 2009. Процитовано 17 вересня 2008.
  3. 족두리 (кор.). Empas / Britannica. Процитовано 17 вересня 2008.
  4. 족두리 (кор.). Empas / EncyKorea. Процитовано 17 вересня 2008.
  5. 족두리 (кор.). Doosan Encyclopedia. Архів оригіналу за 22 квітня 2013. Процитовано 17 вересня 2008.