Чотириочка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чотириочка

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Коропозубоподібні (Cyprinodontiformes)
Родина: Чотириочкові (Anablepidae)
Рід: Чотириочка (Anableps)
Scopoli, 1777
Види

дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Anableps
Віківиди: Anableps
ITIS: 165865
NCBI: 143028

Чотириочка[1] (Anableps) — рід костистих риб родини чотириочкових (Anablepidae). Включає три види, що поширені в Центральній та на півночі Південної Америки. Живуть у прісних і солонуватих водах і лише рідко є прибережними морськими рибами.

Опис[ред. | ред. код]

Очі чотириочки пристосовані так, що риба може бачити одночасно і під водою, і над поверхнею води. На ранньому етапі розвитку лобова кістка розширюється дорсально, дозволяючи очам розташовуватися на маківці та виглядати опуклими. Очі поділяються на верхню і нижню половини, розділені пігментованою смужкою тканини. Кожне око має дві зіниці та дві рогівки, які фільтрують світло на одну лінзу, заломлюючись на окремі геміретинки та обробляючись одним диском зорового нерва. Верхня половина ока пристосована для бачення в повітрі, нижня половина для бачення у воді. Товщина кришталика ока також змінюється зверху вниз, щоб компенсувати різницю в показниках заломлення повітря та води. Вентральна (нижня) геміретина характеризується більш товстими шарами клітин, що містять більше сенсорних нейронів і підвищеною гостротою зору порівняно з дорсальною (верхньою) геміретиною.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маховська Л. Й., Неспляк О. С. Сучасна система хордових. Методичні вказівки із дисципліни «Систематика та еволюція хребетних тварин» для студентів ІІ курсу спеціальності «Біологія» [Архівовано 24 січня 2022 у Wayback Machine.]. — Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Інститут природничих наук, Кафедра біології та екології. — с. 14

Посилання[ред. | ред. код]

  • Anableps. Інтегрована система таксономічної інформації (ITIS). Процитовано 6 червня 2006. (англ.)