Шаповалов Віталій Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шаповалов Віталій Юрійович
 Полковник
Головний хірург військово-медичного клінічного центру Південного регіону
Загальна інформація
Народження 12 лютого 1972(1972-02-12) (52 роки)
Червоноград, Львівська область
Громадянство Україна Україна
Alma Mater Одеський національний медичний університет
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Медичні сили
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

Віта́лій Ю́рійович Шапова́лов (нар. 12 лютого 1972, м. Червоноград, Львівська область) — український військовик, полковник медичної служби Збройних сил України, доктор медичних наук, головний хірург військово-медичного клінічного центру Південного регіону, доцент кафедри хірургії Одеського національного медичного університету, хірург вищої категорії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Після закінчення військово-медичної академії проходив хірургічну інтернатуру у Києві. З 1999 року Віталій Шаповалов працює у військово-медичному клінічному центрі Південного регіону в Одесі. У 2011 року він очолив клініку колопроктології, а в 2015 року став головним хірургом військово-медичного клінічного центру Південного регіону. З 2021 року — доктор медичних наук України.

Віталій Шаповалов брав активну участь у захисті України та лікування поранених з початку російської військової агресії проти України у 2014, улітку 2014 року працював головним хірургом військово-польового шпиталю на сході країни. З 2014-ого року йому та його колегам вдалося модернізувати організацію екстреної медичної допомоги на фронті на сході України. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Віталій Шаповалов продовжує працювати головним хірургом військово-медичного клінічного центру Південного регіону.

Зареєстровано 10 його авторських патентів у співавторстві, зокрема «Спосіб хірургічного лікування пухлин прямої кишки», співавтори Каштальян Михайло Арсенійович, Шудрак Анатолій Анатолійович, Масунов Кирило Леонідович. З 2004 року член European Association for Endoscopic Surgery, брав участь в багатьох з'їздах асоціації.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України від 9 серпня 2022 року № 570/2022 «Про відзначення державними нагородами України»

Джерела[ред. | ред. код]