Шарлотта (принцеса Прусська)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шарлотта
нім. Charlotte von Preußen
Народилася 24 липня 1860(1860-07-24)
Новий палац
Померла 1 жовтня 1919(1919-10-01)[1][2] (59 років)
Баден-Баден, Веймарська республіка
·інфаркт міокарда
Поховання замок Альтенштайнd
Країна  Королівство Пруссія
Діяльність аристократка
Знання мов німецька
Титул принцеса і герцогиня[d]
Конфесія лютеранство
Рід Гогенцоллерни
Батько Фрідріх III
Мати Вікторія Саксен-Кобург-Готська
Брати, сестри Софія Пруська, Вікторія Прусська, Маргарита Прусська, Prince Sigismund of Prussiad, Prince Waldemar of Prussiad, Вільгельм II Гогенцоллерн і Генріх Прусський (1862-1929)
У шлюбі з Бернхард III (герцог Саксен-Мейнінгенський)
Діти Princess Feodora of Saxe-Meiningend
Нагороди
орден Індійської корони Орден Луїзи Royal Order of Victoria and Albert

Шарлотта Прусська (нім. Charlotte von Preußen, 24 липня 1860, Потсдам — 1 жовтня 1919, Баден-Баден) — прусська принцеса, старша дочка короля Пруссії та імператора Німеччини Фрідріха III і британської принцеси Вікторії Саксен-Кобург-Готської. У шлюбі — остання герцогиня Саксен-Мейнінгенська.

Принцеса Шарлотта була важкою дитиною і байдужою ученицею з важким характером. Відносини з вимогливою матір'ю були напруженими. У міру дорослішання Шарлотта проявляла схильність до поширення пліток і заподіяння неприємностей оточенню. У 16 років Шарлотта остаточно відмовилася підкорятися батькам, а в 18 одружилася з Саксен-Мейнінгенським принцом Бернгардом; слабовільний чоловік не зміг вплинути на принцесу. Відома ексцентричністю, Шарлотта насолоджувалася берлінським товариством, часто залишаючи дитину, принцесу Феодору, під опікою членів сім'ї, через що згодом відносини з дочкою були вельми напруженими.

У 1888 році брат Шарлотти, Вільгельм, успадкував німецький трон; соціальний вплив принцеси зріс: протягом майже всього правління брата вона була відома своїми інтригами й проводила життя між нападами хвороби та екстравагантними заняттями при дворі. У 1914 році чоловік Шарлотти успадкував Саксен-Мейнінгенське герцогство, однак втратив його за результатами Першої світової війни.

У 1919 році в Баден-Бадені у Шарлотти стався серцевий напад, який призвів до смерті. Все життя принцеса скаржилася на погане самопочуття; більшість істориків сходяться на думці, що у Шарлотти була порфірія, яку успадкувала і її дочка.

Примітки[ред. | ред. код]