Шарль-Едуар Бутібонн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шарль-Едуар Бутібонн
Charles-Édouard Boutibonne
Народження 8 липня 1816(1816-07-08)
Будапешт
Смерть 7 лютого 1897(1897-02-07) (80 років)
  Вільдерсвіл
Національність Франція Франція
Країна Франція Франція
Жанр портрет, побутовий жанр
Навчання Фрідріх Амерлінг, Ашіль Деверіа, Франц Ксавьєр Вінтергальтер
Діяльність художник
Напрямок академізм
Вчитель Франц Ксавер Вінтергальтер, Achille Devériad і Фрідріх фон Амерлінг
Роботи в колекції Музей мистецтв Цинциннаті, Hungarian National Galleryd, Музей образотворчих мистецтв, Художня галерея Олбрайт-Ноксd, Карнавале, Нью-Йоркське історичне товариствоd і Hallwyl Museumd

CMNS: Шарль-Едуар Бутібонн у Вікісховищі

Шарль-Едуар Бутібонн (фр. Charles-Édouard Boutibonne) (8 липня 1816, Пешт — 7 лютого 1897, Вільдерсвіль) — французький художник, представник академізму.

Біографія[ред. | ред. код]

Шарль Бутібонн народився в Будапешті у французькій родині. Навчався у Віденській академії мистецтв у Фрідріха Амерлінга, а з 1837 року — в Парижі в Ашіля Деверіа, а згодом став учнем і другом Франца Ксавера Вінтергальтера.

З 1839 року Бутібонн знову деякий час працював у Відні. 1854 року здійснив подорож до Англії, де провів два роки. Там написав портрети королеви Вікторії, принца-консорта Альберта Саксен-Кобург-Готського та інших членів королівської родини.

З 1885 року Бутібонн мешкав переважно у швейцарському Вільдерсвілі, де і помер у 1897 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Шарль Бутібонн відомий як автор, насамперед, жанрових сцен, але писав також портрети, історичні та міфологічні полотна. Так у 1838 році Бутібонн написав портрет Ференца Ліста. У 1850-х роках досяг визнання як придворний портретист Наполеона ІІІ. Портрети Наполеона ІІІ та його дружини імператриці Євгенії зберігаються в колекції Королівської академії мистецтв.

У 1860-х роках був постійним учасником Паризького салону. Як і його вчитель Вінтергальтер, Бутібонн став авторитетним портретистом у вищому світі, особливо в Парижі Другої імперії. В останні роки життя зосередився на малюванні пастеллю. Його роботи експонуються в музеях Франції, Великої Британії, Швейцарії, Угорщини, Німеччини, США.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]