Щупак Тарас Ярославович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарас Щупак
Щупак Тарас Ярославович
 Капітан
командир мінометної батареї
Загальна інформація
Народження1 липня 1974(1974-07-01)
м. Львів,Львівська область, Україна
Смерть10 травня 2024(2024-05-10) (49 років)
с. Лук'янці,Харківська область, Україна
Alma MaterЛьвівський національний університет імені Івана Франка
Псевдо"Рибак"
Військова служба
ПриналежністьУкраїна Україна
Вид ЗСЗСУ Збройні сили
Формування
Війни / битвиРосійсько-українська війна / Битва за Донбас/ Бої на півночі Харківської області (2024)

Щупак Тарас Ярославович (1 липня 1974, м. Львів, Українська РСР, СРСР10 травня 2024, с. Лук'янці, Харківська область, Україна) — капітан Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, який загинув під час російського вторгнення в Україну.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Тарас Щупак народився 1 липня 1974 року в місті Львів, Україна.

Навчався у Середній загальноосвітній школі №90 м. Львова. Після школи вступив до Львівського національного університету імені Івана Франка, де здобув фах на на фізико-математичному факультеті. Поруч з тим став офіцером запасу.[1]

По завершенню навчання працював в різноманітних сферах, впродовж останнього часу здійснював комерційну діяльність на місцевій металобазі.

З початком російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року добровольцем став на захист України. Боровся проти держави-терориста у складі 125-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

16 жовтня 2022 року, ворог розпочав активні штурмові дії з метою захоплення населеного пункту Торське, Донецької області та вирівнювання лінії бойового зіткнення по річці Жеребець. Лейтенант Тарас Щупак командиром 60мм міномету, в складі розрахунку, виконував прикриття і відбиття ворожого штурму на двох спостережних пунктах. Розрахунки під його командуванням ефективно уразили три цілі у складі до відділення живої сили противника.

16 грудня 2022 року Тарас Щупак надав першу домедичну допомогу і організував евакуацію пораненого особового складу позиції в числі 3-х військовослужбовців мінометної батареї, які отримали ураження внаслідок влучання ворожого снаряду на точку, де вони здійснювали прикриття особового складу підрозділу.

23 січня 2023 року вдалося уразити з 82мм міномету УАЗ СГР, який переміщав особовий склад ворожого противника західніше н.п. Кремінна, Луганської області. Він отримав інформацію від групи розвідки щодо руху ворожої техніки і успішно уразив ціль, забезпечивши ефективну ліквідацію живої сили противника, яка складалась з чотирьох військовослужбовців. Дорозвідка підтвердила результати його дій.

Командування підрозділу високо оцінило вміння Тараса Щупака керувати особовим складом, наявні лідерські якості, тому в січні 2024 року його було призначено на посаду командира мінометної батареї з присвоєнням нового офіцерського звання – капітан.

10 травня 2024 року ворог розпочав стрімкий наступ вздовж усього кордону України на території Харківської області, з метою відсунення Збройних Сил України від займаних позицій.

Тарас Щупак вийшов в складі розрахунку прикривати позиції підрозділу від переважаючих сил противника. Близько 08:17, ворог почав здійснювати спробу взяти в кільце спостережний пункт, розрахунок вийшов на допомогу, щоб зменшити щільність вогню противника. Протягом 09:00-10:00 вдалося уразити особовий склад противника у складі до відділення і спинити активний наступ.

Близько 11:24 розрахунок був атакований ударним дроном, внаслідок якого капітан Тарас Щупак отримав несумісні з життям поранення.

Він вирізнявся винятково відповідальним ставленням до роботи. За словами близьких, «Тарас був люблячим чоловіком і татом, завжди жартував і був «на позитиві». Постійно підтримував у складних ситуаціях – на нього завжди можна було розраховувати. Це була чудова, прекрасна, любляча людина».

У травні 2024 року Тараса поховали з усіма військовими почестями на Полі почесних поховань Личаківського кладовища у Львові.[2]

У захисника залишилися дружина, діти і брат.

Нагороди

[ред. | ред. код]
  1. Сьогодні Львів прощається з 49-річним Героєм Тарасом Щупаком | Львівська мануфактура новин. www.lmn.in.ua. Процитовано 27 травня 2024.
  2. У Львові поховають у четвер ще одного Героя Тараса Щупака: що відомо про Воїна (ФОТО). Варта 1 (укр.). 16 травня 2024. Процитовано 27 травня 2024.