Ягеллонський хрест

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ягеллонський хрест
Деталі
Носій короновані особи династії Ягеллонів
Затверджений вперше з'являється після 1386

Ягеллонський хрест[1] (Бойча[2], герб Ягеллонов; пол. Bojcza, Boycza; лат. Boyncza[3]) — подвійний шестикінечний хрест з двома перекладинами, варіація патріаршого хреста. Історично такий хрест був символом королівської династії Ягеллонів, яка мала литовське походження. Вважається, що такий хрест був подарований литовському князеві Міндовґу в знак прихильності за прийняття католицизму.

Ягеллонський хрест зустрічається на підробленої печатці Міндовґа, що датується 1252 роком, на сучасному гербі та державних нагородах Литви.

Щодо походження Ягеллонського хреста тривають суперечки. Часто його вважають варіацією патріаршого хреста, що зустрічається на гербах Угорщини, Словаччини та на деяких варіантах герба Карпатської України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мисюнас В. Национальные символы Литвы: Двойной крест [Архівовано 2022-03-09 у Wayback Machine.] (geraldika.ru)
  2. История белорусской государственности. В 5 т. Т. 1 : Белорусская государственность: от истоков до конца XVIII в. / А. А. Коваленя [и др.] ; отв. ред. тома: О. Н. Левко, В. Ф. Голубев; Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т истории. — Минск: Беларуская навука[be], 2018. — 598 с. — ISBN 978-985-08-2388-5 — С. 280.
  3. Boyncza // Recueil d'armoiries polonaises, 1601

Посилання[ред. | ред. код]